Subota, 27.04.2024 | 17:15
IZVOR: RTCG

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.




Foto: arhiva, Skupština Crne Gore/Saša Matić

Stabilan Zapadni Balkan – snažna Evropa, poručio je lider najveće opozicione stranke u Njemačkoj, Hrišćansko -demokratske unije Fridrih Merc. Ističe i da za Evropu, region Balkana ima strateški značaj, i da je za stabilnost regiona važno u Uniju uvesti one zemlje koje slijede evropske vrijednosti.

„Imali smo veoma dobar sastanak. Bio je ovo prvi, ali, sigurno, ne i posljednji. Zaista sam zainteresovan da bolje upoznam i vidim Crnu Goru jer mislim da je ova zemlja izuzetno važna za razvoj saradnje između Evropske unije i Balkana”, kazao je Merc za TVCG.

Premijer Spajić predstavio je plan reformi koji bi Crnoj Gori omogućio da tokom 2026. bude spremna za učlanjenje. Bilo je riječi i o ekonomskoj saradnji, pri čemu je zaključeno da bi ekspertska podrška Njemačke bila izuzetno značajna.

“On lično zna sve izvršne direktore njemačkih preduzeća i biće velika pomoć pri privlačenju takvih investicija kod nas. Cijeni naš položaj u odnosu na 100 odsto usklađenosti sa spoljnom politikom i odbrambenom politikom. Cijeni našu ulogu u regionu koja je vrlo pomiriteljska i koja pruža ruku svima. Želimo da se fokusiramo na ekonomiju, evropske integracije, vladavinu prava”, kaže Spajić.

To će biti i tema predstojećeg samita lidera Zapadnog Balkana u Kotoru, gdje će prisustvovati izaslanik njemačke Vlade Manuel Zaracin.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Upravni sud ODBIO TUŽBU Šaranovića

Petak, 10.05.2024 | 13:55

Upravni sud odbio je tužbu ministra unutrašnjih poslova Danila Šaranovića, koji je tužio Vladu jer je za vršioca dužnosti direktora Uprave policije izabrala Aleksandra Radovićam, a prethodno smijenila Zorana Brđanina.

Knežević: Spajić do idućeg petka da dostavi prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu

Petak, 10.05.2024 | 12:19

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) Milan Knežević pozvao je premijera Milojka Spajića da do idućeg petka dostavi predlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu.

Milatović naredne sedmice u VAŠINGTONU sa senatorima i kongresmenima

Petak, 10.05.2024 | 10:10

Predsjednik države Jakov Milatović boraviće naredne sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama gdje će imati sastanke s brojnim senatorima i kongresmenima. 

Rakčević tvrdi: Smanjenje administracije lijek za Vodovod i Čistoću

Petak, 10.05.2024 | 08:30

Glavni grad neće pustiti Vodovod i Čistoću da odu u stečaj zbog naslijeđenih problema i da njihovi problemi budu veći, već se trudimo da ih umanjimo i da pomognemo, kako bi kroz nekoliko godina dobili stabilna i normalna gradska preduzeća, rekao je Luka Rakčević, zamjenik gradonačelnice odgovarajući na pitanje Dana da li su i dalje neka preduzeća pred vratima stečaja.

Spajić: Nijedan narod nije genocidan

Petak, 10.05.2024 | 08:18

Za nas Srbi nijesu i ne mogu biti genocidan narod. To i ne postoji. Nijedan narod nije genocidan, poručio je premijer Milojko Spajić u objavi na društvenoj mreži X.

LIJEPA VIJEST u domu poznatog para: Glumica Anđela Jovanović i njen izabranik čekaju PRVO DIJETE

Petak, 10.05.2024 | 14:16

Glumica Anđela Jovanović trudna je i sa svojim izabrnaikom Mihailom, čeka prvo dijete.

Dječakova neobična lista želja za treći rođendan šokirala mamu, Pročitajte šta je tražio

Petak, 10.05.2024 | 14:10

Kada pitamo mališane šta žele za rođendan, možemo očekivati da će tražiti gomilu slatkiša, igračke ili možda kućnog ljubimca. Međutim, kad je mama Hana Blek upitala svog trogodišnjeg sina, Krua, šta želi za svoj rođendan, nije bila spremna na njegov odgovor.

SAVJET ljekara - Ovo je najbolje bobičasto voće za ZDRAVLJE SRCA i BOLJI SAN

Petak, 10.05.2024 | 13:26

Bobičasto voće nije samo izvrsnog ukusa, već donosi i nevjerovatne dobrobiti za naše zdravlje.

"Moja djeca nemaju telefone": Jelena Đoković o vaspitanju Tare i Stefana

Petak, 10.05.2024 | 13:23

Jelena Đoković je otkrila da Tara i Stefan još uvijek nemaju mobilni telefon.

CNP: Predstava "Posjeta" na Velikoj sceni

Petak, 10.05.2024 | 12:55

Predstava “Posjeta” nastala prema tekstu “Posjeta stare dame”, Fridriha Direnmata u režiji Aleksandra Morfova, biće izvedena u subotu 11. maja na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

Na Exitovu kultnu binu stiže fuzija elektronike, roka i popa

Petak, 10.05.2024 | 12:53

Jedna od najvećih, a potvrđeno i najomiljenijih bina na Petrovaradinskoj tvrđavi Visa Fusion i ove godine donosi jedinstvenu kombinaciju zvukova iz svijeta, regiona i zemlje.

Datum rođenja otkriva da li ćete imati sreće: Ljudi koji su rođeni u ovom mjesecu su posebni

Petak, 10.05.2024 | 12:45

Tvrdoglavost je ono što ih sve karakteriše ma koliko se oni trudili to da poreknu. Radiće šta žele kad god oni to žele. Psihološki i emocionalno su jako stabilni, veliki su sanjari i motivatori. Imaju kratak fitilj i obožavaju da putuju. Krasi ih savršen izgled i vrlo su pametni.

Radulović: Strože mjere protiv zagađivača mora

Petak, 10.05.2024 | 12:14

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva posvećeno radi na povećanju ekološke odgovornosti, naročito kada je u pitanju prevencija zagađenjam mora i vodenih površina, kazao je resorni ministar, Filip Radulović.

Četiri FRIZURE koje žene u PEDESETIM godinama treba da izbjegavaju: Učiniće da izgledate starije

Petak, 10.05.2024 | 11:35

Poslušajte savjete stručnjaka i izbjegavajte ove frizure.

Zašto su djeca u Danskoj toliko empatična? Na ovaj način postaju srećnije odrasle osobe

Petak, 10.05.2024 | 11:19

Možda bi aktivno učenje empatije kod djece, po uzoru na Dansku, u budućnosti od njih stvorilo srećnije odrasle osobe.