Petak, 19.01.2024 | 14:27
IZVOR: meridianbetsport.me

"AJKULE": Sjajna atmosfera pokretač reprezentacije, u Dohu po olimpijsku vizu!

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore završila je nastup na Evropskom prvenstvu na šestom mjestu, ali nema mnogo vremena da sumiraju utiske sa istog pošto ih već u februaru očekuje Svjetsko prvenstvo u Dohi.




Foto: YouTube screenshot/LEN European Aquatics

Oni su za Meridian Sport govorili o nastupu na Evropsko prvenstvo, ali i o svemu što ih čeka u Dohi.

STEFAN VIDOVIĆ I VASILIJE RADOVIĆ PONOSNI NA SAIGRAČE I STRUČNI ŠTAB

Reprezentativci Stefan Vidović i Vasilije Radović osvrnuli su se na atmosferu u nacionalnom timu, koja je godinama unazad prepoznatljivi znak “ajkula”.

“Prvo želim da naglasim da u reprezentaciji vlada sjajna atmosfera. Savršen odnos imamo mi igrači jedni između drugih, ali i sa stručnim štabom. Svako radi svoj posao na najbolji mogući način i stvarno je zadovoljstvo provoditi vrijeme i trenirati sa njima.” rekao je na početku Stefan Vidović.

“Uvijek je nevjerovatan osjećaj i čast igrati za reprezentaciju pogotovo kada igramo veliko takmičenje kao što je ovo. Znali smo kakva nas grupa čeka, bilo je teško i mislim da smo pokazali odličnu igru.” rekao je Vasilje Radović.

Sada već kao iskusni reprezentativac Vidović je objasnio koliko su ih utakmice na Evropskom prvenstvu oblikovale kao igrače.

“Igrati utakmice na najvišem nivou sigurno da pomaže razvoju jednog igrača, pa tako i meni. Igrati protiv finalista, protiv Italije i Francuske… sigurno da posle ovog šampionata nisam isti igrač kao što sam bio prije toga. Nije mi bitan rezultat, već koliko mi je pomogao u karijeri. Sada to ostavljamo iza nas, okrećemo se ka Dohi. Svjetsko prvenstvo nam je važno, znamo koji nam je cilj – da se kvalifikujemo na Olimpijske igre u Parizu i misli su nam usmjerene samo ka tome.”

Koliko je bilo loših stvari, dobrih je bilo makar pet puta više, ali greške se događaju, sastavni su dio svakog sporta pa i vaterpola, ali Radović ipak za jednim žali.

“Ostaje žal jel smo svi vjerovali da ćemo proći u polufinale i borbu za medalju. U grupi smo pokazali odličnu borbu protiv Hrvatske i Španije koji su na kraju igrali finale, ali eto zaustavila nas je Italija za koju nismo imali rešenje.”

Žal mladog vaterpoliste, iskusni Vidović je pokušao da neutrališe.

“Mislim da je bilo mnogo dobrih i pozitivnih stvari i najbitnije je da to zadržimo, a ono što nije bilo dobro da promijenimo. Mislim da smo dosta greški pravili zbog velike želje, ali i umora. Sve je to sastavni dio sporta. Još uvijek nismo imali vremena da analiziramo sve utakmice, ali sada imamo i sigurno da će nam fokus biti usmjeren na zadržavanje stvari koje su bile dobre, a popravljanje one koje nisu bile na nivou. Ovu ekipu krasi velika energija, želja i dobar ritam, a na osnovu toga treba da radimo pripremu za Dohu.” rekao je Stefan.

Tokom cijelog intervjua, više puta su naglasili koliko su ponosni što su dio baš ove reprezentacije.

“Moram da naglasim da sam jako ponosan na činjenicu da igram za reprezentaciju Crne Gore i ponosan sam što sam dio ekipe kao što je naša. Svi oni su dobri momci koji su posvećeni i reprezentaciji svemu što se od njih traži i sigurno da nas u budućnosti očekuju dobri rezultati. Ako moram o sebi da pričam, dobrim dijelom sam zadovoljan kako sam odigrao šampionat. Naravno da uvijek ima momenata kada nešto nije išlo kako treba, ali to je najmanje bitno. Najbitnija je ekipa i moja želja da uvijek dam svoj maksimum, ne volim da se ističem i nije mi to cilj. Posvećen sam ekipi i ispunjavanju zadataka koje trener od nas traži i tome ću ostati posvećen. Ekipa je mlada, tek treba da dođe njihovo vrijeme. Siguran sam da će svako prvenstvo iskoristiti da unaprijede sami sebe, a samim tim će se podići i kvalitet ekipe.” rekao je Vidović, a Radović je onda dodao:

“Ponosan sam što je ekipa pokazala da možemo da igramo sa baš svima i da nam malo nedostaje da budemo na vrhunskom nivou.”

Onda smo se osvrnuli na ono što ih čeka, a to je Svjetsko prvenstvo u Dohi. Vidović je želio da napomene težak period koji su prošli i nakon kog idu na Svjetsko, a Radović je analizirao grupu u kojoj će se sresti sa Srbijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.

“Prije nego što pomenem Dohu i Svjetsko prvenstvo, moram da podsjetim da je nakon prvenstva u Fukuoki sezone u klubovima počela mnogo ranije i za kratko vrijeme odigran je veliki broj utakmica. Ritam je bio izuzetno visok, po dvije nekada i tri utakmice sedmično što je istrošilo većinu igrača. Po završetku sezone krenuli smo u Holandiju na pripreme reprezentacije i odradili ih odlično. Onda je uslijedio turnir na Sardiniji koji smo sjajno odradili i onda smo otišli na Evropsko prvenstvo. Nakon njega smo bukvalno bez slobodnog dana krenuli sa pripremama za Svjetsko i to je ritam i naš i drugih ekipa koji je težak. Najbitnije je da se odmorimo.” rekao je Vidović.

 “Grupa na Svjetskom prvenstvu je teška. I ako bih rekao da je Japan autsajder nikako ne smijemo da I potcijenimo znamo da su nam pravili probleme prije dvije godine drugačiji stil vaterpola presing na cijelom terenu, mali su, brzi, eksplozivni. Svakako da u taj meč moramo uči maksimalno ozbiljno.” rekao je Radović, a Vidović je dodao:

“Svi znamo reprezenatciju Srbije, dvostruki olimpijski šampion. To je ekipa koja ima prije svega individualni, pa onda i ekipni kvalitet koji je na zavidnom nivou. Iako nema dobre rezultate, znamo koliko su opasni. Amerika raste iz godine u godinu, sada imaju preko 20 igrača u Evropi u istoriji, pa to dovoljno govori o kvalitetu. Predvodi ih Dejan Udovičić koji je svjetski trener i jedan od najboljih centara na svijetu.”

No, i jedan i drugi za Meridian Sport tvrde da je najvažnije da se fokusiraju samo na sebe, što su i do sada radili.

“Svakako da su kvalifikacije za Olimpijske igre najbitniji dio tog prvenstva, ali idemo utakmicu po utakmici i da odigramo što bolje i da će karta za Pariz doći sama.” rekao je Radović.

Foto: YouTube screenshot/MediaBiro

GOJKOVIĆ NIJE RAZOČARAN, ALI ZNA DA MOGU MNOGO BOLJE

Selektor Vladimir Gojković smatra da je borba za plasman od 5. do 8. mjesta, u ovom trenutku, realnost crnogorskog nacionalnog tima. Takođe, dodaje da je ekipa svjesna gdje je pravila greške te da će iste pokušati da ispravi već u Dohi.

“Isti su utisci kao prvog dana po završetku prvenstva. Borba od petog do osmog mjesta je naša realnost, po sastavu koji posjedujemo. Naše želje su uvijek veće, tako da, svaki put kad uđemo u takmičenje, ciljaćemo i sebi zadavati cilj koji je možda veći od realnog. Mislim da jedino tako možemo otići na veću stepenicu. Ponosan sam na reakciju koju je ekipa imala u meču sa Hrvatskom u Dubrovnikum pred punim tribinama. U specifičnim okolnostima, izdigli su se i došli do pobjede. Nijesam razočaran, sigurno da bi željeli da budemo bolji.” poručio je Gojković na samom početku.

Naša ekipa nije mogla da ga ne upita za suđenje na utakmici protiv Hrvatske, koju je Crna Gora pobijedila nakon penala, ali smo sigurni da bi pobjeda došla i ranije, da je sudija bio manje pristrasan.

“Ne bih se osvrtao na suđenje. Taj gol u meču sa Hrvatskom, od 100 takvih situacija, 99 se ne svira. Sve drugo su situacije koje se mogu pobijediti. Odigrali smo dvije dobre utakmice protiv dvije najbolje ekipe na prvenstvu – Hrvatske i Španije. To je sigurno put kojim treba da težimo, da igramo kao u tim mečevima.” rekao je selektor.

Iako ostaje žal zbog poraza od reprezentacije Grčke, plasman na Svjetsko prvenstvo bio je glavni cilj.

“Grčka je kvalitetna ekipa, vicešampion svijeta, pokrivena na svim pozicijama. Nijesmo imali agresivnost, želju i ritam koji smo imali u grupnoj fazi. Protiv ekipa koji su individualno bolje od vas morate biti na 100 odsto kako bi mogli da im parirate. Oni što je važno jeste da smo obezbijedili vizu za Svjetsko prvenstvo i sad se okrećemo tome.”

Glavni fokus je Svjetsko prvenstvo, za koje će naši najbolji vaterpolisti krenuti da se pripremaju 22. januara, a sada možemo samo da analiziramo grupu u kojoj će odmjeriti snage sa Srbijom, Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.

“Nemamo puno dana za pripreme, svega sedam dana. Radićemo u Trebinju i u Bukureštu odakle ćemo otputovati za Dohu. Ekipa će biti skoro pa ista kao u Hrvatskoj. Imamo njih 15 i još njih par koji će pokušati da se nametnu na ovim pripremama. Pravimo plan, od utakmice do utakmce. Moramo prvo u grupi da ostvarimo određene pobjede kako bi što prije obezbijedili vizu za Olimpijske igre.” poručio je Vladimir Gojković za Meridian Sport.

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu igra se od 5. do 17. februara.

“Ajkule” će prvi duel odigrati protiv Sjedinjenih Američkih Država, petog februara. Dva dana kasnije igraće protiv Srbije, dok će u posljednjem kolu (9. februara) igrati protiv Japana.

Prvoplasirane ekipe iz četiri grupe obezbijediće direktan plasman u četvrtfinale, dok će drugoplasirane i trećeplasirane plasman među osam najboljih tražiti kroz plej-of.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Tržišna inspekcija 1. maja ZATVORILA devet objekata u ovim CRNOGORSKIM GRADOVIMA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:55

Tržišna inspekcija zatvorila je juče devet objekata na crnogorskom primorju.

Podgorički Vodovod u ozbiljnoj FINANSIJSKOJ SITUACIJI: Građani za vodu duguju 3,1 MILION EURA

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:34

Novi menadžment je započeo analizu poslovnih potreba Društva i identifikaciju funkcija koje treba optimizovati, te će u narednom periodu, shodno potrebama optimalnog i efikasnog obavljanja radnih obaveza broj radnih mjesta racionalizovati, kazali su Gradskom portalu iz podgoričkog preduzeća “Vodovod i kanalizacija”, navodeći da u ovom Društvu imaju “ozbiljnu finansijsku situaciju”.

Podgorica: UHAPŠENA jedna osoba, ODUZETI pištolj i municija

Četvrtak, 02.05.2024 | 10:53

Podgorička policija uhapsila je I.M. (40) kod kojeg je pronađen pištolj "FEG", kalibra 8 mm, izbrušenog fabričkog broja, sa četiri komada municije.

Vučević poslaniku Jovanoviću: Vi ste PREDALI Crnu Goru, da danas imamo IZLAZ NA MORE lakše bi dobijali što nam treba

Četvrtak, 02.05.2024 | 09:56

Mandatar za sastav Vlade Srbije Miloš Vučević obratio se poslaniku Milošu Jovanoviću, Novi DSS, koji je spočitao srpskoj vladi da je prodala Kosovo još prošle godine.

Picula: “Vidjećemo može li Vlada da se nosi s UNUTRAŠNJIM RAZLIKAMA”

Četvrtak, 02.05.2024 | 08:41

Vrijeme će pokazati da li akuelna Vlada ima dovoljno političkog kapaciteta da se nosi s vlastitim unutrašnjim razlikama, a potom i reformama koje nije dovoljno samo izglasati u Parlamentu već ih je potrebno i primjenjivati, poručuje specijalni izvjestilac EP za Crnu Goru Tonino Picula.

Budućnost Voli digla glas protiv komesara za suđenje: Pakuj kofere!

Četvrtak, 02.05.2024 | 22:02

Košarkaški klub Budućnost Voli je digao glas u Admiralbet ABA ligi i tražio smjenu komesara za suđenje Srđana Dožaja.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Još jedan KIŠAN dan: Pročitajte vremensku prognozu za PETAK

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:51

Pročitajte vremensku prognozu!

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Borovinić Bojović: Na čelo Vlade Srbije došao čovjek porijeklom iz naših krajeva

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:37

Predsjednica Skupštine Glavnog grada Jelena Borovinić Bojović čestitala je Milošu Vučeviću izbor na funkciju predsjednika Vlade Srbije.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

UP: Dva vozača vozila pod dejstvom narkotika, jedan odbio “droga test”

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:53

Nikšićka policija uhapsila je sinoć R.P. (20) i M.G. (41). zbog vožnje pod dejstvom narkotika.

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Vujović: Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori gdje im se “evropske” snage žive čuti ne smiju

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:13

Tragedija dvije zemlje da Šešeljevi učenici vladaju u Srbiji a i u Crnoj Gori đe im se “evropske” snage žive čuti ne smiju, poručio je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović povodom izjava novoizabranog premijera Srbije Miloša Vučevića i jednog od lidera koalicije ZBCG Milana Kneževića.