Petak, 10.11.2023 | 21:30
IZVOR: B92

Skandal na tržištu: Povučene kapi za oči, ljudi gubili vid

Kapi za oči povučene sa apotekarskih polica širom SAD prošlog mjeseca napravljene su u nehigijenskoj fabrici u Indiji. Otkriveno je da su u toj fabrici radnici hodali bosi i fingirali rezultate testova kako bi proizvodi izgledali bezbjedni, navodi se u izvještaju američke vlade.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Prodavci, uključujući “Volmart”, “CVS” i “Target” prodavali su te kapi za oči kao brendove u prodavnicama. Napravila ih je kompanija u Navi Mumbaju pod nazivom “Kilitch Healthcare India Ltd”, prema izvještaju o inspekciji u koji je “Bloomberg” imao uvid. Američka administracija za hranu i lijekove, koja je izradila izvještaj, nije prvobitno imenovala kompaniju kada je 27. oktobra naložila potrošačima da ne kupuju ili koriste kapi za oči nekoliko velikih brendova “zbog rizika od infekcije oka”.

Upozorenje je uslijedilo nakon što su američke zdravstvene vlasti u februaru povezale kapi za oči koje je proizvela druga kompanija u Indiji sa infekcijama koje su imale i smrtni ishod. Zabilježeno je tom prilikom i 18 slučajeva gubitka vida u SAD. Istraga je otkrila da je epidemija rezultat nedostatka u nadzoru FDA koji omogućava mnogim lijekovima bez recepta, uključujući one osjetljive koji zahtjevaju sterilnost, da uđu na američko tržište bez nadzora inspekcije. Dokazi o kontaminiranim lijekovima stavili su neprijatno u centar pažnje samoproglašenu ulogu Indije kao “apoteke za svijet” i istakli izazove FDA u nadgledanju proizvodne baze koja je u velikoj mjeri prešla u inostranstvo.

Inspektori agencije prvi put su posjetili postrojenje u Kiliču sredinom oktobra, prema bazi podataka FDA. Ubrzo nakon sedmodnevne inspekcije, FDA je poslala upozorenje da bi kapi za oči mogle izazvati djelimični gubitak vida ili sljepilo. U to vrijeme, upozorenje FDA je sugerisalo da agencija nije primila nikakve izvještaje o neželjenim događajima u vezi sa kapima za oči. “Cardinal Health Inc”, veliki distributer lijekova, kasnije je rekao da je primio tri izvještaja o nuspojavama.

Iako FDA nije imenovala Kiliča u upozorenju agencije, “Bloomberg” je uspio da identifikuje kompaniju koristeći izvještaj o inspekciji. Agencija nema dovoljno moći da primora proizvođača lijekova da povuče svoje proizvode, ali je zabranila fabrici Kilič da šalje još kapi za oči u SAD 23. oktobra. Dva dana kasnije, FDA je zatražila od kompanije da povuče svoje proizvode, ali nije učinjeno tako. Kilič nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Kada su inspektori FDA posjetili Kiličevu proizvodnu fabriku, primjetili su radnike koji nisu nosili odgovarajuću zaštitnu opremu u sterilnim prostorima, uključujući jednog zaposlenog koji je skinuo šešir i češljao kosu dok je bio u kontaktu sa opremom za čišćenje, navodi se u izvještaju o inspekciji. Takođe su primjetili kako mikrobiolozi popunjavaju rezultate testova sa zastarelim datumom koji su navodno pokazali da su serije kapi za oči sterilne. Uzorci uzeti tokom inspekcije otkrili su bakterijsku kontaminaciju u oblastima punjenja gdje su kapi za oči flaširane.

Zapisi su takođe pokazali da Kilič nije sproveo revizije na licu mjesta kako je to bilo potrebno za bilo kog od svojih ključnih dobavljača sastojaka, a mnogi od njih nisu popunili upitnik koji je trebalo da obezbjedi da ispunjavaju američke standarde proizvodnje. Jedan dobavljač u Kini jeste popunio upitnik, ali je ukazao da nije uradio odgovarajuće testiranje kako bi odredio rok trajanja njegovih sastojaka i da nije kvalifikovao svoj sistem vode ili ga rutinski uzorkovao. Ipak, Kiličeva jedinica za kvalitet je odobrila kompaniju.

Ove godine su potrošači ostali zbunjeni i uplašeni, rekla je Rebeka Petris, predsjednica Fondacije za liječenje vida, neprofitne organizacije izvan Sijetla koja objavljuje bezbjednosne preporuke za kapi za oči. Grupa kaže da je FDA ove godine javno upozorila potrošače na 78 kapi bez recepta, a samo 13 ih je opozvano, prenosi “b92”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

Koka-Kola vam ima BOLJI UKUS kad je pijete iz restorana brze hrane - Postoji NAUČNI RAZLOG za to

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:12

Brza hrana s menija McDonald'sa ne bi bila ista da uz njih ne ide Koca-Kola.

Lili Alen ŠOKIRLA izjavom - "NE ŽELIM da sjedim sa svojim djetetom"

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:42

Lili Alen otkrila je da misli da djeca ne bi trebala da lete prvom klasom.

Odličan za ZDRAVLJE MOZGA: Ovaj ZAČIN je pravo BLAGO za organizam

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:12

Zdrava ishrana i redovno dodavanje određenih začina u jela mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Iskoristite LIJEPO vrijeme - Nedjelja u znaku SUNCA

Subota, 27.04.2024 | 21:31

U nedjelju se očekuje pretežno sunčano i tokom dana toplo vrijeme. Na sjeveru, ujutru, po kotlinama moguća kratkotrajno magla, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.