Srijeda, 25.10.2023 | 14:21
IZVOR: B92

Čaj od ruzmarina: Prirodni eliksir za zdravu i sjajnu kosu

Ruzmarin, mirisni začin koji često koristimo u kulinarskim kreacijama, krije u sebi tajne za postizanje zdrave i blistave kose, pored toga što mnogi smatraju da je ruzmarin lijek za dušu i tijelo.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Istražili smo i predstavljamo vam različite načine na koje ovaj prirodni eliksir, poznat po svojim brojnim prednostima, može unaprijediti zdravlje i izgled vaše kose. Napominjemo da bi prije korišćenja ruzmarina trebalo da konsultujete svog ljekara ili dermatologa.

Benefiti ruzmarina za zdravlje i izgled kose

Ruzmarin je često korišćen začin u kulinarskim receptima, ali manje je poznato da ima izvanredne koristi za zdravlje i izgled kose. Ovaj prirodni eliksir donosi niz prednosti koje mogu transformisati vašu kosu. Stimuliše rast kose

Prvo i najvažnije - ruzmarin stimuliše rast kose. Fitonutrijenti prisutni u ruzmarinu poboljšavaju cirkulaciju krvi u skalpu, što omogućava folikulima kose da bolje apsorbuju hranljive materije i podstiču brži rast. Kontroliše perut i svrab, jača kosu

Takođe, ruzmarin ima sposobnost da kontroliše perut i svrab zahvaljujući svojim antioksidantima i antimikrobnim svojstvima, održavajući vlasište zdravim. Osim toga, dobro je poznato da ruzmarin jača kosu.

Vitamin A i C, prisutni u ovom čarobnom biljnom savezniku, doprinose jačanju folikula kose i smanjenju lomljenja i ispadanja vlasi. Kosa tako postaje gušća i otpornija. Takođe, ruzmarin može povećati volumen kose, čineći je punijom i gustijom.

Zahvaljujući svojim antioksidansima, ruzmarin može zaštititi kosu od oksidativnog stresa i usporiti pojavu sijedih vlasi. Redovna upotreba ruzmarina može dati vašoj kosi prirodan sjaj i vitalnost.

Dejstvo ulja ruzmarina za kosu

Nema čvrstih dokaza da upotreba ulja ruzmarina može usporiti pojavu sedih vlasi u kosi iako je među benefitima koje upotreba ovog ulja donosi često napominje ovaj podatak.

Pojava sedih vlasi zavisi od mnogo faktora, uključujući genetiku, stres i proces starenja. Iako ulje ruzmarina sadrži antioksidanse koji mogu pomoći u zaštiti kose od oksidativnog stresa, nije dovoljno istraženo da bi se tvrdilo da može značajno uticati na boju kose ili usporiti pojavu sijedih vlasi.

Međutim, ulje ruzmarina, kao i čaj od ruzmarina može biti korisno za opšte zdravlje kose i vlasišta. Može poboljšati cirkulaciju krvi u vlasištu, ojačati folikule kose, kontrolisati perut i doprineti zdravom izgledu kose.

Takođe, može dodati prirodan sjaj kosi. Kao i kod svih prirodnih preparata, individualni rezultati mogu varirati. Prije nego što odlučite da koristite ulje ruzmarina za kosu, preporučljivo je konsultovati se sa stručnjakom za kosu ili dermatologom kako biste bili sigurni da odgovara vašem tipu kose i vlasištu, i da ne izaziva alergijske reakcije ili iritacije.

Kako koristiti ulje i čaj od ruzmarina u svakodnevnoj njezi kose

Pred vama se nalaze načini na koje možete koristiti ulje ruzmarina u svakodnevnoj rutinu njege kose:

Masaža vlasišta

Napravite mješavinu ulja ruzmarina sa baznim uljem poput kokosovog ili maslinovog ulja. Ovom mješavinom masirajte vlasište prije pranja kose. Ova masaža poboljšava cirkulaciju krvi u vlasištu i pomaže ulju ruzmarina da prodre dublje.

Dodavanje u šampon ili regenerator

Možete dodati nekoliko kapi ulja ruzmarina u svoj šampon ili regenerator. Na taj način, svaki put kada perete kosu, koristićete ulje ruzmarina, postepeno unapređujući kvalitet kose.

Prirodni tretman za kosu

Napravite prirodni tretman za kosu miješajući ulje ruzmarina sa drugim uljima kao što su lavanda, čajevac ili jojoba. Nanesite ovu mješavinu na kosu pre spavanja, ostavite preko noći i operite kosu ujutru.

Razređivanje sa vodom

Rastvorite ulje ruzmarina u vodi i koristite ga kao sprej za kosu. Ovaj sprej osvježava kosu i daje joj prirodan sjaj tokom dana.

Maska za kosu

Pomiješajte ulje ruzmarina sa drugim sastojcima kao što su med, jogurt ili avokado kako biste napravili masku za kosu. Nanesite masku na kosu, ostavite je da deluje neko vreme, a zatim je isperite.

Ruzmarin koristite umjereno

Važno je koristiti ulje ruzmarina umereno, kako biste izbegli iritaciju vlasišta. Pre upotrebe, testirajte ga na malom delu kože kako biste se uverili da nema alergijskih reakcija. Reakcije na ulje ruzmarina mogu varirati od osobe do osobe, stoga budite pažljivi i pratite kako vaša kosa reaguje na ovaj prirodni proizvod.

Recepti za maske i tretmane kose sa ruzmarinom
Ovi recepti su jednostavni za pripremu i mogu biti korisni dodatak vašoj rutini nege kose.

Maska za rast kose

U posudi pomešajte 2 kašike ricinusovog ulja sa 5-6 kapi ulja ruzmarina. Nanesite ovu smesu na vlasište i pažljivo masirajte 5-10 minuta. Ostavite da deluje 30 minuta pre nego što operete kosu šamponom. Ova maska podstiče rast kose i ojačava folikule, čineći kosu gušćom i zdravijom.

Maska za sjaj kose:

Umutite jedno jaje i dodajte 2-3 kapi ulja ruzmarina. Nanesite smesu na vlažnu kosu, ostavite je da deluje 20-30 minuta, a zatim je isperite. Ova maska ​​će dodati prirodan sjaj vašoj kosi, čineći je mekom i blistavom.

Kako se priprema i koristi čaj od ruzmarina za kosu

Priprema i korišćenje vode od ruzmarina za kosu je jednostavan proces koji može doneti niz koristi za zdravlje i izgled vaše kose. Evo kako da pripremite i koristite vodu od ruzmarina za kosu:

Sakupite sve što vam je potrebno: Za pripremu čaja od ruzmarina trebaće vam sušeni ruzmarin ili svježi ruzmarin, voda, i posuda za kuvanje.

Prokuvajte vodu

U posudi stavite odgovarajuću količinu vode (npr. 2 šolje) i pustite je da proključa.

Dodajte ruzmarin

Ako koristite sušeni ruzmarin, dodajte 2-3 kašike u ključalu vodu. Ako koristite svježi ruzmarin, možete koristiti 3-4 grančice. Smanjite temperaturu na nisku i ostavite da se kuva još 5-10 minuta.

Skinite sa šporeta

Nakon što je voda upila miris i svojstva ruzmarina, sklonite je sa šporeta i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Procijedite

Procijedite vodu kako biste izdvojili komadiće ruzmarina i ostavili samo tečnost.

Kada je voda od ruzmarina spremna na red dolazi i njeno korišćenje. Pratite naredne korake kako biste na najbolji mogući način iskoristili pripremljen čaj od ruzmarina i osvežili svoju kosu.

Pranje kose

Vodu od ruzmarina možete koristiti kao posljednji ispirni korak nakon što ste oprali kosu šamponom. Jednostavno nanesite je na kosu, posebno fokusirajući se na vlasište. Možete je nežno utrljati u vlasište kako biste je ravnomjerno rasporedili po kosi.

Ne ispirajte

Nakon što nanesete vodu od ruzmarina, nema potrebe da je ispirate. Ostavite je da se osuši prirodno na kosi.

Svakodnevna primjena

Čaj od ruzmarina možete koristiti svaki put kad perete kosu. Redovna upotreba može doprinijeti zdravlju kose, poboljšati njen sjaj i teksturu, te ojačati folikule kose.

Voda od ruzmarina ima blagotvorna svojstva za kosu, uključujući jačanje i stimulaciju rasta. Takođe pomaže u kontroli peruti i svraba. Ovaj prirodni tretman može biti dio vaše svakodnevne njege kose kako biste očuvali njenu ljepotu i zdravlje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ne odustaje od humanog cilja - Nikola Rokvić stigao pješke NA POLA PUTA do Grčke

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:17

Pjevač Nikola Rokvić juče, 5. maja, je proslavio Uskrs sa porodicom u Štipu, a novo jutro, danas 6. maja, započeo je lijepim vestima sa puta, ali je napomenuo da mu je sada put znatno teži.

Ibrahimović pita Spajića: Hoće li Crna Gora podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici?

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:43

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, pitao je premijera Crne Gore Milojka Spajića, hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici i time još jednom stati na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Toni Nadal - Đokovića motivisala želja da postane najbolji u istoriji, Rafa je živio sasvim normalnim životom

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:03

Toni Nadal, bivši trener Rafaela Nadala, podigao je dosta prašine izjavama o GOAT trci.

Obratite pažnju: Evo koliko dugo VASKRŠNJA JAJA smiju da stoje na stolu i da se jedu

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 14:46

Za Veliki petak se svi maksimalno fokusiramo na ukrašavanje jaje, njihovo bojenje i uljepšavanje. Toliko se ponekad unesemo da se zabrojimo pa ofarbamo i veći broj jaja nego što smo planirali. I onda se zapitate: šta da radim sa tolikim jajima?

Milivoje Katnić počeo i ŠTRAJK ŽEĐU

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:01

Na zahtjev SDT-a angažovana su protekle sedmice dva vještaka psihijatrihske struke da procijene da li je Katnić u stanju da prati istragu i učestvuje u saslušavanju svkjedoka, što je on tražio od prvog dana.

Dragaš: Nikolić BRANEĆI osumnjičene za kriminal pokazao kakve VRIJEDNOSTI PROMOVIŠE

Utorak, 07.05.2024 | 08:50

Imali smo prilike da shvatimo kakve vrijednosti promoviše i zastupa Miloš Nikolić kada je prethodnih dana morao javno da osuđuje akcije SDT-a i brani lica koja su osumnjičena za stvaranje organizovane kriminalne grupe, saopštio je član Predsjedništva Pokreta Evropa sad PES Tihomir Dragaš.

Novo istraživanje - Ovo su NAJDOSADNIJE turističke atrakcije na svijetu

Utorak, 07.05.2024 | 08:42

Jedna od najgorih stvari kada stignete na želejnu destinaciju jeste moguće razočarenje što nešto ne izgleda onako kako ste vi očekivali ili pak kako izgleda na fotografijama.

Jokić nemoćan - Minesota "SRUŠILA" Denver

Utorak, 07.05.2024 | 08:28

Minesota je još više bila ubjedljivija u drugom meču polufinala Zapada,

Ovo su PRAVILA o vježbanju koja bi svi trebali ZNATI

Utorak, 07.05.2024 | 08:19

Vježbanje je važno ne samo za fizičko, već i za mentalno i emocionalno zdravlje.

Ovo povrće je dobilo naziv "ZELENO ZLATO", a obožavao ga je i Nikola Tesla

Utorak, 07.05.2024 | 08:04

Ovo proljećno povrće bogato je vitaminima, mineralima i vlaknima, neophodnim za održavanje zdravlja.  

Stručnjaci savjetuju - Ako imate više od 40 godina, ovu hranu IZBJEGAVAJTE

Utorak, 07.05.2024 | 06:52

U potrazi za boljim zdravljem i blagostanjem važno je uzeti u obzir što se krije u našim kuhinjskim ormarićima.

OBLAČNO sa SUNČANIM INTERVALIMA - Pročitajte šta nam najavljuju meteorolozi za UTORAK

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 22:03

Iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju za utorak najavljuju pretežno oblačno vrijeme sa sunčanim intervalima. 

Više NEĆETE kupovati đumbir: Evo kako da ga sami uzgajate (VIDEO)

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 21:57

Jedan đumbir i saksija sa zemljom biće dovoljni da dobijete još mnogo drugih đumbira.

Za neke niste ni znali: Koje namirnice OBAVEZNO morate da držite u frižideru

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 21:49

Da li ste znali da i ove namirnice morate da čuvate u frižideru?

Veting sprovesti u pravosuđu i bezbjednosnom sektoru, građani da NE TRPE

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 21:40

U Crnoj Gori je potrebno sprovesti veting, saglasni su član Sudskog savjeta iz reda sudija Rade Ćetković i advokati Branislav Lutovac i Damir Lekić. Napominju da je za to najprije neophodno izmijeniti Ustav ali i obezbijediti da u tom procesu ne trpe građani i distribucija pravde.