Petak, 08.12.2023 | 16:36
IZVOR: n1.info.rs

OBRATITE PAŽNJU - Ove namirnica moramo POJESTI isti dan kad ih skuvamo ili otvorimo

Stručnjaci za sigurnost hrane upozoravaju da moramo biti iznimno oprezni s nekom hranom, jer bi se mogla pokvariti nakon jednog ili dva dana, čak i ako je kuvana.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

“Većina ostataka sigurno će trajati tri ili četiri dana ako se ohlade unutar dva sata od kuvanja, zapakuju u hermetički zatvorenu posudu i hrane u frižider. Ali postoje neke namirnice koje su sklonije razvoju bakterija i ne treba rizikovati, rekla je dijetetičarka Tracey Brigman za Daily Mail.

Primjeri bakterijskih, parazitskih i virusnih infekcija uzrokovanih konzumacijom hrane uključuju salmonelu, toksoplazmu, listeriju, norovirus i E. coli. Najčešći je norovirus koji godišnje pogađa jednu od 15 osoba.

Evo pet namirnica koje bi mogle naškoditi zdravlju ako se ne konzumiraju u roku od jednog dana nakon kupovine ili kuvanja.

Tvrdo kuvana jaja

Foto: iLustraija/pixabay.com 

Nemojte guliti tvrdo kuvana jaja ako želite da traju duže od 24 sata. Ljuske jaja djeluju kao zaštitni sloj koji štiti od bakterija. Nakon što se ljuska ukloni, bakterije mogu brzo ući u pore jajeta i kontaminirati ga. Dokazano je da listerija napada tvrdo kuvana, oguljena jaja.

Listerioza se povezuje i s nepasterizovanim mlijekom, mekim sirevima, povrćem i delikatesama. Simptomi su glavobolja, zbunjenost, bolovi u mišićima i groznica.

Mljeveno meso

Prema ministarstvu poljoprivrede SAD-a (USDA), termički neobrađeno mljeveno meso traje samo jedan do dva dana prije nego što se počne kvariti.

“Bakterije s površine sirovog mesa mogu se umiješati u proizvod tokom procesa mljevenja. Zbog toga se mljeveno meso mora kuati do kraja kako bi se uništile sve bakterije”, objasnila je Brigman.

Osim salmonele, mljeveno meso je žarište i E. coli. Zaraza ovom bakterijom može izazvati grčeve u želucu, krvavi proliv i povraćanje.

Dinja

Dr. Darin Detviler, stručnjak za sigurnost hrane na Univerzitetu Northeastern u Bostonu, kaže da se “dinju nikad ne bi trebalo držati duže od jednog dana u frižiferu jer patogeni poput salmonele i listerije brzo rastu”.

“Dinju treba pojesti čim je razrežete. Nikad ne kupujte već razrezanu dinju”, upozorio je.

Unutrašnjost ovog voća ima idealan pH za rast bakterija, a dinja se povezuje s trenutnom epidemijom salmonele koja je zarazila 117 Amerikanaca, hospitalizovano a njih 61 i ubila dvoje. Simptomi infekcije salmonelom mogu uključivati  grčeve u trbuhu i groznicu, piše Index.hr.

Piletina

Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Ako ste kupili piletinu i zaboravili na nju nekoliko dana, velika je vjerovatnoća da se pokvarila. Perad je posebno sklona salmoneli jer je mekša od crvenog mesa poput govedine, što bakterijama olakšava ulazak u nju.

Pokvarena piletina može postati sivo-zelena, a mogu se pojaviti i pljesnive mrlje koje ukazuju na prisutnost bakterija. Takođe, ima sluzavu teksturu. Ispiranje piletine neće eliminisati bakterije.

Kuvana riža

Iako može stajati mjesecima u smočnici, kuvana riža brzo se kvari. Sklona je bakteriji Bacillus cereus koja stvara spore, a obično se nalazi u sirovoj i neprerađenoj hrani poput krumpira, graška, graha i određenih začina. Bakterija je osobito česta u riži ili drugim žitaricama koje su stajale na sobnoj temperaturi ili u nedovoljno ohlađenom frižideru. Naime, bakterija Bacillus cereus najbolje raste u temperaturnom rasponu od 4ºC do 48ºC.

Simptomi zaraze tom bakterijom uključuju povraćanje i grčeve u stomaku. Starije osobe i oni s oslabljenim imunitetom najviše su izloženi riziku od infekcije.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Opština Bar opredijeljena za koncept NULTOG OTPADA

Nedjelja, 28.04.2024 | 15:01

U okviru projekta "Osnaživanje kapaciteta i procesa za dobro upravljanje u Crnoj Gori", koji sprovodi Međunarodni republikanski institut (IRI), u Budvi je održana dvodnevna tematska sesija o zaštiti životne sredine na lokalnom nivou. Učesnici sesije bili su predstavnici četiri crnogorske opštine: Bara, Cetinja, Plava i Žabljaka.

RECEPT za tiramisu s jagodama koji se BRZO priprema i još BRŽE NESTANE sa TANJIRA

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:54

Obožavate tiramisu?

Andrija Milošević donio ODLUKU, fanovi ODUŠEVLJENI - "Vrijeme je za NOVE STVARI" (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:37

Andrija Milošević već više od 25 godina glumi, smišlja, piše, kreira i producira značajne umjetničke i komercijalne sadržaje.

Znate li šta je VITANIN N?

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:25

Vitamin N neophodan je za fizičko i mentalno blagostanje, oslobađa nas stresa, puni energijom kada smo loše raspoloženi i jača imunitet. O čemu se zapravo radi?

Nenezić: PONOSAN sam što sam sa svojim sugrađanima spriječio kupovinu feribota "AF Francesca"

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:19

Predsjednik barskog parlamenta i poslanik Socijaldemokrata (SD) Branislav Nenezić kazao je danas da je ponosan što je sa građanima Bara upio da spriječi kupovinu feribota “AF Francesca”.

Kontrola optužnice: Slavko Stojanović sjutra PRED SUDOM

Nedjelja, 28.04.2024 | 14:13

Bivši direktor Uprave policije Slavko Stojanović naćiće se sjutra pred podgoričkim Viši sudom, za kada je zakazana kontrola optužnice u predmetu koji Spcijalno državno tužilaštvo vodi protiv njega.

TRIK kako da vam mlijeko NE ISKIPI, voda NE PRELIJE...

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:59

Kuvanje može biti zadovoljstvo, ali čišćenje ploče za kuvanje nakon svakog obroka može biti prilično naporan posao.

Liberalna partija sjutra organizuje PROTEST ispred Ustavnog suda

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:47

Liberalna partija LP organizovaće sjutra protest ispred zgrade Ustavnog suda u Podgorici sjutra u 12 sati.

Kućni lijek za MAMURLUK - Ako ste popili malo više, razbistrite glavu uz ovaj PRIRODNI NAPITAK

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:29

Mnogi vikendom umiju da pretjeraju s alkoholom kada izađu u provod. Evo kako da ga brzo izbacite iz tijela.

U toku ISTRAGA zbog NAPADA golmana Pavličića na saigrača Ivanovića

Nedjelja, 28.04.2024 | 13:08

Saopšteno je iz Uprave policije.