Petak, 20.10.2023 | 08:49
IZVOR: B92

Mislili ste da goje, ali zapravo možete mršaviti uz ovih osam "loših" namirnica

Zapravo su veoma zdrave i održavaju sitost.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Iako znamo da gubitak težine zahtijeva disciplinu, žrtvu i čvrstu posvećenost izbjegavanju svega što je ukusno, šta ako vam kažemo da nije sva "loša“ hrana jednako loša? Ustvari, neke od ovih namirnica za koje se veruje da doprinose povećanju tjelesne težine, mogu imati iznenađujuću tajnu - oni vas zapravo mogu podržati na vašem putu gubitka težine. U ovom članku donosimo osam "loših“ namirnica koje zapravo pomažu u gubitku težine.

Puter od kikirikija

Ne dozvolite da vas kalorije u puteru od kikirikija odvrate od uživanja u ovom ukusnom namazu. Prepun zdravih masti i proteina, puter od kikirikija pomaže da ostanete siti i smanjuje ukupnu potrošnju kalorija. Međutim, umjerenost je ključna. Odlučite se za prirodni puter od kikirikija sa minimalnim dodatkom šećera i konzervansa.

"Prirodni puter od kikirikija bez dodatog šećera i nezdravih ulja sadrži zdrave masti i proteine. Mala količina može biti zadovoljavajući i hranljivi dodatak vašoj ishrani", kaže Trista Best, RD, registrovani dijetetičar sa Balance One suplementima.

Punomasni jogurt

Iznenađujuće ali, punomasni jogurt može pomoći u gubitku težine. Prema istraživanju, punomasni mliječni proizvodi neće dovesti do dodatne težine. U stvari, konzumiranje mliječnih proizvoda može smanjiti tjelesnu masnoću i povećati vašu nemasnu tjelesnu masu. Osim toga, punomasni jogurt je bogat probioticima, promovišući dobro zdravlje creva, što igra važnu ulogu u kontroli težine.

Blanca Garcia, RDN, registrovani dijetetičar nutricionista i osnivač Blanca Garcia Consulting, kaže za ETNT:

"Punomasni jogurt je bogat holesterolom. Telu je potreban holesterol za ćelijsku strukturu i transport hormona, ali konzumiranje ove vrste jogurta pomaže u smanjenju lipoproteina. Smanjenje lošeg tipa holesterola takođe može podržati gubitak težine."

Crna čokolada

Iako može zvučati kontraintuitivno, tamna čokolada može podržati zdrav gubitak težine kada se konzumira u umjerenim količinama. Crna čokolada ima antioksidante iz kakaa koji mogu ubrzati metabolizam i smanjiti želju za alternativnim šećerima.

"Crna čokolada sa visokim sadržajem kakaa (70% ili više) ima relativno malo šećera i sadrži antioksidante“, kaže Best. "Može zadovoljiti želju za slatkim, a da ne ugrozi vaše napore za mršavljenje kada se konzumira u umjerenim količinama".

Zdravi sendviči

Kada pravite sendvič odlučite se za hljeb od cijelog zrna i nemasne proteine, te povrće. Ova kombinacija će vam obezbijediti energiju, vlakna i hranljive materije koje vas održavaju zadovoljnim, a vaš unos kalorija pod kontrolom. Osim toga, to će vas zasititi, tako da nećete birati nezdrave grickalice.

"Većinu vremena, delikatesni sendviči sadrže mnogo ugljenih hidrata i mesa. Ali nisu svi delikatesni sendviči jednaki“, objašnjava Garsija. "Možete odabrati proeteinski hljeb da biste smanjili unos ugljenih hidrata ili hljeb od cijelog pšenice da biste povećali unos vlakana. Smanjite meso i povećajte povrće za sendvič sa visokim sadržajem vlakana i malo ugljenih hidrata.“

Avokado

Uprkos kremastoj teksturi i broju kalorija, avokado nudi zdrave mononezasićene masti i vlakna koja zadržavaju glad. Studija nacionalnog ispitivanja zdravlja i ishrane (NHANES) pokazala je da su oni koji redovno jedu avokado imali znatno nižu tjelesnu težinu, indeks tjelesne mase i obim struka od onih koji to ne čine.

"Avokado je bogat kalorijama zbog svog zdravog sadržaja masti, ali ove mononezasićene masti mogu vam pomoći da se osjećate sitim i zadovoljnim, smanjujući ukupan unos kalorija“, kaže Best.

Jaja

Ne izbjegavajte da jedete jaja za doručak. Prema studiji iz 2020., uživanje u jajima za prvi obrok u danu može pomoći u utoljavanju gladi. To je zato što je ova hrana bogata hranljivim materijama i proteinima, što pomaže u kontroli apetita.

"Tokom godina, naučnici su često diskutovali o tome da li da jedu ili ne jedu jaja zbog holesterola u žumancetu“, navodi Garsija.

"Ali, kada se jedu u umjerenim količinama, jaja su odličan izvor proteina, vitamina B2, B5 i B12, kao i holina i fosfora. Ovo su esencijalni hranljivi sastojci za uravnoteženo tijelo. Proteini vam pomažu da se duže osjećate sitima i smanjujete prekomjernu potrošnju. druge hrane, pomaže u podršci gubitku težine."

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi mogu biti kalorični, ali su odlična užina ukoliko želite da smršate. Istraživanja pokazuju da je dnevna konzumacija orašastih plodova povezana sa manjom mogućnošću za povećanjem telesne težine i manjim rizikom od gojaznosti. Samo vodite računa o veličini porcija, jer se kalorije mogu brzo sabrati.

"Orašasti plodovi poput badema, oraha i indijskih oraha su kalorični, ali prepuni zdravih masti, proteina i vlakana. Mali dio može da pruži sitost i spriječi prejedanje“, kaže Best.
Banane

Banane, iako imaju nešto više kalorija od drugog voća, nude značajne prednosti za kontrolu težine. Prepune su esencijalnih hranljivih materija i vlakana, pružajući osjećaj sitosti koji može da smanji vaš ukupni unos kalorija.

"Banane su slatke i ukusne, ali se često pogrešno smatraju nezdravim voćem zbog sadržaja šećera“, kaže Garsija.

"Međutim, banane su bogate vlaknima, što može pomoći da se zadrži unos viška šećera koji telu nije potreban – smanjujući mogućnost skladištenja tog dodatnog šećera u obliku masti. Banane takođe pomaže oko pražnjenja i smanjuje nivo masti u krvi smanjenjem lipoproteina niske gustine kako bi se podržao gubitak težine."

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Zbog teških riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca Hotel Podgorica otkazao nastup Jelene Karleuše

Četvrtak, 02.05.2024 | 15:43

Hotel Podgorica otkazao je nastup pjevačice Jelene Karleuše zbog njenih izjava o Crnoj Gori i Crnogorcima.

Tržišna inspekcija 1. maja ZATVORILA devet objekata u ovim CRNOGORSKIM GRADOVIMA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:55

Tržišna inspekcija zatvorila je juče devet objekata na crnogorskom primorju.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Vučević poslaniku Jovanoviću: Vi ste PREDALI Crnu Goru, da danas imamo IZLAZ NA MORE lakše bi dobijali što nam treba

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:56

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj vladi da je prodala Kosovo još prošle godine.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

UP: Dva vozača vozila pod dejstvom narkotika, jedan odbio “droga test”

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:53

Nikšićka policija uhapsila je sinoć R.P. (20) i M.G. (41). zbog vožnje pod dejstvom narkotika.

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Vujović: Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori gdje im se “evropske” snage žive čuti ne smiju

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:13

Tragedija dvije zemlje da Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori đe im se “evropske” snage žive čuti ne smiju, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović povodom izjava novoizabranog premijera Srbije Miloša Vučevića i jednog od lidera koalicije ZBCG Milana Kneževića.

Da li vam je samo prijatelj ili želi nešto više: Evo kako da otkrijete signale koje vam šalje

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:54

Ako niste sigurni, moglo bi da vam pomogne ako malo razmislite o tome kako se on ponaša.