Nedjelja, 29.10.2023 | 13:02
IZVOR: n1.hrvatska.hr

Stručnjaci SAVJETUJU kako spriječiti da vam promjena sata NE UNIŠTI SAN

Ne dopustite da dobivanje jednog sata dovede do gubitka razuma.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Ako vas zimsko računanje vremena ostavlja zbunjenim, niste sami. Doktori izvještavaju o porastu srčanih udara od 24 posto (SAD) svaki put kad se kazaljke pomaknu prema naprijed, te smanjenju od 21 odsto kad se kazaljke pomaknu unatrag u jesen.

Učestalost povreda na radnom mjestu takođe raste u ponedjeljak nakon pomicanja satova u proljeće, budući da zaposlenici imaju prosječno 40 minuta manje zatvorenih očiju noć prije. Studije su čak pokazale da ljetno računanje vremena može dovesti do kratkotrajnog povećanja depresivnih epizoda. To je sve zato što smeta našem rasporedu spavanja — a dobar san jedna je od najvažnijih stvari koje si možemo dati.

Ali ima nade. Stručnjaci za spavanje kažu da postoje bolji načini za smanjenje uticaja promjene vremena na vaše tijelo, raspored i opće blagostanje. Ovo su njihovi savjeti za preživljavanje, tako da se možete osjećati motivisanije da maksimalno iskoristite to dodatno jutarnje dnevno svijetlo.

1. Polako prilagodite svoj raspored

Počnite sada kako biste pripremili svoje tijelo za pomak vremena, kaže dr. Benjamin Smarr. On predlaže da pomaknete vrijeme spavanja i buđenja za 15 minuta svaki dan (i ostatak rasporeda u skladu s tim) što dovodi do promjene, tako da se vaše tijelo može postupnije prilagoditi.

2. Bez alkohola

Iako alkohol može učiniti da se osjećate pospano, on zapravo sprečava vaše tijelo da se dobro odmori, kaže Smarru. Ometa REM ciklus i može uzrokovati da se često budite tokom noći. Stoga nemojte misliti da će vas dodatna čaša vina onesvijestiti — zapravo vam neće pomoći da se osjećate odmornije.

3. Bez jakih svjetla

Jaka svijetla varaju vaš mozak da misli da je vrijeme za ustajanje, stoga pokušajte izbjeći da počinju kasno poslijepodne ako ste zabrinuti da će promjena vremena utjecati na vašu sposobnost da zaspite. Thanuja Hamilton, doktorica za spavanje, kaže da počnete prigušivati ​​svijetla najmanje 30 do 60 minuta prije nego odete u krevet, posebno plava svjetla poput vašeg telefona.

4. Preskočite popodnevnu kafu

Budući da vas kofein održava budnima, Hamilton predlaže da poslijepodne prestanete piti kofeinska pića, barem dok se vaše tijelo ne prilagodi na promjenu vremena. Čak i ako ne osjećate zujanje, još uvijek možete ležati budni.

Foto: Ilustracija/ Unsplash.com 

5. Nemojte odgađati alarm

Dok količina sna koja vam je potrebna i kada se vaše tijelo prirodno umori zavisi o vašem ličnom cirkadijalnom ritmu ili kronotipu, spavanje ujutro nakon promjene vremena može odgoditi sposobnost vašeg tijela da se prilagodi, kaže Hamilton. Najbolje je da što prije dođete na dosljedan raspored.

6. Drijemajte s oprezom

Ako osjetite da vam se spava sredinom poslijepodneva, to je prirodno. “Kao ljudi, svi se osjećamo umorno u isto doba dana, od 14 do 16 sati”, kaže Smarr. “Sasvim je prirodno željeti se malo odmoriti u ovom periodu.” Ipak, ograničite svoje drijemanje na najviše 30 minuta i nemojte drijemati prekasno tokom dana jer kasnije nećete moći zaspati.

7. Fizička aktivnost

Pokretanje krvi ranije u toku dana može vam pomoći da se umorite, tako da vaše tijelo bude spremno za udar na vrijeme. Ali nemojte vježbati visokog intenziteta neposredno prije spavanja jer biste mogli biti previše napaljeni da biste zaspali. Ako je veče jedino vrijeme kada se možete oznojiti, Dautovich preporučuje praktikovanje svjesnosti ili meditacije prije spavanja kako biste usporili svoj mozak.

8. Izbjegavajte kasne i obilne obroke

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Budući da vaše tijelo mora raditi prekovremeno kako bi ga svarilo, jedenje bogatog, teškog obroka neposredno prije spavanja može poremetiti vaš san. Dautovich umjesto toga preporučuje lagani međuobrok od krekera od cjelovitog zrna pšenice i sira ili šaku orašastih plodova, tako da vas ni želudac koji gunđa ne drži budnim.

9. Koristite svijetlo u svoju korist

Kad se vaše tijelo već ne želi probuditi, način na koji to činite može itekako uticati.

“Buđenje uz jarko, hladno bijelo osvjetljenje može biti pomalo uznemirujuće”, objašnjava Cathy Choi, predsjednica Bulbritea. “Zato je buđenje uz svijetla koja oponašaju izlazak sunca prirodnije i pomaže vam da se osjećate spremnije za buđenje u odnosu na iznenadni trzaj s jakim svjetlom ili glasnim alarmom.” Ako se ne možete (ili ne želite) probuditi uz stvarno sunce, isprobajte pametnu rasvjetu koja ga oponaša.

10. Izbjegavajte pospanu vožnju

Bez obzira koji od ovih savjeta primijenili, pripazite na pospanu vožnju ili rukovanje strojevima nakon ljetnog računanja vremena. Smarr ističe da obično treba nekoliko dana da se tijelo prilagodi promjeni vremena, što dovodi do više nesreća sljedećih dana. Ostanite oprezni i ako vam se spava, razmislite o zajedničkom prevozu ili stopiranju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Borovinić Bojović: Nervoza u napadima pokazuje da je brzo prošla euforija zbog rušenja većine

Subota, 27.07.2024 | 09:29

Jučerašnji zajednički napad uvaženih odbornika Draga Vučinića, Milene Vuković i Anike Bajić, koji sadrži neutemeljene optužbe i neodmjerene kvalifikacije na moj račun, kao i pokazani višak nervoze, govori da im je prebrzo prošla euforija zbog rušenja parlamentarne većine i skraćenja mandata Skupštini, kazala je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.07.2024 | 22:11

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštemo  je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Milatović: PONOSNI smo što se naši sportisti bore među NAJBOLJIMA na cijelom svijetu

Petak, 26.07.2024 | 22:04

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović istakao je povodom Olimpijskih igara da je zahvalan i ponosan što se naši sportisti, među najboljima na cijelom svijetu, bore za nove medalje.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.

OBJAVLJENA prva mapa IZGUBLJENIG kontinenta (FOTO)

Petak, 26.07.2024 | 21:18

Godine 2017. otkriven je do tada nepoznati dio obala Novog Zelanda, što je izazvalo ogromnu pažnju širom svijeta.

NE PODNOSITE komarce? Ovo je JEDINA ZEMLJA na svijetu gdje ih nema

Petak, 26.07.2024 | 21:10

Na Islandu je jednostavno prehladno da bi komarci mogli opstati.

Da li treba da PRESKOČITE večeru u procesu mršavljenja? Evo šta kažu istraživanja

Petak, 26.07.2024 | 20:57

Postoji stara izreka o zdravoj ishrani: "Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah." 

Određeno zadržavanje do 72 sata državljaninu Srbije OSUMNJIČENOM za falsifikovanje isprava

Petak, 26.07.2024 | 20:38

Osnovno državno tužilastvo (ODT) u Podgorici odredilo je zadržavanje do 72 sata državljaninu Republike Srbije J. U, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo falsifikovanje isprave.