Utorak, 05.12.2023 | 09:21
IZVOR: Kolektiv.me

Vujović: Podrška Ujedinjenog Kraljevstva veoma značajna u razvoju kulturne diplomatije

Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) će nastaviti da podržava Crnu Goru u svim oblastima, naročito kada je riječ o borbi protiv dezinformacija, razvoju kulturne diplomatije, predstavljanju Crne Gore kao atraktivne filmske destinacije, poručila je ministarka kulture i medija dr Tamara Vujović.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

Na sastanku sa britanskom ambasadorkom u Crnoj Gori, Nj.E. Don Meken i predstavnicima Britanskog savjeta, sagovornice su poželjele jedna drugoj uspješan mandat i kazale da su diplomatski odnosi između UK i Crne Gore decenijama dobri, posebno ističući saradnju u oblasti kulture i medija.

"Mnogi projekti su počeli i realizovani uz pomoć Britanske ambasade u Crnoj Gori i zahvalni smo na tome. Znam da su predmet vaše posebne pažnje uvijek bili mediji i to je nešto što je naročito značajno za nas, zbog toga što prepoznajemo da kasnimo i da u tom domenu moramo nastojati da idemo u korak sa savremenim evropskim praksama", poruka je Vujović.

Posebno, kako je rekla, podržava inicirani program koji se odnosi na borbu protiv dezinformacija, što je veoma važno u regionu koji je podložan toj vrsti uticaja.

"Smatramo da nam je potrebna stručna i ekspertska pomoć zemalja koje imaju iskustva sa ovom izazovima", rekla je Vujović.

Kao primjer dobre prakse iz UK, navela je filmsku industriju Crne Gore koja se može učiti primjerom.

"Iz Filmskog centra su nam kazali da su željeli primijeniti model Sjeverne Irske za promociju Crne Gore kao lokaliteta za snimanje filmova i da su kroz saradnju sa vama došli do značajnih saznanja i informacija. U tom smislu nam je veoma značajna vaša podrška, kako bismo privukli inostrane producente i predstavili Crnu Goru kao atraktivnu filmsku destinaciju", kazala je Vujović.

Poručila je da tokom mandata želi raditi na predstavljanju Crne Gore i njene kulture regionu i Evropi, a kulturna diplomatija veoma može da doprinese tom cilju.

"Želimo da predstavljamo svijetu našu bogatu kulturnu baštinu i našu kreativnost, jer smatram da Crna Gora u ovoj oblasti ima mnogo da ponudi. Želimo da još snažnije povežemo kulturu i turizam i kreiramo kvalitetan kulturni proizvod koji ćemo ponuditi turistima, naravno između ostalog i turistima iz UK, koji nam dolaze u sve većem broju posljednjih godina", primijetila je Vujović.

Ambasadorka Meken istakla je da joj je veoma drago što MKM ima opširnu i jasnu listu prioriteta uz poruku da Britanska ambasada i Britanski savjet stoje na raspolaganju za svaku vrstu pomoći.

Pohvalila je što je fokus Ministarstva upravo na kulturnoj diplomatiji.

"Za nas je jako zanimljiva tema kulturni turizam i svakako želimo da u okviru CIM foruma u Kotoru i tu temu obradimo sa stručne strane dovodeći ljude koji su upravo i u UK baveći se kulturnim nasljeđem uspjeli da naprave jedan efektni kulturni turizam. Tako da, to zaista jeste polje na kome možemo da sarađujemo. Ono što je za nas jako važno, a znamo da postoji i u Crnoj Gori su kreativni habovi", poručila je Meken.

Dodala je da u okviru projekta "Kreativni producenti" u Crnu Goru dovode ljude koji su kreirali slične habove u UK i i uspješno ih vode na održiv način "i smatramo da na ovom polju postoji prostor za saradnju".

Vujović je odgovorila da je ekspertiza dobrodošla, napominjući da je kreativni hab u Kotoru, s podrškom od 1,8 miliona eura od EU putem IPA projekta, uspješno rekonstruisan prema stručnim standardima, ali da je ključno kako stvoriti održiv model za korišćenje tog, ali i za buduće habove.

Gosti su pokazali interesovanje i za projekat izgradnje novog objekta Muzeja savremene umjetnosti, koji će uz potpuno poštovanje zelene agende biti novi ''landmark" Podgorice, a Vujović je dodala da novi direktor Muzeja savremene umjetnosti pokazuje proaktivnost, ima odlične međunarodne kontakte i "smatramo da će Muzej biti glavni centar kulturnih zbivanja u Glavnom gradu".

"Upravo kroz program koji zovemo Kreativna ekonomija možemo da pomognemo i svakako pružimo ekspertizu. Znamo da su britanski muzeji najposjećeniji i imaju najodrživije modele. Izgradnja novog MSU je projekat koji podržavamo i radujemo se budućoj saradnji", kazala je Meken.

Kada su mediji u pitanju, iz ambasade su istakli da im je posebno drago što je usvojena Medijska strategija napominjući da su veoma značajna i tri medijska zakona i da bi bilo važno da se što ranije usvoje kako bi medijska scena što bolje funkcionisala.

Vujović je istakla da su mediji u fokusu MKM-a, da je rad na zakonima trajao dugo, bio inkluzivan i doveo do izrade kvalitetnih nacrta tekstova.

"Ova Vlada je tek nedavno preuzela dužnost i potrebno je da još jednom razmotrimo sve predložene izmjene kako bismo zakone uputili na usvajanje Skupštini. Uvjeravam Vas da će medijski zakoni aposlutno biti visoko na mojoj agendi, zato smo dozvolili sebi to vrijeme da napravimo jos jedan krug konsultacija", objasnila je Vujović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Osmi regionalni književni festival „LiTeritorija“ u KIC-u

Petak, 03.05.2024 | 09:17

Osmo izdanje LiTeritorije, regionalnog književnog festivala KIC-a „Budo Tomović“, održaće se od 7. do 9. maja 2024. godine.

Uprkos kiši, SENZACIONALNA karnevalska fešta u Budvi (FOTO/VIDEO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 11:29

Velikom karnevalskom povorkom i spektakularnim tačkama 56 karnevalskih grupa sinoć je na izuzetan način završeno 21. izdanje Međunarodnog budvanskog karnevala koje je organizovano pod sloganom “Zajedno!”

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

MKM: Objavljen Javni poziv za uključivanje u program obilježavanja 18. maja, Međunarodnog dana muzeja

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 12:43

Ministarstvo kulture i medija poziva sve nacionalne i lokalne ustanove iz oblasti kulture i kulturne baštine da se 18. maja 2023. kroz organizovanje aktivnosti i programskih sadržaja uključe u obilježavanje Međunarodnog dana muzeja.

Premijerno u CNP-u: „Ibzen mašina“ priča o našoj sadašnjosti

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 11:41

Predstava „Ibzen mašina“ sinoć je premijerno izvedena u Crnogorskom narodnom pozorištu. Riječ je o šestoj premijeri CNP-a u jubilarnoj 70. sezoni. Režiju potpisuje crnogorska rediteljka Ana Vukotić koja je, sa dramaturškinjom Željkom Udovičić-Pleština, u „Ibzen Mašinu“ objedinila četiri djela čuvenog norveškog dramskom pisca Henrika Ibzena.

Spajić čestitao Vaskrs: Neka naše društvo još snažnije bude protkano razumijevanjem, praštanjem i slogom

Nedjelja, 05.05.2024 | 08:10

Premijer Gore Milojko Spajić je u ime Vlade i svoje lično čestitao Vaskrs svim građankama i građanima pravoslavne vjeroispovijesti koji slave po julijanskom kalendaru.

Brnović: Nijednog trenutka nisam pomislio da odem, to što se desilo nema veze sa organizovanim navijačima

Subota, 04.05.2024 | 21:41

Poslije turbulentnih dešavanja u i oko kluba – tuče saigrača, upada navijača u svlačionicu i prijetnji igračima, te užasne situacije u kojoj su se našli trener Ivan Brnović i njegova porodica – za Budućnost stižu bolji dani. Podgoričani su u Tivtu savladali Arsenal 4:0 i ostali u igri za titulu prvaka Crne Gore, mada je i dalje sve u rukama Dečića.

McDonald's bi uskoro trebao predstaviti svoj najveći burger ikada, evo šta je poznato do sada

Subota, 04.05.2024 | 21:26

Hamburgeri iz McDonald'sa vrlo su ukusni i često poželimo da su još veći. Čini se da bi se to sada moglo i ostvariti jer su iz McDonald'sa potvrdili da njihovi timovi širom svijeta rade na lansiranju još većeg i još zasitnijeg hamburgera.

Živković: Imamo pravo da posumnjamo u selektivan pristup Tužilaštva

Subota, 04.05.2024 | 21:09

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković saopštio je da su, na principijelnoj ravni, uočili da se Tužilaštvo bavi samo prethodnim vremenom i prethodnim slučajevima, a od 30. avgusta 2020. se ne bavi nijednim slučajem, kao da se nijedno krivično djelo nije dogodilo nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, zbog čega imaju pravo da  posumnjaju u selektivnost u pristupu i načinu rada  Tužilaštva.

Kolašinci strahuju da infrastruktura ne može da podrži nove objekte

Subota, 04.05.2024 | 20:48

U Kolašinu gotovo da nema ulice u kojoj se ne gradi zgrada ili hotel. Ekspanzija gradnje zabrinjava građane koji strahuju da postojeća infrastruktura neće moći da podrži novoizgrađene objekte, ali iz opštine uvjeravaju da će sve probleme riješiti u narednih par godina. Građanski aktivisti ukazuju i na urbanističke probleme, koji su, kažu, više nego očigledni.

Smolović: Usluge geronto domaćica u Crnoj Gori koristi 850 osoba

Subota, 04.05.2024 | 20:21

Crveni krst Crne Gore, iako je najveći licencirani pružalac usluga pomoći u kući, i dalje nema program geronto domaćica u Glavnom Gradu. Iako za njim postoji veliko interesovanje, te usluge se koriste u svega petnaest opština, navode iz Crvenog krsta za Gradsku RTV.

Karleušin nalog na Instagramu OBRISAN, a evo i ZBOG ČEGA

Subota, 04.05.2024 | 19:54

Jelena Karleuša, koja je na Instagramu imala više od dva miliona pratilaca, a svoj nalog je redovno koristila kako bi objavljivala fotografije, u posljednje vrijeme sve češće govor mržnje, ostala je bez istog, potvrdio je njen menadžer Zoran Birtašević na društvenoj mreži Iks.

Glavni grad bez zamjenice gradonačelnice više od pola godine

Subota, 04.05.2024 | 19:39

Nakon što je Danilo Šaranović preuzeo dužnost ministra unutrašnjih poslova u novembru prošle godine, funkcija zamjenika gradonačelnice u Glavnom gradu ostala je upražnjena. Iako je prošlo već više od pola godine, Demokrate još uvijek ne predlažu kandidata.

DPS: Da li je skandalozna izjava Šćekića zvanični stav Vlade?

Subota, 04.05.2024 | 19:06

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopštila je Demokratska partija socijalista (DPS).

RECEPT ZA POSNE PALAČINKE: Napravite poslasticu koja će oduševiti sve ukućane

Subota, 04.05.2024 | 18:49

Idealan predlog za današnju večeru.