Subota, 11.11.2023 | 15:05
IZVOR: una.rs

Želite da se HRANITE zdravije: Kora od banane je NEOČEKIVAN, ali IZVANREDAN izbor

U organizam ćete unositi puno više vlakana, magnezijuma, kalijuma, ali i pomoći u smanjenju bacanja hrane. 




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Svaki put kad oljuštite bananu i bacite joj koru, bacate ukusan, hranljiv međuobrok. Nedavna studija pokazala je da ako se kore banane blanširaju, osuše i samelju u brašno, mogu se pretvoriti u peciva koja imaju jednako dobar ukus, ako ne i bolji od proizvoda na bazi pšenice.

Osim ako niste predani čitalac veganskih kuvarskih blogova, vjerovatno nikad niste razmišljali o kuvanju kore od banane. Ne samo da je kora od banane savršeno bezbjedna, nego su i naučnici dokazali da je zaista dobra za nas.

Kad su proizvodi njihovog eksperimenta testirani, potrošači su izjavili da su ukusom bili jednako zadovoljni kao i s drugim kolačićima koji nisu sadržavali brašno kore od banane.

Čak ćete dobiti i izdašnu porciju minerala i hranljivih supstanci koje pomažu u borbi protiv raka. Obogaćen korom od banane, na primjer, keks napravljen za korišćenje u studiji sadržao je puno više vlakana, magnezijuma, kalijuma i antioksidativnih kombinacija, piše Sciencealert.com.

Loša strana je da je dodavanje previše brašna od kore banane rezultiralo kolačićima koji su pomalo smeđi i tvrdi, verovatno zbog dodatnih vlakana.

Ali, kada su se radile serije s brašnom koje je sadržalo tek 7,5 odsto kore od banane, tekstura kolačića postigla je daleko privlačniju ravnotežu.

A bonus je i to da je brašno od bananinih kora može stajati na polici do tri meseca na sobnoj temperaturi.

Rezultati studije takođe sugeriše da bi vrijedelo razmisliti o korišćenju brašna od kore banane u hlebu, kolačima i tjestenini. Prošle godine je studija o kolaču od kore banane otkrila da žuta boja kore voća daje prirodnu boju pečenom proizvodu.

U međuvremenu je studija iz 2016. otkrila da zamena do 10 odsto pešeničnog brašna brašnom od kore banane može obogatiti pečeni hljeb većim sadržajem proteina, ugljenih hidrata i masti.

Konzumiranje kore ovog voća nije samo zdrava opcija, nego pomaže i u smanjenju bacanja hrane. Otprilike 40 odsto težine banane nalazi se u njenoj kori, a većinu vremena ova kora prepuna hranljivih supstanci jednostavno se baci.

Naravno, kora banane je prilično beskorisna kada je sirova. Ali ako su dobro pripremi, može biti jako dobrog ukusa. Može čak produžiti rok trajanja nekih proizvoda budući da kora ima antioksidativna i antimikrobna svojstva.

Isto vrijedi i za druge voćne kore, poput kore manga, za koju je takođe utvrđeno da pojačava antioksidativna svojstva kolača i poboljšava njegov ukus. Dakle, sljedeći put kad skinete koru od banane, razmislite o tome da je zadržite.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Marstjepović: Demokrate da UPOZNAJU javnost da imaju NOVOG opozicionog lidera u Baru

Nedjelja, 28.04.2024 | 11:32

Iako veoma nevješto i manipulativno, kroz njima svojstvena duhovita saopštenja i objavama njihovog Barskog neđeljnika, pokušavaju da skrenu pažnju javnosti sa veoma važnih teme kakva je svakako Prostorni plan Crne Gore i dalji razvoj našeg grada, Demokrate Bar se moraju suočiti sa činjenicom da svojim postupcima i djelovanjem, otvoreno podržavaju uništenje grada kroz podršku izgradnje gasne elektrane, kroz podršku uništenja čak osam crmničkih sela i njihovih kulturno-istorijskih spomenika i podršku otvaranju novih kamenoloma, za koja danas tvrde da predstavljaju osnovu za razvoj i otvaranje novih radnih mjesta, tvrdi odbornica DPS-a u Skupštini opštine Bar Andrea Marstjepović.

Sve vrijeme POGREŠNO pijemo VINO? Pravilo 20/20 koji će goste ODUŠEVITI

Nedjelja, 28.04.2024 | 11:17

Držati bijelo u hladnjaku, a crveno u ormaru, pravila su kojih se mnogi pridržavaju kada je vino u pitanju.

PREMINULA djevojčica kojoj je ispunjena želja da upozna Tejlor Svift - Njen otac objavio POTRESNU PORUKU (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 11:06

Djevojčica koja je napravila jedan od najzapaženijih trenutaka sa australijske turneje popularne pjevačice Tejlor Svift, umrla je samo nekoliko nedjelja nakon što je upoznala slavnu zvijezdu.

Sastanak o pronalaženju RJEŠENJA za krizu u Šavniku u PONEDJELJAK u Skupštini

Nedjelja, 28.04.2024 | 11:00

Sastanak predstavnika parlamentarnih partija o pronalaženju rješenja za izbornu i političku krizu u Šavniku, zakazan je za sjutra u Skupštini Crne Gore.

Rajković: U Jelovoci ZAPLIJENJENI trupci, biće van dometa šumokradica

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:45

Današnjom zaplijenom bespravno posječene građe u Jelovici u Beranama, uspješno je započela borba protiv bezakonja i anarhije koja je vladala na tom području, saopštili su iz Uprave za gazdovanje šumama i lovištima. 

Zvijezdi Netfliksa u 26. godini DIJAGNOSTIKOVAN RAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:34

Heri Džovsej  koji se proslavio učešćem u popularnom Netflixovom rijalitiju "Too Hot to Handle", na društvenim mrežama objavio je da mu je dijagnostifikovan  rak kože. 

Studija OTKRILA - Evo zašto su MUŠKARCI s BRADOM PRIVLAČNIJI

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:25

Istraživači su zamolili 8520 žena, u dobi od 18 do 100 godina, da ocijene fotografije muškaraca.

Umjesto kafe probajte ovo: Poboljšava jutarnje RASPOLOŽENJE i SMANJUJE STRES

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:07

Mnogi od vas vjerovatno se odlučuju za jutarnju kafu kao poticaj za početak dana, no umjesto šolju kafe, zašto ne probati čaj?

LEGENDARNI Mister Bin se našao pred neočekivanim OPTUŽBAMA britanskog parlamenta

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:57

Rouan Atkinson je ranije ove godine spominjan u Domu lordova, gornjem domu britanskog dvodomnog parlamenta, zbog svog navodnog uticaja na prodaju električnih automobila u Velikoj Britaniji.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.