Ponedjeljak, 17.07.2023 | 16:43
IZVOR: 24sedam.rs

REKORDAN IZNOS - NAJSKUPLJI iznos iPhone ikada prodat na AUKCIJI po "VRTOGLAVOJ CIJENI"

Nedavni rekord postignut na aukciji za prvi model iPhonea prve generacije znatno je nadmašen ovog vikenda.




Foto: Ilustracija/ Unsplash.com 

Model iPhonea prve generacije sa 4GB memorije, iz juna 2007. godine, postigao je nevjerovatno visoku cijenu.

Ove godine, hit na tržištu kolekcionarske tehnologije nisu kriptovalute niti NFT-ovi, već neotpakovani primjeri prvih iPhonea. U februaru ove godine, oboren je rekord kada je iPhone 2G sa 8GB interne memorije iz 2007. godine prodat za više od 63.000 dolara. Takođe, treba spomenuti da je Jutjuber Markus Braunli platio oko 40.000 dolara za primjerak samo kako bi ga otpakovao pred kamerama.

Ovog vikenda održana je aukcija koja će ta dva pomenuta iPhonea učiniti jeftinim. U organizaciji aukcijske kuće LCG Auctions, ponuđen je još jedan originalni iPhone iz 2007. godine, ali ovoga puta kao još veći raritet - bio je to netaknuti primjerak sa 4GB prostora za skladištenje podataka. Originalni 4GB iPhone dugo vremena bio je "sveti gral" za kolekcionare tehnoloških proizvoda jer je proizveden u vrlo malim količinama, navode iz aukcijske kuće. Čak i 2007. godine, nije se dobro prodavao jer su kupci lako posezali za dodatnih 100 dolara kako bi dobili dvostruko više memorije. Zbog toga je ovaj model povučen iz proizvodnje 5. septembra 2007. godine, samo nekoliko meseci nakon puštanja u prodaju.

Tako je vrlo rijedak primjerak, prodan u junu te godine, ostao netaknut u svojoj fabričkoj ambalaži sve do danas. Aukcijska kuća navodi da je predmet fantastično očuvan, sa svim originalnim nalepnicama, izuzetnom bojom i sjajem - a za sve to je zaslužan njegov dosadašnji vlasnik, član Apple tima u vrijeme lansiranja prvog iPhonea. "Teško da će iko pronaći bolji primjerak", najavili su aukciju ovog "vrućeg" predmeta.

Bombastična najava se pokazala tačnom, a aukcijska kuća čak i potcenila kolekcionare. Umjesto očekivanih 50.000 do 100.000 dolara, nepoznati kupac prethodne nedjelje odlučio je iskeširati čak 190.372,80 dolara za ovaj iPhone model. Cijena iPhonea iznosi 158.644 dolara, dok ostatak čine dodatni troškovi i provizije organizatoru.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Iskoristite SUNČAN DAN - Utorak u znaku ovih temperatura

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 22:06

U tuorak nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Milatović: NEDOPUSTIVO je da se na najodgovornijim mjestima u sistemu nalaze pojedinci sa SUMNJIVIM DIPLOMAMA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:58

U vremenu demokratskog sazrijevanja i tehnoloških promjena, obrazovanje ostaje sinonim jednakih šansi za sve. Zato imamo obavezu da čuvamo njegov kvalitet i borimo se protiv lažnih diploma u najvitalnijim sferama našeg društva kao što su prosveta i zdravstvo, ali i svim drugim, poručio je Milatović na svečanosti povodom 50 godina Univerziteta Crne Gore.

LANČANI UDES u Sutomoru - Ima POVRIJEĐENIH

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:50

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koji se oko 19 sati i 45 minuta dogodio u Sutomoru.

"Daj mi bilo šta TVOJE": O ovom GESTU će se pričati - Nadal ODUŠEVIO protivnika i publiku (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:41

Zanimljiva situacija po završetku meča između Rafe i Pedra Kaćina. 

PAO Instagram - Hiljade korisnika ŠIROM SVIJETA prijavljuju dva problema

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:20

Instagram se suočava sa prekidima širom svijeta, ostavljajući hiljade korisnika nemogućim da koriste aplikaciju.

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

BOJOM ODJEĆE šaljete PORUKU o sebi: Kada izabrati LJUBIČASTU i CRVENU, a kada ŽUTU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:52

Koja je vaša omiljena boja kada je u pitanju odjeća? Vjerujete li da ona šalje određenu poruku o vama?

Šaljaj: Ako podgorička Čistoća OTPUSTI radnike u administraciji, terenski radnici će ŠTRAJKOVATI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:38

Ukoliko novom sistematizacijom u podgoričkoj Čistoći bude otpušteno 69 zaposlenih u administraciji, terenski radnici će se solidarisati i organizovati štrajk, kazao je za Gradsku RTV predstavnik radnika tog preduzeća Mensur Šaljaj.

Ovo je NAJGORA HRANA za bebe koju treba IZBJEGAVATI, TVRDE stručnjaci

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:27

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.