Srijeda, 06.12.2023 | 17:03
IZVOR: n1.info.rs

Vježbanje koje NE KOŠTA NIŠTA, a smanjuje rizik od OVIH BOLESTI za čak 20 odsto

Vježba smanjuje rizik od srčanih bolesti i doprinosi dužem i zdravijem životu.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Ako već praktikujete neku fizičku aktivnost ili razmišljate o početku fitnes rutine, novo istraživanje može da bude savršena preporuka za vas, piše The Healthy.

Nedavno istraživanje, objavljeno u recenziranom naučnom časopisu „Ateroskleroza“, a koje su sproveli istraživači sa Tulane univerziteta (u saradnji sa Harvard univerzitetom), fokusiralo se na određeni oblik vježbanja koji je iznenađujuće bio efikasan za zdravlje srca, čak i na niskim nivoima: a to je penjanje stepenicama.

Do vježbe su došli naučnici

Studija je analizirala veliku grupu odraslih osoba iz UK Biobank baze podataka, sveobuhvatne baze podataka sa više od 450.000 odraslih osoba u Velikoj Britaniji između 40. i 69. godine.

Ova baza prati različite metrike i promjene u zdravlju učesnika tokom vremena.

Koliko treba da vježbate

Rezultati studije pokazali su da su osobe koje su se penjale više od pet spratova dnevno, što je recimo 50 stepenika, imale su 20 odsto manji rizik od koronarne bolesti srca, moždanog udara i srodnih komplikacija.

„Kratki udari penjanja uz stepenice visokog intenziteta su vremenski efikasan način poboljšanja kardiorespiratorne kondicije“, zaključio je u saopštenju, dr Lu Ći, koautor studije i profesor na Tulane univerzitetu Škole za javno zdravlje i tropsku medicinu.

Ako počnete da vježbate, ne prekidajte

Podaci za studiju prikupljani su tokom prosječnog perioda praćenja od 12 godina. Pokazalo se da su ljudi koji su se više peli stepenicama imali manji rizik od srčanih bolesti.

Takođe je utvrđeno da, ako već redovno praktikujete penjanje stepenicama, važno je da održavate taj nivo aktivnosti, jer je studija pokazala određene nedostatke kod onih koji su prestali sa ovom praksom.

Zapravo, oni koji su prekinuli sa penjanjem stepenicama imali su značajno veći rizik od srčanih bolesti tokom studije, što je bilo upečatljivih 32 odsto veći rizik u poređenju sa onima koji uopšte nisu penjali stepenice.

Penjanje stepenicama može biti posebno efikasno, čak i sa manjim brojem koraka, jer angažuje velike mišiće nogu, najveću grupu mišića koja omogućava brzo kretanje kiseonika kroz tijelo, i predstavlja istovremeno vježbu snage i kardiovaskularnu vježbu.

Pripreme za vježbu

Međutim, kako ističe Laura Vilijams Bustos, stručnjak za fitness sa master diplomom iz oblasti sportskih nauka, penjanje stepenicama može biti izazovno.

Važno je zagrijati se i početi polako, kada uvodite ovu vježbu u svoju svakodnevnu rutinu.

Integracija penjanja stepenicama u vaš život, kao što je korišćenje stepenica tokom obavljanja poslova ili poseta kancelariji, odlična je ideja, ali nemojte pokušavati da trčite sprint do 12 sprata prvog dana, prenosi Danas.rs.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"Daj mi bilo šta TVOJE": O ovom GESTU će se pričati - Nadal ODUŠEVIO protivnika i publiku (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:41

Zanimljiva situacija po završetku meča između Rafe i Pedra Kaćina. 

PAO Instagram - Hiljade korisnika ŠIROM SVIJETA prijavljuju dva problema

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:20

Instagram se suočava sa prekidima širom svijeta, ostavljajući hiljade korisnika nemogućim da koriste aplikaciju.

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

BOJOM ODJEĆE šaljete PORUKU o sebi: Kada izabrati LJUBIČASTU i CRVENU, a kada ŽUTU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:52

Koja je vaša omiljena boja kada je u pitanju odjeća? Vjerujete li da ona šalje određenu poruku o vama?

Šaljaj: Ako podgorička Čistoća OTPUSTI radnike u administraciji, terenski radnici će ŠTRAJKOVATI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:38

Ukoliko novom sistematizacijom u podgoričkoj Čistoći bude otpušteno 69 zaposlenih u administraciji, terenski radnici će se solidarisati i organizovati štrajk, kazao je za Gradsku RTV predstavnik radnika tog preduzeća Mensur Šaljaj.

Ovo je NAJGORA HRANA za bebe koju treba IZBJEGAVATI, TVRDE stručnjaci

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:27

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.

Predata lista DPS u Budvi: "Vrijeme je za PROMJENU VLASTI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:15

Predata pobjednička izborna lista Demokratske partije socijalista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović. 

Nadal pokazao da može da POBJEĐUJE i nakon tri sata - Teniser SAVLADAO Kačina

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:04

Ako je bilo sumnje da li se Rafael Nadal potpuno oporavio od povrede, ona bi trebalo da je otklonjena na šljaci španske prijestonice.

URA predala listu za lokalne izbore u Budvi; Rađenović: Budva zaslužuje DRUGAČIJE

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 19:50

Građanski pokret URA večeras je predao listu za lokalne izbore u Budvi pod nazivom "URA - dr Dritan Abazović - Drugačije.