Nedjelja, 29.10.2023 | 13:31
IZVOR: b92.net

Samo 22 MINUTA HODA dnevno neutrališe efekte OVE LOŠE NAVIKE

Istraživanje je pokazalo da je dnevno 22 minuta hodanja dovoljno da neutrališe druge negativne zdravstvene posljedice nastale zbog sjedenja.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Sjedenje je veliki problem većini ljudi. Brojni poslovi zahtjevaju konstantno sjedenje, dok nam se vrlo često dešava da i pauze koristimo pogrešno, pa opet ne šetamo ni najmanje u toku dana.

Stručnjaci su uočili veći rizik od prerane smrti kod ljudi koji sjede u kancelariji ili jednostavno ispred televizora, ali isto tako, umjerenom fizičkom aktinvošću možete ukloniti ovaj rizik.

Istraživanje tvrdi da vam je dnevno dovoljno samo 22 minuta hodanja i i svi štetni efekti će biti neutralizovani.

U sklopu nove studije, objavljene u online verziji časopisa British Journal of Sports Medicine, stručnjaci su proučili podatke prikupljene kod 11.989 osoba iz Norveške, Švedske i Sjedinjenih Država, starijih od 50 godina, od kojih su polovinu činile žene.

Pokazalo se da je 5943 učesnika istraživanja svakodnevno provelo nešto manje od 10,5 sati sedeći, dok ih je 6042 sjedeći provelo oko 10,5 ili više sati.

U sklopu petogodišnjeg praćenja ispitanika umrlo je njih 6,7 posto ili 805 ljudi.

Istraživanje je pokazalo da aktivnost u trajanju od 22 minuta svaki dan neutrališe negativne posljedice sjedelačkog načina života i otklanja rizik od prerane smrti zbog dugotrajnog sjedenja.

Sjedenje povećava rizik od nastanka i bolesti kardiovaskularnog sistema, a svima se savjetuje da tokom radnog vremena prave češće pauze, udalje se od računara i prošetaju bar kratko.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

U Luci Kotor četiri kruzera sa preko 7.500 putnika

Utorak, 11.06.2024 | 16:33

U kotorskom zalivu danas su četiri kruzera sa preko 7,5 hiljada putnika, javlja Radio Kotor.

Ksenija Knežević htjela da odustane od pjevanja: Košta me zdravlja i živaca

Utorak, 11.06.2024 | 16:09

Pjevačica Ksenija Knežević proslavila se kao članica grupe Hurricane, nakon čijeg razlaza je uplovila u solo karijeru.

Vesna Bratić NAPADNUTA pri izlasku iz stana: Pobjegao je "heroj" od dva metra

Utorak, 11.06.2024 | 15:41

Bivša ministarka prosvjete, nauke, nauke i sporta u 42. Vladi Crne Gore Vesna Bratić napadnuta je danas u pri izasku iz zgrade u kojoj stanuje u Momišićima.

Mugoša o povlačenju namirnica sa tržišta: Ne postoji nulta stopa bezbjednosti, uvijek postoji rizik po zdravlje

Utorak, 11.06.2024 | 15:34

Bivši ministar poljoprivrede Budimir Mugoša u “Budilniku” na TV E komentarisao je informacije o povlačenju pojedinih namirnica sa tržiša i pijace zbog, kako je pokazao izvještaj CETI-ja , velikog prisustva pesticida i kancerogenih materija, poručujući da “ne postoji nulta stopa bezbjednosti i da uvijek postoji rizik po zdravlje”.    

U Crnoj Gori mirovao, u Grčkoj uhvaćen s misterioznom ženom: Američki pjevač liječi ljubavne rane (FOTO)

Utorak, 11.06.2024 | 15:08

Džo Džonas je bio miran u Crnoj Gori – tokom višednevnog odmora.

"NEMA smanjenja plata prosvjetarima ni ukidanja dodataka, ali će biti više reda"

Utorak, 11.06.2024 | 14:47

U odnosu na navode Sindikata Prosvjete da će nastavnicima zarade biti manje 20 do 30%, te da im se ukidaju dodaci - u cilju objektivnog informisanja javnosti i sprečavanja daljeg širenja dezinformacija obavještavamo da donošenje novog zakona neće uticati na smanjenje zarada, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

"Iza Abazovića i URE stoje istorijski rezultati u borbi protiv šverca, a iza Spajića zastupanje interesa kriminalnih struktura"

Utorak, 11.06.2024 | 14:23

Iza Dritana Abazovića i Građanskog pokreta URA stoje istorijski rezultati u borbi protiv šverca cigareta, na koje je prije svega nekoliko dana ukazalo i Ministarstvo finansija Spajićeve Vlade, saopštivši da je prihod u 2023. godini od akciza na cigarete preko 100 miliona eura, što je više nego duplo u odnosu na raniji period, i priznajući da je šverc cigareta za vrijeme 43. Vlade u potpunosti zaustavljen, saopšteno je iz GP URA.

Za muškarce rođene u ovim znakovima, kažu da su pravi SRCOLOMCI

Utorak, 11.06.2024 | 14:14

U svijetu ljubavnih odnosa, neki muškarci imaju reputaciju srcolomaca – sa svojim šarmom, harizmom i često nepredvidivim ponašanjem, oni ostavljaju neizbrisiv trag na srcima svojih partnerki.

Ambasador Turske posjetio IRF: Obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa CG i Turske

Utorak, 11.06.2024 | 13:39

Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda, Nikola Tripković održao je danas sastanak sa  ambasadorom Republike Turske u Crnoj Gori, Barišom Kalkavan, a tom prilikom je istaknuta obostrana posvećenost unaprjeđenju ekonomskih odnosa između Crne Gore i Turske, te podrška IRF-a realizaciji kvalitetnih i održivih projekata u Crnoj Gori.

Da li ste znali? Ova vrsta sira je NAJZDRAVIJA ZA MOZAK

Utorak, 11.06.2024 | 13:25

Neke namirnice su poznate kao najbolja hrana za mozak, poput lososa, zelenog lisnatog povrća i bobičastog voća.