Subota, 28.10.2023 | 16:02
IZVOR: cdm.me

Generalni sekretar KSCG: Pozivam predsjednika da urgentno sazove sjednicu UO

Generalni sekretar Košarkaškog saveza Crne Gore Darko Ivanović objavio je saopštenje nakon današnjeg sastanka članova Upravnog odbora i pozvao predsjednika Nikolu Pekovića da urgentno sazove sjednicu UO.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Saopštenje prenosimo u cjelosti:

“S obzirom da postoje dileme i različita tumačenja u vezi aktuelnih procesa u Košarkaškom savezu Crne Gore, kao i u vezi prirode današnjeg sastanka članova Upravnog odbora, želim da vam pružim važne informacije, kako bi javnost bila upoznata sa svim detaljima.

U nekim medijima su plasirane neprecizne, a u nekima netačne informacije, tako da smatram da je važno da razjasnim dileme i da iz prve ruke dobijete činjenice.

Svjedoci smo institucionalne krize u KSCG koja je kulminirala u poslednjih 5-6 mjeseci a počela je neodržavanjem Izborne skupštine KSCG od 16/06/2023, sa predviđenim Dnevnim redom izbora Predsjednika KSCG i izbora Upravnog odbora KSCG.

Sjednica nije održana jer nije usvojen pomenuti dnevni red, a taj dnevni red nije usvojen jer tačka dnevnog reda izbora Predjednika KSCG nije odgovarala jednom dijelu delegata. To je bio trenutak u kojem smo, čvrsto vjerujem, morali da izaberemo najvažnije organe KSCG i na taj način izbjegnemo ovu veoma opasnu situaciju punu neizvjesnosti u svakom pogledu.

Napominjem da je ta Skupština zakazana na osnovu Odluke sa sjednice Upravnog odbora u tehničkom mandatu, koja je održana 19/04/2023. i ista prihvaćena i potvrđena na Skupštini KSCG koja je održana 15/05/2023 godine.

Napominjem, jednoglasno i uz prisustvo Predsjednika KSCG.

Takođe, prije nedelju dana, tačnije 20/10/2023. sjednica Skupštine KSCG na kojoj je po predviđenom dnevnom redu trebao, po predlogu Predsjednika KSCG da se izabere novi Upravni odbor KSCG, nije održana zbog nedostatka kvoruma.

 
Vjerujem, da je razlog ovolike podijeljenosti među klubovima i delegatima upravo već pomenuta, neodržana sjednica Skupštine KSCG od 16/06/2023 godine.

Nakon neuspjele prošlonedeljne sjednice Skupštine KSCG, a uvidjevši opasnost od zastoja u realizaciji osnovnih zadataka KSCG, a to su prije svega, organizacija nacionalnih takmičenja i zaštita interesa nacionalnih selekcija, istog dana tj. 20/10/2023 u 14.24h, obratio sam se e-mailom predsjedniku KSCG sa urgencijom da u najkraćem roku sazove sjednicu Upravnog odbora u tehničkom mandatu, sa prioritetnim tačkama na koje sam ukazao, kako ne bi trpjeli klubovi, reprezentacije, a posebno lige mladih čiji je kalendar već ugrožen, i u ovom momentu mogu reći, da ukoliko takmičenja u mlađim kategorijama ne krenu u narednih nedelju dana, djeca će ostati najmanje bez polovine planiranih utakmica.

Ovo sam prepoznao kao najveći rizik za klubove u kojima djeca treniraju, a posljedice po reprezentacije da ne pominjem, obzirom na činjenicu da se samo kroz takmičenja stvaraju igrači i sportski kvaliteti.

Kako do ponedeljka 23/10/2023, do pred kraj radnog dana, nisam dobio odgovor od predsjednika KSCG, a imajući u vidu urgenciju od klubova sa 34 potpisa, kao i dopis članova Upravnog odbora od istog dana, uputio sam e-mail predsjedniku i svim članovima Upravnog odbora KSCG, sa pozivom da se danas sastanu i donesu osnovne, urgentne odluke tehničke prirode, koje su isključivo u interesu košarke i procesa čije bi odlaganje nanijelo ozbiljnu štetu savezu, klubovima, igračima, djeci, službenim licima, partnerima saveza, kao i svim ostalim učenicima takmičenja.

Vjerujem, da sam u skladu sa pozicijom koju pokrivam i ličnom odgovornošću učinio sve da takmičenja počnu i još jednom pozivam i apelujem na predsjednika KSCG da urgentno (u naredna 3-4 dana) sazove sjednicu Upravnog odbora, kako bi odblokirali takmičenja i prijavili mlađe reprezentativne selekcije za Evropska prvenstva jer rok za prijavu ističe 02/11/2023.

Ako bi sjednica Skupštine i danas bila zakazana, a uzimajući u obzir zakonske rokove koje je neophodno ispoštovati evidentno je već danas, da neodržavanjem urgentne sjednice Upravnog odbora najkasnije u naredna 3 dana, mlade reprezentacije (6 selekcija u različitim godištima) ostaju bez prijave i samim tim učešća na evropskim prvenstvima 2024. godine.

Uzimajući u obzir, kroz praksu u zadnjih pola godine evedentnu, opasnost i neizvjesnost od mogućeg a svakako neželjenog, neodržavanja najavljene Izborne Skupštine KSCG na kojoj bi trebalo birati Presjednika KSCG, članove Upravnog odbora i Predsjednika Skupštine KSCG, a koja zbog zakonskih rokova ne može biti održana prije 20/11/2023, kao i neophodnost da nakon toga novoizabrani Upravni odbor usvoji neophodne odluke za početak takmičenja, što bi za još najmanje nedelju dana produžilo proces, apelujem na Predsjednika da sazove Upravni odbor koji ima na raspolaganju i usvoji važne odluke.

Kancelarija KSCG je odradila sve neoophodne pripreme kako bi takmičenja mogla da počnu u pomenutom terminu.

Što se tiče pitanja legitimiteta Upravnog odbora, vrlo kratko. Nesporna je činjenica da je Upravnom odboru istekao mandat u Januaru ove godine, ali bih podsjetio sve da je taj isti Upravni odbor u tehničkom mandatu već zasijedao 19/04/2023 uz zakazivanje i predsjedavanje od strane predsjednika KSCG i donio važne odluke koje su implementirane i potvrđene od strane Skupštine KSCG na sjednici održanoj 15/05/2023 godine.

Institut tehničkog mandata jednog organa u određenom sistemu upravo je i predviđen kako bi osnovne odluke tehničke prirode bile donešene i sistem izbjegao teške posledice koje bi ugrozile njegovo funkcionisanje.

Inače, tehnički mandat imamo kao primjer prakse u svakodnevnici od državnog nivoa do svakog ozbiljnog sistema koji mora da funkcioniše u kriznim situacijama, u kojima iz različitih razloga organizacija ostane bez postojećih organa odlučivanja, sve do izbora novih organa”, navodi se u saopštenju koje je potpisao Ivanović.

KOMENTARI (1)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sizif
28.10.2023 19:02

Vrijeme je da se košarkom bave košarkaši i omladina,a da kriminalci i profiteri napuste .

0 0

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Protest zbog revizionističkog imenovanja ulice u Pljevljima

Subota, 27.04.2024 | 18:48

Nevladine organizacije Akcija za ljudska prava (HRA), Centar za građansko obrazovanje (CGO) i ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje izražavaju oštar protest zbog preimenovanja Tivatske ulice u Pljevljima u Ulicu Branka Krvavca, vojnika JNA koji je poginuo u agresiji na dubrovačko-hercegovačko područje u Hrvatskoj u oktobru 1991.godine.

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu

"Podnesene 22 prijave zbog sumnje falsifikovanja turskih i američkih diploma"

Subota, 27.04.2024 | 18:00

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) u posljednjih pet mjeseci podnijelo je krivične prijave protiv 22 osobe zbog osnovane sumnje da su falsifikovala inostrane obrazovne isprave, što je daleko više nego u prethodnih nekoliko godina.

Ovo je spisak najzdravijeg povrća na svijetu: Iznenadiće vas šta je na posljednjem mjestu

Subota, 27.04.2024 | 17:52

Dijetetičari su za Parade.com otkrili spisak najzdravijeg povrća.

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.

Plaše vas KILOGRAMI NAKON PRAZNIKA? Ovi TRIKOVI će vam pomoći DA SE NE UGOJITE

Subota, 27.04.2024 | 16:56

Probajte

Pripazite: Ovi mirisi mogu da privuku zmije u vaše dvorište

Subota, 27.04.2024 | 16:19

Pažljivo!