Petak, 07.07.2023 | 10:05
IZVOR: Kolektiv.me

FOTO: Kako je CRNOGORSKA KUHINJA očarala svjetski turistički vodič - OVO najviše preporučuju

Zamislite drevne gradove i mjesta koja podsjećaju na Grčku, u kombinaciji sa spokojnim mirom i azurnim plažama, i na vrhu sa veličanstvenim, snijegom prekrivenim vrhovima... Sada spojite ove elemente u bujnu mediteransku klimu i dobrodošli u - Crnu Goru, riječi su TasteAtlas čuvenog gastronomsko-turističkog vodiča.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Prema riječima ovog vodiča, Crna Gora je zadivljujuća destinacija koja očarava posjetioce svojim prirodnim ljepotama, srdačnim ljudima, primamljivom kuhinjom i živopisnom tradicijom.

Ističu i da u našoj zemlji postoji bogatstvo razičitih ukusa.

"Za prilično malu zemlju, crnogorska tradicionalna kuhinja dolazi u mnogo ukusnih oblika, odražavajući mediteranske, otomanske i balkanske ukuse", navodi TasteAtlas na Tviteru.

Kako opisuju, kuhinja se kreće od morskih plodova sa bijelim lukom na obali, do obilnih planinskih jela koja su osmišljena da ohrabre vrijedne poljoprivrednike.

"Svaki region ima svoje posebnosti. Duž zadivljujuće obale, morski plodovi zauzimaju centralno mjesto, odražavajući bogato pomorsko nasljeđe. U sjevernim krajevima Crne Gore, obilna planinska hrana je na prvom mjestu, osmišljena da izdrži vrijedne poljoprivrednike i avanturiste", objašnjavaju.

Čini se da su crnogorski kačamak i njeguška pršuta ostavili poseban utisak na njih.

"Toplina kačamaka, jela od kukuruznog brašna, savršeno se slaže sa jagnjetinom koja se sporo kuva do sočnog savršenstva. Ne propustite ni sir i pršutu sa njeguškog kraja, koji su oličenje domaće radinosti, u raznim oblicima i ukusima."

A ono što je nezaobilazno i što morate probati dok ste u Crnoj Gori je, kažu, RAKIJA.

"Da biste završili svoje kulinarsko putovanje, probajte omiljeno tradicionalno piće i sastavni dio kulturnog nasljeđa zemlje - rakiju", zaključuju svoju priču o crnogorskoj kuhinji iz TasteAtlas.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
KOTORANKA
07.07.2023 13:35

Dezert:Kotorska pašta ili Krempita😉

1 0

Obratite pažnju: Evo koliko dugo VASKRŠNJA JAJA smiju da stoje na stolu i da se jedu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:46

Za Veliki petak se svi maksimalno fokusiramo na ukrašavanje jaje, njihovo bojenje i uljepšavanje. Toliko se ponekad unesemo da se zabrojimo pa ofarbamo i veći broj jaja nego što smo planirali. I onda se zapitate: šta da radim sa tolikim jajima?

Milivoje Katnić počeo i ŠTRAJK ŽEĐU

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:01

Na zahtjev SDT-a angažovana su protekle sedmice dva vještaka psihijatrihske struke da procijene da li je Katnić u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svkjedoka, što je on tražio od prvog dana.

"IZGUBIO sam PORODICU, ŽIVOT" - Sin Dragane Mirković i Tonija Bijelića PROGOVORIO o teškom periodu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 17:32

Marko Bijelić, sin Dragane Mirković i Tonija Bijelića nakon razvoda roditelja na društvenim mrežama, ne prati oca, a trenutno svojoj majci, pomože oko karijere.

Apple sledeće godine predstavlja i iPhone SLIM, evo koji će model mijenjati

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 13:06

Apple sprema velike promjene za iPhone 17 liniju koja se očekuje sledeće godine, uključujući i "novi" model.

DPS: Vlada odabrala da umjesto kosponzora Rezolucije bude kosponzor Dodikovog i Vučićevog stava

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:59

Vlada Crne Gore nije našla za shodno da svoje građane informiše o stavu prema Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici, već pokušava da dozirano plasira informacije kako bi postigla nemoguće - da udovolji Vučiću i Dodiku, sa jedne strane, a sa druge poštuje evropski stav o Rezoluciji, saopšteno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Glumica preklinje da je ostave na miru: "Maltretiranje prevršilo svaku mjeru" (VIDEO)

Utorak, 07.05.2024 | 11:56

Kejt Bekinsejl više ne želi da se bori sa komentarima pojedinaca, i to na društvenim mrežama.

Po peti put predsjednik Rusije - Putin POLOŽIO ZAKLETVU

Utorak, 07.05.2024 | 11:56

Vladimir Putin položio je zakletvu u Kremlju, čime je formalno započeo peti mandat na mjestu predsjednika Rusije.

PRVO POLUFINALNO veče Eurosonga počinje večeras: Nastupiće takmičari iz ovih 10 ZEMALJA

Utorak, 07.05.2024 | 11:47

Prvo polufinale Eurosonga, počinje večeras u 21 sat.

Ovaj FILM postao je NAJGLEDANIJI u 24 sata (VIDEO)

Utorak, 07.05.2024 | 11:45

Nova romantična komedija "The Idea of You" privukla je mnogo pažnje zbog teme o razlikama u godinama između partnera.

Ovo je NAJSLUŠANIJA evrovizijska pjesma ikada (VIDEO)

Utorak, 07.05.2024 | 11:32

Pobjednička pjesma Holanđanina Dankana Laurensa "Arcade" sa Evrosonga 2019. godine premašila je milijardu slušanja već 2021. i postala je najslušanija pjesma ikada na Spotifaju.

Nikola Rokvić preplavljen EMOCIJAMA, javno se obratio supruzi - "Zakleo sam se na VJEČNOST" (FOTO)

Utorak, 07.05.2024 | 11:22

Pjevač Nikola Rokvić prije 16 dana krenuo je peške iz Srbije ka Grčkoj do Egine, kako bi prikupio sredstva za pomoć dečijoj onkologiji.

Knežević: Saopštio sam Spajiću da bi GLASANJE za Rezoluciju bio katastrofalan potez, amandmani na nju ne postoje

Utorak, 07.05.2024 | 11:15

Smatram da Crna Gora treba da bude protiv rezolucije, jer da glasa za, onda je i Crna Gora zajedno sa Srbijom i Republikom Srpskom genocidna država. Saopštio sam premijeru Milojku Spajiću da bi to bio katastrofalan potez zvanične Crne Gore. Ukoliko se to desi nepovratno ćemo uništiti svoje odnose sa Srbijom i Republikom Srpskom, kazao je  predsjednik Demokratske narodne partije Crne Gore Milan Knežević.

Da li KOFEIN pomaže kod GLAVOBOLJE?

Utorak, 07.05.2024 | 11:06

Mnoge od nas pokreće kofein.

Pejović: ZABRINJAVAJUĆE da neke organizacije i pojedinci osporavaju namjere Vlade da se jasno precizira odgovornost

Utorak, 07.05.2024 | 10:59

Ako postoji saglasnost da za zločine genocida nijesu odgovorni narodi, već pojedinci, što je konstatovano u presudama međunarodnih sudova, onda je jako zabrinjavajuće da određene organizacije i pojedinci iz zemlje i regiona osporavaju namjere crnogorske Vlade da se jasno precizira odgovornost i afirmiše mirovni sporazum iz Dejtona, koji garantuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, uz očuvanje entiteta, saopštio je generalni sekretar Pokreta Evropa sad, Boris Pejović.

Rodik: "Nadal je majstor da nešto NE OBEĆA, i dalje KRIJE karte"

Utorak, 07.05.2024 | 10:51

Endi Rodik, nekada prvi teniser svijeta, poručio je da će Rafael Nadal imati odlične šanse da ipak zablista na Rolan Garosu.