Četvrtak, 28.09.2023 | 19:56
IZVOR: zadovoljna.rs

Spada među najzdravije grickalice, čuva štitnu, srce, mozak i kosti, ali ako pretjerate – posledice su nesagledive

Poznati po tome što su odličan izvor selena, ali to nije sve.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Ako volite hrskave, slane grickalice, definitivno bi u svoju ishranu trebalo da dodate brazilske orahe. Osim što su jako ukusni, puni su hranljivih materija.

Pored toga što sadrže proteine, vlakna, niacin i vitamin B6, brazilski orasi u sebi imaju i gomilu minerala, uključujući magnezijum, kalijum i cink.

Brazilski orah je postao omiljena zdrava hrana širom svijeta posebno zahvaljujući tome što u sebi sadrži veliku količinu selena – toliko da je još 2017. proglašen za „najmoćniji izvor selena u hrani„.

U stvari, samo jedan brazilski orah sadrži dovoljno selena da zadovolji vaše dnevne potrebe, kaže registrovana dijetetičarka nutricionistkinja Sara Skovran. Odraslim muškarcima i ženama je potrebno 55 mikrograma selena dnevno, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, a jedan brazilski orah sadrži nevjerovatnih 96 mikrograma, što je skoro duplo više od preporučene količine. A za šta nam je selen važan? Uključen je u niz funkcija, kao što su proizvodnja tiroidnih hormona i sinteza DNK.

Evo nutritivnog profila dva brazilska oraha:

66 kalorija

1 gram proteina

7 grama masti

1 gram ugljenih hidrata

1 gram vlakana

1 gram šećera

Selen je antioksidans. To znači da se ovaj mineral može boriti protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Slobodni radikali su molekuli koji u višku mogu oštetiti ćelije i izazvati oksidativni stres, što može dovesti do stanja kao što su rak, bolesti srca i dijabetes tipa 2. Međutim, antioksidansi djeluju tako što mijenjaju slobodne radikale na takav način da oni postaju bezopasni. Štaviše, pošto antioksidansi sprječavaju oksidativni stres, oni takođe smanjuju i upale.

Ali selen u brazilskim orašastim plodovima ne deluje sam. Brazilski orasi sadrže vitamin E i supstance zvane fenoli, koji su antioksidansi. Vitamin E takođe podržava imunološku funkciju.

Pomažu štitastoj žlijezdi
Selen u brazilskim orašastim plodovima takođe može promovisati zdravu funkciju štitne žlijezde. Štitasta žlijezda proizvodi tiroidne hormone, koji regulišu tjelesne funkcije kao što su metabolizam i menstruacija. Imajući to na umu, zdravlje štitne žlijezde je ključno za sveukupno zdravlje, a selen u brazilskim orasima može pomoći.

Pomažu srcu

Brazilski orasi mogu da pomognu i zdravlju srca, što je djelimično posljedica toga što su bogati selenom. Kao što je gore pomenuto, oksidativni stres može doprineti srčanim oboljenjima, ali antioksidativna svojstva selena mogu pomoći u smanjenju rizika. Brazilski orasi takođe nude hranljive materije koje smanjuju visok holesterol u krvi i krvni pritisak, dva glavna faktora rizika od srčanih bolesti.

Jačaju kosti

Brazilski orasi sadrže malo kalcijuma, koji je neophodan za zdrave kosti, kao i magnezijuma. Štaviše, „selen u brazilskim orašastim plodovima aktivira enzime koji štite ćelije za izgradnju kostiju poznate kao osteoblasti“, kaže nutricionistkinja Megan Vong. Selen takođe pomaže da se smanji aktivnost osteoklasta, a to su ćelije koje rastvaraju kost.

Dobri su za zdravlje mozga

Prednosti brazilskog oraha proširuje se i na vaš mozak. Antioksidativni efekti selena mogu zaštititi moždane ćelije od oksidativnog oštećenja. Ovo je važno jer oksidativni stres može doprineti kognitivnom padu vezanom za starenje. Takođe može igrati ulogu u neurodegenerativnim bolestima, kao što je Alchajmerova bolest, pokazalo je jedno istraživanje iz 2019.

Važan oprez!

Pošto brazilski orasi imaju tako visok sadržaj selena, trebalo bi da izbegavate da ih redovno jedete, preporučuju ljekari. To bi moglo dovesti do nakupljanja viška selena u tijelu, što bi rezultiralo trovanjem selenom. Rani znaci su metalni ukus u ustima, loš zadah, mučnina, dijareja, gubitak kose, lomljivost noktiju, osip na koži i umor.

Dakle, koliko je previše?

Maksimalna količina koju možete konzumirati u jednom danu bez negativnih nuspojava navodno je 400 mikrograma za odrasle muškarce i žene. To je oko četiri brazilska oraha, koji zajedno sadrže oko 384 mikrograma selena. U međuvremenu, istraživanja sugerišu da se toksičnost selena javlja kad se uzme oko 1.200 mikrograma – što je ekvivalentno jedenju 13 brazilskih oraha. U svijetlu svega toga, preporučuje se da ne jedete više od dva brazilska oraha dnevno kako biste ostali u sigurnim granicama i istovremeno ubirali prednosti selena.

Takođe, moguće je da ćete biti alergični na brazilske orahe, koji su vrsta orašastih plodova, baš kao i bademi i indijski orasi, piše Shape.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Četvrtak u znaku NESTABILNOG VREMENA - Pročitajte prognozu za 02. MAJ

Srijeda, 01.05.2024 | 20:02

U četvrtak se očekuje promjenljivo oblačno i nestabilno vrijeme, povremeno kiša, pljuskovi i grmljavina, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Vučević poslaniku Jovanoviću: Vi ste PREDALI Crnu Goru, da danas imamo IZLAZ NA MORE lakše bi dobijali što nam treba

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:56

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj vladi da je prodala Kosovo još prošle godine.

Picula: “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s UNUTRAŠNJIM RAZLIKAMA”

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:41

Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Da li vam je samo prijatelj ili želi nešto više: Evo kako da provalite signale koje vam šalje

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:54

Ako niste sigurni, moglo bi da vam pomogne ako malo razmislite o tome kako se on ponaša

Mjesec je ušao u Vodoliju: Spremite se za velike izazove i emocionalnu distancu

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:31

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, nalazi se danas u Vodoliji i donosi specifične osobe. Ovaj položaj Mjeseca prijaće Vodolijama, Blizancima i Vagama.

Uprava za gazdovanje šumama pozvala nadležne da ispitaju navodnu sječu stogodišnjih stabala u NP Durmitor

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:17

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima pozivala je nadležne organe da hitno reaguju i ispitaju medijske objave o kako su naveli, “navodnoj sječi više od 50 zdravih, stogodišnjih stabala u NP Durmitor”.

Mandić čestitao Vučeviću i novoj Vladi Srbije

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:02

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Andrije Mandić uputio je čestitku Milošu Vučeviću i Vladi Srbije povodom njenog izglasavanja.

Izglasana nova Vlada Srbije, Vučević premijer

Četvrtak, 02.05.2024 | 17:38

Vladu Srbije, na čelu sa Milošem Vučevićem, čini 25 resornih ministara i pet bez portfelja, a na predlog Vučevića će imati četiri potpredsjednika.  

Sjutra je VELIKI PETAK: Dan je obilježen CRVENIM SLOVOM, a ove običaje bi svi vjernici trebalo da ispoštuju

Četvrtak, 02.05.2024 | 17:14

Pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju sjutra Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet Isus Hrist

Milović: Stvorićemo uslove da Budva postane opština sa najvećim nivoom plata

Četvrtak, 02.05.2024 | 16:55

Budva na poražavajućem 11-tom mjestu po nivou prosječne plate u Crnoj Gori čak ispod državnog prosjeka, ocijenio je na društvenoj mreži X poslanik DPS-a i nosilac liste “Budva može bolje”, Nikola Milović. 

Laušević: MMR-om nije vakcinisano 15.000 predškolaca

Četvrtak, 02.05.2024 | 16:47

Zabrinjavaju podaci da prvu dozu MMR vakcine, koja je ključna za zaštitu od morbila, nije primilo 11.000 djece iz osnovnih i srednjih škola, poručio je direktor Instituta za javno zdravlje Dragan Laušević za RTNK.

NUMEROLOZI OTKRIVAJU: LJudi koji su rođeni na sljedeće datume će postići velike stvari

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:55

Da li ste među njima?

Prema podacima MONSTATA ove opštine su u vrhu sa najvećim platama

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:11

U prva tri mjeseca ove godine plate iznad prosječne u nivou države primali su radnici u opštinama Tivat, Zeta, Pljevlja, Podgorica, Cetinje i Kotor, pokazuju podaci Monstata.