Petak, 26.05.2023 | 21:47
IZVOR: b92.net

Zdravstveni problemi koji mogu da se spriječe REDOVNIM VJEŽBANJEM

Zdravstveni problemi i rizik od njihovog nastanka i razvoja mogu značajno da se smanje redovnim vježbanjem, koje nije samo efikasan alat u promovisanju fizičke kondicije.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

U stvari, pokazalo se da oni koji su aktivni imaju mnoge zdravstvene koristi, kako fizičke tako i mentalne. Osim toga, oni koji redovno vježbaju mogu čak i da žive duže. Sve u svemu, prednosti vježbanja su bezbrojne.

Zdravstveni problemi koji mogu da se spriječe vježbanjem

Kondicioni trener Meenakshi Mohanty, iz Nju Delhija, koja promoviše zdrav način života, objašnjava za HealthShots kako vježbanje može smanjiti rizik od nekoliko zdravstvenih problema.

Kardiovaskularne bolesti

Redovno vježbanje je ključni faktor za jačanje srca i poboljšanje cirkulacije, što značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Aerobne aktivnosti kao što su trčanje, plivanje i vožnja bicikla pomažu u snižavanju krvnog pritiska, poboljšavaju nivo holesterola i promovišu opšte zdravlje srca.

Gojaznost

Fizička aktivnost je ključna u konztroli i prevenciji gojaznosti. Redovno vježbanje pomaže u sagorjevanju kalorija, jačanju metabolizma i podsticanju zdravog gubitka težine. Kombinovanje aerobnih vježbi sa treningom snage može poboljšati tonus mišića i povećati sposobnost tijela da sagorijeva masti.

Dijabetes tipa 2

Redovno vježbanje poboljšava osjetljivost na insulin i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, čime se smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Fizička aktivnost takođe pomaže u kontroli težine, što je kritični aspekt prevencije i upravljanja dijabetesom.

Osteoporoza

Vježbe sa opterećenjem kao što su hodanje, ples i dizanje tegova mogu ojačati kosti i smanjiti rizik od osteoporoze. Redovna fizička aktivnost pomaže u povećanju gustine kostiju i usporava gubitak koštane mase, posebno kod žena u postmenopauzi.

Poremećaj mentalnog zdravlja

Redovno vježbanje ima ogroman i intenzivan uticaj na mentalno zdravlje ublažavanjem simptoma depresije, anksioznosti i stresa. Bavljenje fizičkom aktivnošću stimuliše oslobađanje endorfina, poboljšava raspoloženje, podiže samopoštovanje i čak može spriječiti kognitivni pad povezan sa starenjem.

Rak

Iako vježbanje ne može da garantuje prevenciju raka, istraživanja sugerišu da redovna fizička aktivnost može smanjiti rizik od određenih vrsta, uključujući rak dojke, debelog crijeva i pluća. Vežbanje pomaže u kontroli težine i poboljšava funkciju imunog sistema.

Hronične respiratorne bolesti

Redovna vježba može poboljšati kapacitet pluća i respiratornu funkciju, što je čini korisnom za osobe sa stanjima kao što su astma i hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP). Aerobne vježbe, u kombinaciji sa pravilnim tehnikama disanja, mogu poboljšati efikasnost pluća i opšte zdravlje disajnih puteva.

Poremećaji spavanja

Redovna fizička aktivnost pomaže u regulisanju obrazaca spavanja i poboljšava kvalitet sna. Vežbanje promoviše oslobađanje supstanci u mozgu koje pomažu opuštanju, smanjuju simptome nesanice i doprinose boljem opštem snu.

Bol u zglobovima i artritis

Suprotno popularnom vjerovanju, redovno vježbanje može ublažiti bolove u zglobovima i smanjiti rizik od artritisa. Aktivnosti sa malim uticajem poput plivanja, joge i vožnje bicikla poboljšavaju fleksibilnost zglobova, jačaju mišiće za podršku i pružaju olakšanje od simptoma artritisa.

Promjene povezane s godinama i starenjem

Redovna vježba je neophodna za zdravo starenje. Poboljšava pokretljivost, ravnotežu i koordinaciju, smanjujući rizik od padova i preloma kod starijih osoba. Kako starimo, fizička aktivnost takođe pomaže u održavanju kognitivnih funkcija, pamćenja i opšteg zdravlja mozga.

Redovno vježbanje može smanjiti rizik od nekoliko zdravstvenih problema. Ima pozitivne efekte na svaku ćeliju u našem tijelu. Sve ovo pomaže u jačanju našeg imuniteta, čuva nas i čini bezbjednim i zaštićenim od nekoliko bolesti. Čak i ako vježbanje ne izliječi bolest, može nam pomoći da stanje držimo pod kontrolom i spriječimo njegovo pogoršanje. Dakle, vježbajte redovno najmanje 30 minuta dnevno!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nadal: Neću da igram na Rolan Garosu, ako…

Petak, 26.04.2024 | 09:40

Španski teniser Rafael Nadal će odluku o nastupu na Rolan Garosu doneti poslije Mastersa u Rimu.

Oglasio se bivši dečko Tejlor Svift kome je posvetila nove pjesme: "Nisam ni slušao"

Petak, 26.04.2024 | 09:22

U svom najnovijem muzičkom albumu "The Tortured Poets Department" obožavatelji tvrde da je Tejlor Svift opjevala svog bivšeg dečka Metija Hilija, pevača grupe The 1975.

Jokić: Pobjeđivanje je naš stil života

Petak, 26.04.2024 | 09:05

Košarkaš Denver Nagetsa Nikola Jokić je iznio utiske poslije pobjede nad Lejkersima u trćem meču plej-ofa NBA lige.

Radnici Instituta Igalo danas očekuju tri zarade

Petak, 26.04.2024 | 08:54

Radnicima Instituta "Dr Simo Milošević" danas bi trebalo da bude isplaćen novac za zarade koje im se duguju. U Sindikatu Instituta smatraju da će pomoć zaposlenima značiti mnogo ali da problemi te zdravstvene ustanove ostaju. Vjeruju da će tokom narednih dvadesetak dana ipak naći rješenje. 

„Sedam dana smo se zabavljali i zaprosio sam je nakon maturske večeri“: Ovako je počela ljubavna priča Aca Pejovića i supruge Biljane – „Imala je jedan uslov za brak“

Petak, 26.04.2024 | 08:49

Aco Pejović već 27 godina uživa u braku sa suprugom Biljanom.

Seka Sablić: Strašno je što smo posvađani sa svim susedima;

Petak, 26.04.2024 | 08:37

Zamračili su sve zvijezde koje su u kulturi postojale, oni su zamračili Čkalju, Miću Orlovića, Milenu Dravić. Milena je mislila da je na crnim listima. Kao rez je bio kada su počeli da forsiraju turbo folk. Kultura ne postoji, ona je na koljenima, ali pozorišta su, ipak, puna i mi sa zadovoljstvom igramo te predstave, opisala je današnje stanje u kulturi i društvu u Srbiji u emisiji “360 stepeni” čuvena glumica Jelisaveta Seka Sablić, piše N1.

"Izgradnja mostova sa njemačkom privredom velika šansa za razvoj"

Petak, 26.04.2024 | 08:32

Vlada Crne Gore želi da privuče kredibilne investitore iz partnerskih zemalja, a otvaranje predstavništva Saveznog udruženja za ekonomski razvoj i vanjsku trgovinu (BWA) iz Njemačke, pomoći će u izgradnji mostova sa njemačkom privredom, saopšteno je iz kabineta Spajića.

Od muža trpjela nasilje 13 godina: Porodica i prijatelji okrenuli leđa

Petak, 26.04.2024 | 08:26

"Trpjela sam nasilje 13 godina dok nisam shvatila da gubim volju za životom", tako opisuje svoju svakodnevnicu sagovornica emisije "Mreža" koja je sada pod okrivljem Sigurne ženske kuće, nakon što je pobjegla od supruga nasilnika. 

"Plan rasta treba da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi"

Petak, 26.04.2024 | 07:04

Usvajanje Plana rasta za Zapadni Balkan ujedno je i posljednji korak ka uspostavljanju instrumenta vrijednog šest milijardi eura, koje će do 2027. biti na raspolaganju našem regionu. Koizvjestilac Karlo Resler za TVCG ističe da bi taj mehanizam trebalo da ubrza sprovođenje dogovorenih reformi po jasno definisanim kriterijumima.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.