Četvrtak, 06.07.2023 | 12:19
IZVOR: kolektiv.me

Uz oca šampiona, Baranka izabrala AUTO TRKE – Upoznajte Katarinu koja se bavi automobilizmom i RAZBIJA PREDRASUDE

Dama za volanom koja se profesionalno bavi automobilizmom, nije toliko česta pojava, barem ne u Crnoj Gori.




Foto: Ustupljena fotografija (Privatna arhiva)

Kada su u pitanju auto-trke tu još postoje stereotipi, te zbog toga dominiraju pripadnici muške populacije. Ali,  u posljednje vrijeme  djevojke sve više gaje ljubav prema automobilizmu.

To potvrđuje i sagovornica portala Kolektiv.me.

Iako, vam je u  prvi mah teško zamisliti djevojku koja vozi auto-trke, mlada Katarina Marđonović  iz Bara ruši sve  predrasude i prkosi  statistikama. Ona je jedna od rijetkih djevojaka koje se bave automobilizmom.   

Katarina za  portal Kolektiv.me objašnjava kako se stvorila ljubav prema sportu koji tipično nije ženski, i da li je zbog toga naišla na predrasude.

LJUBAV PREMA AUTOMOBLIZMU U MOMENTU

Lijepa Crnogorka ističe da se kod nje ljubav prema auto-trkama javila još dok je bila djevojčica, te da je pored sebe imala pravi primjer koji joj je pokazao da ovom sportu nema podjela na mušku i ženku kategoriju.

“Ljubav prema automobilizmu javlja se vrlo rano kod mene, ne sjećam se koje godine su tačno u pitanju, ali se sjećam momenta. Gledala sam video vožnje mog oca, moto kros u Sutomoru, gdje je on u toku trke izmanevrisao i vozio na dva točka (sa strane). Tu se u meni probudilo neko uzbuđenje i od tada volim sve što se tiče auta”,  objašnjava  Katarina.

Prema njenim riječima, naučila je da vozi sa 14 godina, ali zvanično za volan je sjela kada je imala 18.

Uz oca šampiona u auto-trkama i brata koji je takođe u tom sportu, zavoljela je vožnju i odlučila da se oproba, pa   na crtu bez problema staje i  muškim vozačima.

 "Okružena sam od djetinjstva kolima i euforijom koje trke donose, a kad si izložen tom sportu od malih nogu, ne možeš da ga ne zavoliš”, ističe Katarina za portal Kolektiv.

Foto: Ustupljena fotografija (Privatna arhiva)

PRVIJENAC NA NJEGUŠIMA

Mlada Baranka ove sezone je počela sa takmičanjima.

Kako ističe, na stazama u okolini njenog rodnog grada redovno trenira i priprema se za šampionat Crne Gore. Iako je nailazila na poteškoće, odustajanje nikad nije bila opcija.

“Ove sezone sam počela da se takmičim na Brdskim trkama. Prva trka je bila u Kotoru- Trojica.  Međutim, imala sam tehničkih problema, auto je zakazalo i nijesam uspjela da je odvozim. Tako da će na Njegušima 8. i 9. jula, faktički biti moja prva trka”, naglašava Katarina.

ZAVRŠETAK TRKE, PA REZULTATI

Sagovornica našeg portala opisala je kako izgleda priprema za auto-trke.

“Auto- trke su prvenstveno tehnički sport, tako da svaka priprema počinje od samog auta. Uvijek ima nekog “zatezanja” i dodatnog rada. Onda tek izučavanje staze koja se vozi, putanje i naravno fizička sprema vozača da izdrži tu vrućinu u kabini auta sa sve opremom (jer se šampionat vozi u ljetnjem periodu), sve ukupno umije da bude iscrpno. Ali se na kraju isplati, ta lična satisfakcija nema cijenu”, objašnjava lijepa Crnogorka.

Ženski Šumaher, kako je zovu, za Kolektiv.me kaže da joj je najbitnije da prvo završi trku, pa će rezultati doći.

“Trudim se, vrijedno treniram. Tek sam počela, pa nemam neke velike zacrtane planove. Želim uspješno da završim ovu sezonu", iskrena je Baranka.

VRIJEME AUTOMOBILIZMA TEK DOLAZI

Foto: Ustupljena fotografija (Privatna arhiva)

Iako ne važi za tipično ženski spot, prema riječima naše sagovornice, to mnogo veze sa polom. Ona smatra da žene mogu da budu i te kako dobri vozači.

Kako je navela, do sada se nije susrela sa negativnim reakcijama

“Ima raznih reakcija. Ali su uglavnom sve pozitivne. Ljudi hoće da podrže i pomognu. I svakog dana je sve više mladih koji prate automobilizam, mislim da vrijeme tog sporta tek dolazi u Crnoj Gori”, kazala je Katarina.

Za kraj razgovora, otkrila nam je svoje planove za budućnost.

“Za početak da odvozim sve trke ove sezone. I da to sve dođe na svoje mjesto. Ono što mene jako interesuje je Rally, tako da bih možda nekad u budućnosti voljela da probam i njega da vozim”, zaključila je Katarina za Kolektiv.me

Piše: Višnja Cvetković 

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Brkar
06.07.2023 19:43

Što dočekasmo.. :)

2 4

Zbog teških riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca Hotel Podgorica otkazao nastup Jelene Karleuše

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:43

Hotel Podgorica otkazao je nastup pjevačice Jelene Karleuše zbog njenih izjava o Crnoj Gori i Crnogorcima.

Tržišna inspekcija 1. maja ZATVORILA devet objekata u ovim CRNOGORSKIM GRADOVIMA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:55

Tržišna inspekcija zatvorila je juče devet objekata na crnogorskom primorju.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Vučević poslaniku Jovanoviću: Vi ste PREDALI Crnu Goru, da danas imamo IZLAZ NA MORE lakše bi dobijali što nam treba

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:56

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj vladi da je prodala Kosovo još prošle godine.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

UP: Dva vozača vozila pod dejstvom narkotika, jedan odbio “droga test”

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:53

Nikšićka policija uhapsila je sinoć R.P. (20) i M.G. (41). zbog vožnje pod dejstvom narkotika.

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Vujović: Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori gdje im se “evropske” snage žive čuti ne smiju

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:13

Tragedija dvije zemlje da Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori đe im se “evropske” snage žive čuti ne smiju, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović povodom izjava novoizabranog premijera Srbije Miloša Vučevića i jednog od lidera koalicije ZBCG Milana Kneževića.

Da li vam je samo prijatelj ili želi nešto više: Evo kako da otkrijete signale koje vam šalje

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:54

Ako niste sigurni, moglo bi da vam pomogne ako malo razmislite o tome kako se on ponaša.