Ponedjeljak, 13.11.2023 | 10:42
IZVOR: Kolektiv.me

U izdanju Udruženja književnika CG izašao novi broj časopisa za književnost i kulturu „Književni zapis“

U izdanju Udruženja književnika Crne Gore (UKCG) izašao je novi broj časopisa „Književni zapis“. Kako su saopštili iz Udruženja, tim povodom, p rigodno Njegoševom danu, 50 komada ovog broja časopisa biće dodijeljenoNarodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ Podgorica.




Foto: Udruženja književnika Crne Gore

Ovaj broj "Književnog zapisa“, kako je naglasila urednica časopisa mr Marijana Zečević, iako je ispisan i drugim temama, „ovjekovječuje jednu estetsku liniju, kao silogizam koji upisuje jedan u drugi krug, povodom 210 godina od rođenja Njegoša i 130 godina od rođenja Miloša Crnjanskog".

"Otuda, u ovom broju Književnog zapisa i jedan jubilarni segment započet analizom uvaženog profesora dr Mila Lompara, čija biografija baštini bogat univerzitetski rad, te impozantnu nomenklaturu književno-istorijskih radova, jedan izgrađeni stil kulturnog i intelektualnog življenja. Posebno mi je drago što i moja sestra nosi uspomene sa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, predavanja profesora Lompara i spremanje za ispit iz Romantizma“.

Kako je istakla Marijana Zečević, „ovaj broj časopisa koncepiran je da bude dostupna literatura i učenicima i studentima, te su zastupljeni radovi posvećeni Njegošu i drugih autora, iz perioda dvadesetog vijeka, ali i savremenih književnih poslenika.“

Ovom prilikom izdvojen je segment iz tumačenja prof. Lompara: „Njegoš kao kamen iskušanja“.

„Šta nam, međutim, kazuje okolnost da ni sekundarni – poput vode kod Crnjanskog i zemlje u Njegoša – ni primarni elementi poetske imaginacije dvojice pesnika – kao što su vazduh u Crnjanskog i vatra kod Njegoša – nisu lišeni podudarnosti? Ako je Njegoš prevashodno pesnik vatre a Crnjanski pesnik vazduha, onda njihova nevidljiva srodnost može poticati iz erotičkog predodređenja. Jer, vetrovna i vatrena priroda erotičkog duha već su razvijene na magijskom stupnju religije: erotički duh je već tada ne samo vatreni daimon nego i daimon vetra. To je uvek bilo srodno. Otud jevanđeoska reč navešćuje onoga koji „će vas krstiti Duhom svetim i ognjem” (Matej, III, 11): „on će vas krstiti Duhom svetim i ognjem” (Luka, III, 16). Odlučujuća je, međutim, putanja na kojoj erotički duh obrazuje prirodu pesničkih srodnosti: „Eros-vihor je dakle
glavni simbol kojega je kosmička krilata potencija transponovana u psihičku: simbol strasti koja potresa dušu.” 1 Sve se, dakle, odigrava pomoću erotičkog prenosa koji kosmičku krilatu potenciju, karakterističnu za Njegoša, transponuje u psihološku potenciju: kakvu otkriva Crnjanski. Njihova erotička srodnost – u ovoj dalekosežnoj putanji duše od metafizičkog ka postmetafizičkom iskustvu – proisticala bi iz simbola strasti koji potresa dušu. To znači da postoje neke skrivene no delotvorne korespondencije između naizgled odvojenih pesničkih iskustava“.

„Otuda je“ nastavlja Zečević, „upravo ona vatra Vezuva, nad kojom je bio nadnesen te poslednje godine svoga života, zov vatre iz njegove utrobe i utrobe zemlje. Ovaj pjesnik vatre u crnoj rizi koja duh uznosi, ali nihilistički vatru gasi, došao je da se zagleda u krater, da podari vatru vatri, da baci „kuburu i šampanjac“, da vatra vina s vatrom vulkana sagori, da potre strast i da se oslobodi. O tom detalju dvije kubure i flašama šampanjca upravo Ljubomir Nenadović u putopisu Pisma iz Italije svjedoči.

Kako je istakla Marijana Zečević:

„Književni zapis je jedna tematska osnova koja upisuje pojedinca i vrijeme u estetski krug posojanja i trajanja. Skulpture akademske vajarke Ine Martinović, kako je rečeno su »nalik na neku vizuelnu odu pisanoj riječi«, te je naslovnica ovag broja Književnog zapisa u tom simboličkom duhu naznačena i skulpturom ove autorke označena“.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Sala DODEST - Na LiTeritoriji trećeg dana čitanje kratkih priča

Srijeda, 08.05.2024 | 10:17

Treće večeri LiTeritorije (četvrtak, 9. maj) u programu čitanja učestvovaće svi gosti ovogodišnjeg festivala. Kratke priče čitaće: Srđan Srdić, Alena Begić, Srđan Gavrilović, Tijana Rakočević, Nikola Nikolić, Marina Gudelj i Željko Janković. Program će se održavati u sali DODEST sa početkom u 20 sati.

Dobitnica Gonkurove nagrade gost Sajma knjiga u Podgorici

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 15:02

Dobitnica Gonkurove nagrade i jedna od najpoznatijih spisateljica Francuske Majlis Besri (Maylis Besserie) biće specijalni gost Sajma knjiga u Podgorici, navodi se u saopštenju organizatora podgoričkog Sajma knjiga.

FOTO: Svečano otvorena manifestacija "Dani DRAGANA RADULOVIĆA“

Petak, 26.04.2024 | 13:29

Dvodnevna regionalna manifestacija književnosti za djecu i mlade "Dani Dragana Radulovića", u organizaciji Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Podgorica, svečano je otvorena u Velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Vujović: Knjige su kamen temeljac svake kulture

Utorak, 23.04.2024 | 16:50

Knjige su najsigurnija uporišta i oslonac u učenju, one su inspiracija čovjeku i kamen temeljac svake kulture i zbog toga je važno podsticanje na čitanje svih, a naročito mladih, poručila je ministarka kulture i medija Tamara Vujović povodom 23. aprila Svjetskog dana knjige i autorskih prava.

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori

Ponedjeljak, 22.04.2024 | 14:21

Noć knjige se po jedanaesti put obilježava u Crnoj Gori, u utorak, 23.4. 2024. u partnerstvu sa Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, te drugim zemljama regiona i šire.

VIDEO: Šokantan nastup predstavnice Irske na Eurosongu - Ovo se ne viđa često na sceni

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a jedan nastup je posebno šokirao gledaoce.

Kladionice predviđaju: Hrvatska FAVORIT ZA POBJEDU na ovogodišnjem Eurosongu

Srijeda, 08.05.2024 | 08:41

Održano je prvo polufinalno veče Eurosonga, a svoj plasman u finale izborili su takmičari iz 10 zemalja.

Dva znaka će biti na "udaru" tokom mladog mjeseca: Očekuju ih IZAZOVI i PREVRTLJIVA SREĆA

Srijeda, 08.05.2024 | 10:52

Stiže nam mlad mjesec u Biku i to 8. maja u 05.21. Sa sobom nosi izuzetno dinamičan period, nekima promjene i izazove.

Knežević: Uslovi u pritvoru nehumani, tražim dolazak diplomatskog osoblja iz Ambasade UK, posjetu Mitropolita Joanikija

Srijeda, 08.05.2024 | 13:11

Predsjednik Atlas grupe i Univerziteta Mediteran dr Duško Knežević, koga je Velika Britanija izručila Crnoj Gori 30. aprila i nakon saslušanja u Višem sudu u Podgorici određen mu jednomjesečni pritvor, obratio se pismom Vladimiru Šćepanoviću, načelniku Istražnog zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Air Montenegro OTKAZUJE LETOVE na liniji Podgorica - Minhen

Srijeda, 08.05.2024 | 11:40

Uslijed geopolitičkih prilika koje onemogućavaju obavljanje letova na liniji Podogorica - Tel Aviv, nacionalni avioprevoznik će tokom ljetnje sezone saobraćaj obavljati na četiri aviona. Uzimajući navedeno u obzir, Air Montenegro je pristupio optimizaciji reda letenja za ljetnju sezonu i donio odluku o otkazivanju letova na liniji Podgorica – Minhen, saopšteno je iz nacionalne aviokompanije.

Poslije sunca ponovo PROMJENA - Evo kakvo nas vrijeme očekuje u ČETVRTAK

Srijeda, 08.05.2024 | 22:03

U četvrtak nas očekuje promjenljivo do potpuno oblačno vrijeme, saopšteno je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Kakav SREĆNIK: Izvučena LOTO SEDMICA od 100.000 eura, i to u našem regionu

Srijeda, 08.05.2024 | 21:55

U Hrvatskoj u emisiji izvlačenja Lota 7 održanoj 8. maja, osvojen je dobitak DRUGA ŠANSA u iznosu od 100.000,00 eura.

Jelena Tomašević objavila NOVI SPOT- "ISKRENO" osvojila PUBLIKU (VIDEO)

Srijeda, 08.05.2024 | 21:47

Jelena Tomašević obradovala je svoje fanove. 

Ovi znaci zodijaka NE VOLE svoj posao - Da li ste među njima?

Srijeda, 08.05.2024 | 21:28

Nije tajna da se mnogi ljudi osjećaju nezadovoljno na svom radnom mjestu.

Stručnjaci UPOZORAVAJU - Ovaj kuhinjski predmet koji svi koristimo može izazvati OZBILJNE INFEKCIJE

Srijeda, 08.05.2024 | 21:17

Upozorenje se odnosi na sunđere i krpe za suđe koje se često ostavljaju na sudoperu i budu zaboravljene dok ne počnu smrdjeti.

Konatar: Crnu Goru čeka POVEĆANJE javnog duga na preko 100 odsto BDP

Srijeda, 08.05.2024 | 20:59

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar  kaže da ako Vlada Milojka Spajića nastavi kao do sada, onda Crnu Goru čeka povećanje javnog duga na preko 100 odsto BDP.

Glumica dobila ČETVRTO DIJETE - Porodila se kod kuće, a bebi dala NEOBIČNO IME (FOTO)

Srijeda, 08.05.2024 | 20:39

Glumica objavila srećne vijesti. 

Nastup predstavnika Hrvatske NAJGLEDANIJI na JUTJUBU, a IZNENADIĆETE ko mu je "za petama"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:54

Baby Lasagna, hrvatski predstavnik na Eurosongu, plasirao se u finale takmičenja. 

Šušić: "Konačno mišljenje za korišćenje SKY prepiske kao DOKAZA treba da da Vrhovni sud"

Srijeda, 08.05.2024 | 19:44

Vrhovno državno tužilaštvo tvrdi da je presuda Evropskog suda za korišćenje SKY prepiske kao dokaza obavezujuća samo za članice Evropske unije. Istovremeno, advokat, Mitar Šušić, smatra da konačno mišljenje treba da dâ Vrhovni sud, kako bi postojao jedinstveni stav.

NAJPLAĆENIJI jutjuber u istoriji za 26. rođendan POKLANJA 26 automobila: Ovo su USLOVI

Srijeda, 08.05.2024 | 19:34

MrBeast, najplaćeniji youtuber u istoriji, objavio je da pratiteljima povodom svog 26. rođendana poklanja 26 Tesla automobila.