Srijeda, 03.05.2023 | 19:23
IZVOR: Klix.ba

Da li ste ISPROBALI? Dijeta 5:2 POMAŽE da IZGUBITE višak masti

Zahvaljujući odličnim rezultatima, dijeta 5:2 u posljednjim je mjesecima pridobila golem broj obožavatelja, a ime je dobila prema mjeri dana u kojima se provode dva prehrambena plana ili ciklusa.




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com

Radi se o dijeti koja uključuje povremeni post, ali u tačno određenom ritmu i izmjeni dana posta s danima koji uključuju normalan unos hrane.

Spomenuta dijeta sastoji se od pet dana unosa normalne količine hrane i dva dana restriktivne dijete sa samo 500-600 kalorija po danu. Iako se naziva dijetom, moglo bi se reći da je to više poseban režim prehrane nego dijeta jer nema striktnih uputstava koje namirnice treba jesti u kojoj fazi, već samo kada treba jesti. Zbog jednostavnosti držanja ove dijete, u kratkom vremenu stekla je velik interes javnosti i velik broj pratitelja.

Zapravo, mogli bismo reći da se radi o jednoj od najjednostavnijih dijeta. Pet dana u sedmici jedete normalne obroke i ne razmišljate o količini hrane koju pojedete. U preostala dva dana u sedmici smanjujete kalorijski unos na drastičnih 500 za žene i 600 kalorija za muškarce. Ove dane birate sami, ali uz uslov da između ta dva dana bude barem jedan dan koji ne postite.

Dakle, to bi značilo da ne smijete imati dva dana posta zaredom. Uobičajena podjela dana jest takva da se post sprovodi u ponedjeljak i četvrtak, kad jedete samo dva do tri mala obroka, dok ostale dane jedete uobičajeno. Ipak, pod uputstvom da ostale dane jedete normalno ne misli se da jedete što god stignete.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Ako pet dana jedete nezdravu hranu i pretjerujete s količinom, ne samo da nećete izgubiti višak kilograma već ćete se i dalje debljati. Na normalne dane jedite uobičajen broj obroka i ne trebate paziti na svaku kaloriju, ali ipak slijedite upute o zdravoj prehrani - jedite povrće, kvalitetne proteine i ugljinohidrate te pijte dovoljno tečnosti. Uz ovakav izbor namirnica, ne trebate razmišljati o količini hrane.

Nekoliko je naučnih studija koje su proučavale uticaj povremenog posta na zdravlje i gubljenje kilograma. Psiholozi ističu prednost ovakve vrste dijete jer se kontinuirane restriktivne dijete jako teško držati, a prehranu s povremenim danima posta lakše je podnijeti.

Isto tako, prehrana s povremenim postom pozitivno utiče na smanjenje masnoća u krvi, upalnih procesa u organizmu te gubljenje viška kilograma bez opasnosti od neželjenog kontraefekta. Studije pokazuju da različite vrste povremenih postova pozitivno utiču i na smanjenje razina inzulina, a upravo je ovaj hormon odgovoran za razvoj dijabetesa tipa 2, te gojaznosti.

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji, a objavljeno u International Journal of Obesity, ističe da ovakva vrsta prehrane ima slične učinke na gubljenje viška kilograma kao restriktivne dijete. Isto istraživanje tvrdi da dijeta s povremenim postom vrlo učinkovito snižava razine inzulina i poboljšava osjetljivost na njega.

Najčešće se hrana u dane posta podijeli u tri obroka, a to su doručak, ručak i večera. Pojedinci to smanjuju na samo dva obroka, koji su onda nešto veći od običnog obroka. S obzirom na to da se radi o samo 500 kalorija, jasno je da bi obroke trebalo mudro podijeliti.

Stručnjaci savjetuju da se pokušate fokusirati na namirnice koje su bogate vlaknima i proteinima. One će vas duže držati sitima, a ne sadrže puno kalorija pa ih količinski smijete više unijeti. Neke od namirnica su svježe ili kuhano povrće, jogurt s bobičastim voćem, kuhana jaja, riba, komad bijelog mesa, najbolje piletine ili ćuretine, kafa ili čaj bez šećera te mineralna voda.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz  Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

REFORME penzionog sistema POTREBNE , ali bez jednostranih poteza

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.