Četvrtak, 31.08.2023 | 21:59
IZVOR: kolektiv.me

U Podgorici SVEČANO OTVOREN jubilarni deseti Festival Lutkarstva, Zlatokosa OČARALA MALIŠANE

U velikoj sali KIC-a „Budo Tomović" u četvrtak veče je otvoreno jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023.




Foto: Đorđe Cmiljanić.

Svečani program otvaranja vodili su mladi glumci Itana Dragojević i Milo Perović.

U znak zahvalnosti za neizmjeran doprinos, Festival je fotografa Đorđa Cmiljanića proglasio za ambasadora festivala. Cmiljanić je uz Festival od prvog izdanja, kao zvanični fotograf. Ispratio je sve festivalske sadržaje i do sada načinio preko 30.000 fotografija. Direktor Festivala Davor Dragojević izrazio je ogromnu zahvalnost i Cmiljaniću uručio specijalnu povelju.

Festival je zvanično otvorila Milena Mijović Durutović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija koja je prisutnima i organizatorima poručila:

"Zbog svog međunarodnog karaktera, kao i tradicije da se predstave igraju na sopstvenom jeziku, Festival odlikuje multikulturalnost i raznolikost. U Ministarstvu kulture i medija prepoznajemo vašu misiju i potencijal promocije umjetnosti lutkarskih formi crnogorskog prostora u regionalnom i međunarodnom kontekstu, i napore da Festival postane značajna i referentna adresa litkarstva, pa je i podrška  naše administracije ovoj manifestaciji udvostručena. Snažeći ovu specifičnu umjetničku sferu, ujedno doprinosimo pravilnom i značajnom razvoju kulturnih navika naših najmlađih. Njegovanje kreativnih potencijala kod djece i mladih je bezuslovno kamen temeljac jedne kulture.“

Foto: Đorđe Cmiljanić.

Mijović Durutović se obratila i najmlađima, uz riječe da ovo sve podsjeća na djetinjstvo. 

"Djeco, vi to znate čim ste večaras ovdje, lutke vam razvijaju najljepšu srž mašte i kreativnost, a nas podsjećaju na djetinjstvo, kada su igračke bile žive u našim rukama i kada smo putovanja kroz fantastične svjetove započinjali iz sopstvenih soba. Mi ostajemo posvećeni zadataku da svojim zalaganjem i podrškom doprinesemo da ovaj Festival iz godine u godinu raste, da se osnaži savremena lutkarska scena, i da sličnim projektima djeci i mladima približimo različite kulture i umjetničke svijetove koji mogu biti put do zdravijeg i ispunjenijeg djetinjstva.

Nakon svečanog otvaranja brojna publika je uživala u predstavi Zlatokosa, Pozorišta lutaka u Mostaru, iz Bosne i Hercegovine.  

Ozarena lica mališana, uzdasi i povici zadovoljstva i oduševljenja glumcama i lutkama pokazali su koliko mališani uživaju u čarobnom svijetu lutaka i dokazali koliko ovakvi događaji znače i kakvu ulogu imaju u razvoju djece.

 Tokom prvog izvođenja predstave Zlatokosa, koje je na programu bilo od 18 sati, sala je bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a među prisutnima je bio i predsjednik Crne Gore Jakov Milatović sa porodicom.

Ovogodišnji program Festivala okuplja šest glumačkih trupa iz pet zemalja, i to iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Festival će trajati do 4. septembra, a osim u Podgorici, gdje će mališani moći da uživaju u čarima jedinstvenog svijeta lutaka u Velikoj sali KIC-a „Budo Tomović” i sali DODEST, pozorišne trupe će odigrati predstave i za mališane iz Bijelog Polja, Rožaja, Andrijevice, Gusinja i Nikšića.

Foto: Đorđe Cmiljanić.

Drugog dana Festivala, u petak, 1. septembra, na programu je predstava „Bambi“ (6+, 55 min), koju će izvesti Pozorište za decu i mlade – Kragujevac, iz Srbije, u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Istog dana u Gusinju će, u Centru za kulturu, u terminu od 18 sati, biti odigrana predstava van festivalske konkurencije, „Kroki i prijatelji“ (3+, 35 min). Predstavu će izvesti Pozorište za decu i mlade Kragujevac.

Trećeg dana Festivala, u subotu, 2. septembra, na programu su dvije predstave, a obje će biti odigrane u KIC-u „Budo Tomović“. U terminima od 10 i od 12 sati, u Sali DODEST, mališani će uživati u predstavi „Csardas“ (4+, 45 min), albanskog ansambla Theater of Animation and New Forms, Skadar, dok će u terminima od 18 i od 20 sati, u Velikoj sali, Teatar za deca i mladinci Skoplje, iz Sjeverne Makedonije, izvesti predstavu „Ronja - Razbojnikova kći“ (6+, 55 min).

Četvrtog dana Festivala, u nedjelju, 3. septembra, takođe će biti izvedene dvije predstave, obje u KIC-u „Budo Tomović“. U terminima od 10 i od 12 sati, u Velikoj sali, na programu je predstava „Bremenski muzikanti“ (5+, 45 min), Državnog lutkarskog pozorišta Trgovište iz Bugarske, dok će u istoj sali, u terminu od 18 sati, biti odigrana predstava „Vuk i sedam jarića“ (2+, 45 min), Pozorišta lutaka Niš, iz Srbije. Od 20 sati na festivalskom programu je Svečano proglašenje pobjednika i uručenje nagrada, a odmah zatim, u čast nagrađenih, još jednom će biti odigrana predstava „Vuk i sedam jarića“.

Foto: Đorđe Cmiljanić.

Petog dana Festivala, u ponedjeljak, 4. septembra, Festival će gostovati u Bijelom Polju, Rožajama, Andrijevici i Nikšiću. U Bijelom Polju će, u Centru za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“, od 14 sati biti izvedena predstava „Bremenski muzikanti“, u Rožajama će biti izvedena predstava „Vuk i sedam jarića“, u Centru za kulturu, od 17 sati, dok će u Nikšićkom pozorištu, od 18 sati, biti izvedena predstava „Zlatokosa“. U Andrijevici će biti izvedena predstava van festivalske konkurencije „Kuče koje nije umjelo da laje“, i to od 12 sati, u Centru za kulturu i sport „Mihailo Lalić“. Ovu predstavu će izvesti Dječji umjetnički centar Podgorica.

Festival dodjeljuje slijedeće nagrade za predstave u zvaničnoj selekciji: Grand Prix za najbolju predstavu u cjelini, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolju dramaturgiju ,,Dragan Radulović”, nagradu za najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka ,nagradu za najbolju scenografiju, nagradu za najbolju originalnu muziku, pet ravnopravnih nagrada za glumačko majstorstvo, specijalnu nagradu žirija i nagradu dječijeg žirija za najbolju predstavu.

O festivalskim nagradama odlučivaće međunarodni stručni žiri i dječji žiri sastavljen od podgoričkih osnovaca. Članovi stručnog žirija su uvaženi pozorišni i kulturni djelatnici. Predsjednik stručnog žirija je Goran Bulajić, reditelj i dramaturg, Crna Gora, a članovi su Aleksandar Alek Rodić, diplomirani glumac i kompozitor, Srbija, i Vladimir Lazovski, glumac u pozorištu za decu i mlade – Skoplje, Sjeverna Makedonija.

Foto: Đorđe Cmiljanić.

U dječijem žiriju ove godine su Andrija Šaković – predsjednik, i članovi: Niša Ćupić, Dušan Čelebić, Daria Miranović, Marta Janjušević, Ognjen Tomović, Petar Đuranović, Eleonora Tomašević, Nikolija Popović i Lav Stojanović.

Jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023 se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija, Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, te ostalih sponzora, donatora i prijatelja.

Kao i svake godine, ulaz na sve sadržaje Festivala je BESPLATAN, a publika karte može da preuzme sat vremena prije početka svake predstave. Rezervacije nijesu moguće.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Raznovrstan kulturni program i tokom maja mjeseca u KIC-u

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:05

Kontinuitet promocije raznovrsnog umjetničkog stvaralaštva biće nastavljen i tokom maja u Kulturno - informativnom centru “Budo Tomović”.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

FOTO: VELIČANSTVENIM KONCERTOM obilježeno 78 godina folklornog ansambla "Budo Tomović"

Petak, 26.04.2024 | 11:46

Da je Folklorni ansambl “Budo Tomović” vjerni čuvar i reprezent tradicije i kulturne baštine, pokazao je još jednim sjajnim koncertom, ovog puta u čast 78 godina trajanja i postojanja.

Nišić najavila - SEDMOČASOVNO radno vrijeme do kraja godine

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:16

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić najavila je da se do kraja godine u Crnoj Gori može očekivati uvođenje sedmočasovnog radnog vremena. 

Veljko Ražnatović osvojio medalju i obezbijedio sebi NACIONALNU PENZIJU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 10:38

Veljko Ražnatović na Evropskom prvenstvu u boksu osvojio je bronzanu medalju, a uz bronzano odličje dobio je i novčanu nagradu. Međutim, velikim uspjehom sebi je obezbijedio i nacionalnu penziju.

Trgovine NEĆE RADITI 1. i 2. maja, za nepoštovanje predviđene KAZNE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:46

Uprava za inspekcijske poslove podsjećamo sve privredne subjekte, koji se bave trgovinom na veliko i trgovinom na malo, da u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini ne mogu obavljati djelatnost tokom Praznika rada koji obuhvata 1. i 2. maj odnosno srijedu i četvrtak.

Počela je Stradalna nedjelja - Posljednja sedma nedjelja VASKRŠNJEG POSTA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 07:15

Počela je sedma posljednja nedjelja Vaskršnjeg posta. Svi dani u njoj nose naziv Veliki, pa je tako danas Veliki ponedjeljak.

Građani Andrijevice ogorčeni, voda SKUPLJA 300 odsto

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 08:33

Skupština Andrijevice nije u zakonskom roku donijela odluku o saglasnosti na cjenovnik za utrošenu vodu koji je u aprilu minule godine dostavljen Regulatornoj agenciji. Gradskom vodovodu je prošlog mjeseca stigao dopis, a sa njim i povećanje od 300 odsto po kojem će se i obračunavati aprilski računi. Građani su uputili prigovore Vodovodu, a svoje negodovanje će iskazati i na protestima ukoliko se cijene ne koriguju, objavio je Javni servis RTCG.

Kako muzika UTIČE na pse? Nova istraživanja imaju interesantne ODGOVORE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:58

Nakon višedecenijskog istraživanja muzike i frekvencija, kako bi saznao na koji način utiču na ljude, Majkl Tirel je došao do iznenađujućeg zaključka - muzika ima veliki uticaj i na kućne ljubimce

Porodila se prije pola godine, a već ČEKA DRUGO DIJETE - Poznata pjevačica NE KRIJE SREĆU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:50

Pet mjeseci nakon što je na svijet doniela ćerkicu Melinu, Nadica Ademov sija od sreće jer ne samo što je postala majka i vratila na muzičku scenu pjesmom "Kukavice", već je saznala i da je druga beba na putu.

"Najbolji POKLON je to što on NIJE PORED NJE": Način na koji je Donald Tramp ČESTITAO Melaniji rođendan USIJAO MREŽE (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:38

“Da li iko vjeruje da Melanija želi njega pored sebe za rođendan?”, samo su neki od komentara na društvenim mrežama

Air Montenegro operacije obavlja po NAJVIŠIM BEZBJEDNOSNIM standardima

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:30

Nalazi detaljne revizije operativne bezbjednosti IATA-e (IOSA) potvrdili su da Air Montenegro posluje i operacije obavlja po najvišim međunarodnim bezbjednosnim standardima, saopšđteno je iz te kompanije.

PREDSTAVLJEN projekat „Mistične priče Dunavske zelene rute“

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:21

Agencija za upravljanje zaštićenim područjima Podgorice organizovala je danas javni događaj u cilju promocije i prezentacije projekta „Mistične priče Dunavske zelene rute”.  Riječ je o projektu koji predstavlja međunarodnu valorizaciju prirodnog i nematerijalnog kulturnog nasljeđa sa ciljem društveno-ekonomskog razvoja ruralnih područja Podunavlja.  

URA: Milović uz PODRŠKU Spajića nastavlja sa KRŠENJEM ZAKONA, uvjereni smo da će zato odgovarati

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:12

Prvih pet mjeseci rada 44. Spajićeve Vlade obilježilo je kontinuirano kršenje Ustava i zakona, a danas je tu praksu nastavio i kontraverzni ministar pravde Andrej Milović sa nezakonitim vraćanjem u kaznenu evidenciju bivšeg generalnog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija. Radi se o skandaloznom činu koji ima za cilj da preduprijedi obavezu povratka na presudu Upravnog suda o vraćanju na mjesto generalnog inspektora, u skladu sa odlukom nadležne sudske instance, ali i klasičnu diskreditaciju ličnosti", saopštili su danas iz Građanskog pokreta URA.

Božović: Gradsko preduzeće Deponija bilježi MAKSIMALNE REZULTATE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:08

U cilju uvođenja novih praksi obavještavanja građana o rezultatima i planovima, „Deponija” d.o.o. Podgorica organizovala je danas radni doručak sa predstavnicima medija u cilju boljeg i svestranijeg informisanja javnosti o aktivnosti ovog društva. Tema istog bila je prezentacija rada prvog kvartala 2024. godine i budućih planova Deponije.

Džastin Biber objavio fotografiju na kojoj PLAČE, fanovi ZABRINUTI - OGLASILA se i njegova žena (FOTO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 16:03

Džastin Biber je na društvenim mrežama objavio niz fotografija, a na nekima od njih gleda u kameru i plače.

Žakelj: Borba, želja i fokus ODLUČIĆE UTAKMICU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:52

Trener košarkaša Budućnosti, Andrej Žakelj, svjestan je da je Partizan ozbiljan protivnik i da će dvomeč u polufinalu ABA lige odlučiti detalji - borba, želja i fokus.

Alkohol DOSTUPAN maloljetnicima iako je zakonom ZABRANJEN

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 15:49

Alkoholna pića i dalje su, uprkos zakonskim propisima, u velikoj mjeri dostupna maloljetnicima u maloprodajnim i ugostiteljskim objektima u Crnoj Gori, a to su potvrdili i rezultati socijalnog eksperimenta koji je sprovelo udruženje Roditelji.