Četvrtak, 24.08.2023 | 13:05
IZVOR: kolektiv.me

Uskoro 10. Međunarodni FESTIVAL LUTKARSTVA - Stižu glumci i lutke iz PET ZEMALJA

Na otvaranju jubilarnog izdanja predstava „Zlatokosa”, koju će izvesti Pozorište lutaka iz Mostara u velikoj sali KIC-a „BudoTomović“.




Foto:Međunarodnog festivala lutkarstva

Kako su kazali, ulaz na sve sadržaje slobodan.

"Jubilarno, deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023 ove godine biće održano od 31. avgusta do 4. septembra, i to u šest crnogorskih gradova", navode u saopštenju. 

 Osim u Podgorici, gdje će mališani moći da uživaju u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” i DODEST, pozorišne trupe će odigrati predstave i za djecu iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića.

 Ovogodišnji program Festivala okupiće, dodaju,  šest glumačkih trupa iz pet zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

"Svečano otvaranje festivala zakazano je za četvrtak, 31. avgust, od 20 sati, a program će početi predstavom „Zlatokosa”, koju će izvesti Pozorište lutaka iz Mostara, u velikoj sali KIC-a „BudoTomović“ u Podgorici", ističu u saopštenju.

Pored ove, mališani će imati priliku da uživaju u predstavama „Bambi“ (6+, 55 min), koju će za njih izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, zatim u predstavi „Csardas“ (4+, 45 min), albanskog ansambla Theater of Animation and New Forms iz Skadra, Teatar za deca i mladinci Skoplje će izvesti predstavu „Ronja-Razbojnikova kći“ (6+, 55 min) dok će bugarsko Državno lutkarsko pozorište Trgovište izvesti predstavu „Bremenski muzikanti“ (5+, 45 min). Na Festival stiže i Pozorište lutaka Niš koje će odigrati predstavu „Vuk i sedam jarića“ (2+, 45 min). 

Foto:Međunarodnog festivala lutkarstva

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati međunarodni stručni žiri kao i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca. 

U toku Festivala biće odigrane i dvije predstave van konkurencije: „Kuče koje nije umjelo da laje“ (3+, 40 min), Dječijeg umjetničkog centra Podgorica i „Kroki i prijatelji“ (3+, 35 min) koju će izvesti Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

 U Podgorici će predstave biti izvođene 31. avgusta, 1, 2. i 3. septembra, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta. 

 U Gusinju će, u Centru za kulturu, 1. septembra od 18 sati biti izvedena predstava „Kroki i prijatelji“, dok će u ostalim gradovima trupe gostovati u ponedjeljak, 4. septembra. U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, od 14 sati biti izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, u Rožajama će biti izvedena predstava „Vuk i sedam jarića“, u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu od 18 sati biti izvedena predstava „Zlatokosa“. 

U Andrijevici će biti izvedena predstava „Kuče koje nije umjelo da laje“, i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić“, dok će u Gusinju, u Centru za kulturu, gostovati predstava. Termin gostovanja u Gusinju će biti naknadno objavljen.

Festival se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala biće slobodan, a publika će karte moći da preuzme sat vremena prije početka svake predstave. Rezervacije neće biti moguće. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Nišić najavila - SEDMOČASOVNO radno vrijeme do kraja godine

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:16

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da se do kraja godine u Crnoj Gori može očekivati uvođenje sedmočasovnog radnog vremena. 

Veljko Ražnatović osvojio medalju i obezbijedio sebi NACIONALNU PENZIJU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:38

Veljko Ražnatović na Evropskom prvenstvu u boksu osvojio je bronzanu medalju, a uz bronzano odličje dobio je i novčanu nagradu. Međutim, velikim uspjehom sebi je obezbijedio i nacionalnu penziju.

Trgovine NEĆE RADITI 1. i 2. maja, za nepoštovanje predviđene KAZNE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjećamo sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

Počela je Stradalna nedjelja - Posljednja sedma nedjelja VASKRŠNJEG POSTA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 07:15

Počela je sedma posljednja nedjelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.

Građani Andrijevice ogorčeni, voda SKUPLJA 300 odsto

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:33

Skupština Andrijevice nije u zakonskom roku donijela odluku o saglasnosti na cjenovnik za utrošenu vodu koji je u aprilu minule godine dostavljen Regulatornoj agenciji. Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi. Građani su uputili prigovore Vodovodu, a svoje negodovanje će iskazati i na protestima ukoliko se cijene ne koriguju, objavio je Javni servis RTCG.

Kako muzika UTIČE na pse? Nova istraživanja imaju interesantne ODGOVORE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:58

Nakon višedecenijskog istraživanja muzike i frekvencija, kako bi saznao na koji način utiču na ljude, Majkl Tirel je došao do iznenađujućeg zaključka - muzika ima veliki uticaj i na kućne ljubimce

Porodila se prije pola godine, a već ČEKA DRUGO DIJETE - Poznata pjevačica NE KRIJE SREĆU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:50

Pet mjeseci nakon što je na svijet doniela ćerkicu Melinu, Nadica Ademov sija od sreće jer ne samo što je postala majka i vratila na muzičku scenu pjesmom "Kukavice", već je saznala i da je druga beba na putu.

"Najbolji POKLON je to što on NIJE PORED NJE": Način na koji je Donald Tramp ČESTITAO Melaniji rođendan USIJAO MREŽE (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:38

“Da li iko vjeruje da Melanija želi njega pored sebe za rođendan?”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama

Air Montenegro operacije obavlja po NAJVIŠIM BEZBJEDNOSNIM standardima

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:30

Nalazi detaljne revizije operativne bezbjednosti IATA-e (IOSA) potvrdili su da Air Montenegro posluje i operacije obavlja po najvišim međunarodnim bezbjednosnim standardima, saopšđteno je iz te kompanije.

PREDSTAVLJEN projekat „Mistične priče Dunavske zelene rute“

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:21

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice organizovala je danas javni događaj u cilju promocije i prezentacije projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute”.  Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja.  

URA: Milović uz PODRŠKU Spajića nastavlja sa KRŠENJEM ZAKONA, uvjereni smo da će zato odgovarati

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:12

Prvih pet mjeseci rada 44. Spajićeve Vlade obilježilo je kontinuirano kršenje Ustava i zakona, a danas je tu praksu nastavio i kontraverzni ministar pravde Andrej Milović sa nezakonitim vraćanjem u kaznenu evidenciju bivšeg generalnog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija. Radi se o skandaloznom činu koji ima za cilj da preduprijedi obavezu povratka na presudu Upravnog suda o vraćanju na mjesto generalnog inspektora, u skladu sa odlukom nadležne sudske instance, ali i klasičnu diskreditaciju ličnosti", saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Božović: Gradsko preduzeće Deponija bilježi MAKSIMALNE REZULTATE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:08

U cilju uvođenja novih praksi obavještavanja građana o rezultatima i planovima, „Deponija” d.o.o. Podgorica organizovala je danas radni doručak sa predstavnicima medija u cilju boljeg i svestranijeg informisanja javnosti o aktivnosti ovog društva. Tema istog bila je prezentacija rada prvog kvartala 2024. godine i budućih planova Deponije.

Džastin Biber objavio fotografiju na kojoj PLAČE, fanovi ZABRINUTI - OGLASILA se i njegova žena (FOTO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:03

Džastin Biber je na društvenim mrežama objavio niz fotografija, a na nekima od njih gleda u kameru i plače.

Žakelj: Borba, želja i fokus ODLUČIĆE UTAKMICU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:52

Trener košarkaša Budućnosti, Andrej Žakelj, svjestan je da je Partizan ozbiljan protivnik i da će dvomeč u polufinalu ABA lige odlučiti detalji - borba, želja i fokus.

Alkohol DOSTUPAN maloljetnicima iako je zakonom ZABRANJEN

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:49

Alkoholna pića i dalje su, uprkos zakonskim propisima, u velikoj mjeri dostupna maloljetnicima u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori, a to su potvrdili i rezultati socijalnog eksperimenta koji je sprovelo udruženje Roditelji.