Ponedjeljak, 11.12.2023 | 21:29
IZVOR: rtcg.me

Nedović: Penzije će biti UJEDNAĆENE; Konatar: Penzioneri nemaju više STRPLJENJA

Posebno napominjemo da ćemo se, kao što je to bio slučaj do sada, i ubuduće zalagati za nultu toleranciju prema svim oblicima nasilja kao i cilju dalje izgradnje pravednijeg, humanijeg i demokratskijeg društva po mjeri kako svake djevojčice i žene, koje su najčešće meta nasilnika, tako i sigurnosti i bezbjednosti svakog građanina Crne Gore.




Foto: Ilustracija/pixabay.com 

Poslanica Pokreta Evropa sad Jelena Nedović kazala je u emisiji “Naglas” na TVCG da će se program Evropa sad 2 sprovoditi u etapama na svaka četiri mjeseca, te stoga neće biti diskriminisanih i penzije će biti ujednačene u narednom periodu.

Nedović je kazala da je ukupno 74.191 korisnika prenzija koji će dobiti minimalnu penziju od 450 eura.

“Ono na čemu se zasniva Evropa sad 2 jeste upravo to da će biti povećana minimalna penzija, to će sve da ide po etapama, na svaka četiri mjeseca”, poručila je ona.

Istakla je da će se raditi analize, pa tako neće biti diskirminisani.

“Ne možemo sve odjednom da riješimo, ali radi se sve što je do nas, pokušavamo da ispravimo sve zloupotrebe koje su događale ranije”, poručila je ona.

Ovo je, kako je kazala Nedović, prva mjera, a u nekom periodu od godinu dana uslijediće ujednačavanje penzija.

Šef Kluba poslanika GP URA Miloš Konatar kazao je penzioneri nemaju puno strpljenja i da je najgora pravda – selektivna pravda.

“Mi smo i do sada imali kvartalno povećanje penzija, samo što se sad kvartalno povećavanje penzija umjesto na tri određuje na četiri mjeseca. Tu nema značajnih promjena”, istakao je Konatar.

“Ja možda imam vremena da budem strpljiv ali mislim da penzioneri u Crnoj Gori nemaju baš puno vremena za strpljenje. Ako ćemo da idemo u rješavanje pitanja standarda penzionera onda smo morali riješiti pitanje svih penzionera jer je to jedino pravedno rješenje”, poručuje Konatar.

Krsto Radusinović iz Saveza udruženja penzionera Crne Gore kazao je da članovi udruženja podržavaju povećanje minimalne penzije ali neopravdano je nezakonito zaboraviti ostale koji su to zaslužili.

“Mi smo do sada bili strpljivi, nezadovoljstva je bilo, ali ako ovako ostane i ako se ne ispravi nepravda onda će biti masovni protesti”, istakao je Radusinović.

Naglasio je da žele da čujemo kada će biti uvećanje ostalim penzionerima i koliko će to biti, te da je to njihov uslov.

“Budžetom nije planirano i nezadovoljstvo je veliko jer se penzionerski glas ne čuje”, poručio je on.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) Srđa Keković kazao je da pozdravlja povećanje najniže penzije, ali da je problem u sistemsku postavljanju stvari.

“Mislim da je ovo početni korak i to su shvatile kolege koje promovišu program Evropa sad 2 jer je to prvi elemenat”, kazao je Keković.

Istakao je da je tek je krenula nova Vlada i da će se pokazati u narednom periodu kako će taj plan ići.

“Mislim da mora da se nađe rješenje da se ovo pitanje neke pravičnosti ispravi”, poručio je Keković.

Model je, kako kaže, potrebno promovisati u narednom periodu.

“Logika nalaže da i minimalna zarada i najniža penzija treba da bude najniža osnovica od koje svi polaze i na nju treba svi drugi da se nadograđuju. Ako bi tako postavili stvari niko u budućnosti niko ne bi imao ispod te najniže penzije a svako ko je imao preko 15 godina staža on bi se nadograđivao na tu najnižu penziju u zavisnosti od toga koliko je on radio”, poručio je Keković.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Radunović ODBLOKIRAO isplatu obeštećenja: Bivši vlasnici i njihovi nasljednici dolaze do svojih prava

Petak, 26.07.2024 | 15:24

Vlada Crne Gore usvojila je Uredbu o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2024. godinu, saopšteno je iz Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine.

EPCG - Željezara opet lije čelik

Petak, 26.07.2024 | 14:37

Proizvodni pogoni nikšićke Željezare, kćerke firme Elektroprivrede Crne Gore,  u narednih 50 godina poslovaće u okviru švajcarske kompanije 8B Capital S.A. iz Lugana za mjesečnu zakupninu od 31 hiljadu eura (bez PDV-a).

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

EPCG - U utorak počinje pražnjenje dovodnog sistema HE Perućica

Petak, 26.07.2024 | 09:03

U okviru priprema za remont HE „Perućica“, dovodni sistem u Nikšićkom polju prazniće se u utorak, 30. i srijedu, 31. jula.

Bijelić: Veliki broj bolovanja zaposlenih u vrtićima gorući problem

Četvrtak, 25.07.2024 | 20:08

Veliki broj ostvarenih bolovanja zaposlenih u javnim predškolskim ustavama, tokom ljetnjeg perioda u Podgorici, gorući je problem, saopštili su za Gradsku RTV iz vaspitne ustanove Đina Vrbica. Time je onemogućen nesmetan rad sa oko 1300 djece koja su raspoređena u četiri dežurne jedinice vrtića Đina Vrbica.

Po zahtjevu SDT-a trajno ODUZETO ovo vozilo

Petak, 26.07.2024 | 13:27

Viši sud u Podgorici je po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine Specijalnog državnog tužilaštva, od I.T., pravosnažno osuđenog za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, trajano oduzelo putničko vozilo „Porsche Cayene“, 3.0 Diesel.

Milović: Programom ES2 svi zaposleni od oktobra ostvaruju POVEĆANJE ZARADE

Petak, 26.07.2024 | 14:04

Program Evropa sad 2 je poreska reforma koja podrazumijeva dvije ključne komponente - smanjenje poreskog opterećenja na rad i povećanje minimalne i prosječne zarade u Crnoj Gori, poručila je savjetnica premijera za ekonomsku politiku Milena Milović.

Patrijarh Porfirije sjutra stiže u Berane

Petak, 26.07.2024 | 14:49

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije sjutra veče će stići u Berane.

Janović o odlasku Milatovića i Spajića u Pariz: Nekada niste a sada NAVIJATE za Crnu Goru, barem NEKA KORIST od vaših putovanja

Petak, 26.07.2024 | 17:42

Poslanik DSP-a u Skupštini Crne Gore, Nikola Janović komentarisao je odlazak crnogorske delegacije, predsjednika države, Jakova Milatovića i premijera, Milojka Spajića na otvaranje Olimpijskih igara u Parizu.

Vozači, pažnja: ZATVARA se saobraćaj u ovoj PODGORIČKOJ ULICI

Petak, 26.07.2024 | 16:18

Zatvara se  saobraćaj za sve vrste motornih vozila u Ulici Marka Miljanova zbog izvođenja radova na sanaciji kolovoza, saopšteno je iz Glavnog grada. 

ASTRO prognoza: Savršena SRODNA DUŠA za svaki horoskopski znak

Subota, 27.07.2024 | 10:41

Jeste li se ikad pitali šta vas astrologija može naučiti o vašoj idealnoj srodnoj duši? Analizirajući vaš znak Zodijaka možete dobiti puno bolju predstavu o tome s kim ćete biti najviše kompatibilni u ljubavi.

VIDEO: Neprevaziđen ukus - Pripremite sami DŽEM OD ŠLJIVA iz rerne

Subota, 27.07.2024 | 10:25

Kada pomislimo na zimnicu, ne možemo da ne osjetimo ukus džema pd šljiva, koji je kralj svih specijaliteta iz tegle. Svježe šljive u kojima uživamo ovih dana vrlo lako postaju specijalitet koji nas cijele zime sladi najljepšim ukusima.

VIDEO: Ovo je NAJSPORIJI MODEL u BMW M seriji, a evo koliko košta

Subota, 27.07.2024 | 09:54

Jedini specijalizovani model u performansama naklonjenoj M diviziji je XM koji se nameće ogromnom snagom, impresivnim gabaritima i ogromnom masom.

Borovinić Bojović: Nervoza u napadima pokazuje da je brzo prošla euforija zbog rušenja većine

Subota, 27.07.2024 | 09:29

Jučerašnji zajednički napad uvaženih odbornika Draga Vučinića, Milene Vuković i Anike Bajić, koji sadrži neutemeljene optužbe i neodmjerene kvalifikacije na moj račun, kao i pokazani višak nervoze, govori da im je prebrzo prošla euforija zbog rušenja parlamentarne većine i skraćenja mandata Skupštini, kazala je predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović.

UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.07.2024 | 22:11

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštemo  je iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Milatović: PONOSNI smo što se naši sportisti bore među NAJBOLJIMA na cijelom svijetu

Petak, 26.07.2024 | 22:04

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović istakao je povodom Olimpijskih igara da je zahvalan i ponosan što se naši sportisti, među najboljima na cijelom svijetu, bore za nove medalje.

Đurović: "Reakcija Hrvatske ČUDNA, mi Jasenovac NE MOŽEMO ZABORAVITI"

Petak, 26.07.2024 | 22:02

Čudna je reakcija Hrvatske u odnosu na najveći zločin i genocid u Jasenovcu, prokomentarisao je novi šef poslaničkog kluba NSD Dejan Đurović odluku zvaničnog Zagreba da tri političara iz Crne Gore proglasi nepoželjnim osobama u toj državi.

Ćećanović: Snažan vjetar učinio da se požar BRZO PROŠIRI, za sada nije blizu stambenih objekata

Petak, 26.07.2024 | 21:53

Požar koji je izbio u brdima između opština Cetinje i Podgorica, nastavio je da se širi a današnja akcija Službe zaštite i spašavanja, bila je neuspješna.

Lejdi Gaga napravila MODNI ŠOU na otvaranju Olimpijskih igara (VIDEO)

Petak, 26.07.2024 | 21:47

Zvijezda večeri pojavila se u spektakularom izdanju u Parizu.

OBJAVLJENA prva mapa IZGUBLJENIG kontinenta (FOTO)

Petak, 26.07.2024 | 21:18

Godine 2017. otkriven je do tada nepoznati dio obala Novog Zelanda, što je izazvalo ogromnu pažnju širom svijeta.