Nedjelja, 18.02.2024 | 10:37
IZVOR: pobjeda.me/kolektiv.me

Radović: Moramo da budemo svjesni da IGRAMO protiv svjetskiih prvaka, ključna je MOTIVACIJA

Peti i po mjeseci nakon uspješnog završenog Svjetskog prvenstva, na kojem su zauzeli istorijsko 11. mjesto, košarkaši Crne Gore su na novom početku – „crveni“ kreću u nove kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, a rivali u grupi su Njemačka, Švedska i Bugarska.




Foto: YouTube screenshot/FIBA Media, arhiva

Tri selekcije iz grupe izboriće odlazak na EP prvenstvo čiji su domaćini 2025. godine Kipar, Letonija, Finska i Poljska.

Nekompletna reprezentacija će sinoć odradila prvi trening u "Bemax areni", kompletiraće se narednih dana, do puta za Njemačku na duel sa prvakom svijeta, prvim u kvalifikacijama…

"Još jedan ciklus kvalifikacija, ovoga puta za Evropsko prvenstvo. Čini mi se a nikad mlađom reprezentacijom. Imamo i iskusnijih, prekaljenih boraca, koji su tu godinama. Ne za ovaj „prozor“, nego za svake kvalifikacije i prvenstva, ključni su motivacija i odnos. Imamo puno igrača koji su igrali na evropskim i svjetskim prvenstvima, i mislim da je u ovom trenutku najvažnija motivacija. A poznajući momke, znajući kako razmišljaju i kako se ponašaju, kakav imaju odnos prema svemu ovome, mislim da motivacije neće faliti ni za ovaj ciklus kvalifikacija za EP. Stalnu motivaciju iz ciklusa u ciklus nalaze samo pobjednici. Mi smo pokazali da, u bilo kojem sastavu da igramo, imamo karakter i taj pobjednički mentalitet. Bilo je i utakmica kada se gubilo, ali odnos i motivacija su uvijek bili na nivou", rekao je selektor Boško Radović.

Bez Dubljevića i Ivanovića

Radović je saopštio spisak od 14 igrača na koje računa za prvi “prozor” u kvalifikacijama za EP. Na spisku su Kendrik Peri (Unikaha), Igor Drobnjak (SC Derbi), Vladimir Mihailović (Budućnost Voli), Petar Popović (Budućnost Voli), Fedor Žugić (Getingen), Luka Bogavac (SC Derbi), Dino Radončić (Bajern), Andrija Slavković (Budućnost Voli), Emir Hadžibegović (SC Derbi), Vasilije Baćović (SC Derbi), Nemanja Radović (Mursija), Aleksa Ilić (Budućnost Voli), Marko Simonović (Bešiktaš) i Zoran Nikolić (Vojvodina).

"Kroz posljednja dva takmičenja, Evropsko i Svjetsko prvenstvo, mi smo jako podigli standard i očekivanja od naše reprezentacije. Ovo nije sastav koji je bio na Svjetskom prvenstvu. U odnosu na Mundobasket, pored Nikole Vučevića koji je u NBA ligi i ne može da nastupa, fale Bojan Dubljević (Zenit) i Nikola Ivanović (Runa), najvažnijih igrača ove reprezentacije. Nikola od Svjetskog prvenstva ima prilično problema sa sitnim povredama i čini mi se da ima više utakmice nego treninga, i fizički nije bio u stanju da ovoga puta bude sa nama. Dubljević ima familijarnih obaveza, koje mu ovoga puta ne dozvoljavaju da bude sa nama. Fale dva ozbiljna “šrafa”, međutim mi smo navikli da smo u raznim kombinacijama i sastavima",  rekao je Radović.

Na spisku je najviše igrača iz Budućnosti i SC Derbija, po četiri, što je priznanje za „studente“.

"Gledao sam da na spisku budu naši najbolji igrači. SC Derbi je imao dobru prošlu sezonu, ove godine još bolju, naši igrači u tom klubu imaju možda najznačajnije uloge od svih ostalih klubova. To su pokazali i osvajanjem Kupa Crne Gore. Imamo puno igrača ove sezone sa čijim ulogama u klubovima nijesam baš najzadovoljniji. Međutim, niti mogu, niti hoću, niti želim da vodim politiku klubova. Može to dosta bolje, ali nije prvi put da reprezentacija vraća na pravi kolosjek igrače koju su u krizi ili manjem padu forme. Mi ćemo gledati da kroz reprezentativne akcije pokažu da ti ljudi treba da budu na nivou reprezentativaca". 

“Crveni” u prvom “prozoru” 22. februara gostuju Njemačkoj, a tri dana kasnije u “Morači” dočekuju Švedsku (ulaz slobodan).

- Na startu igramo sa svjetskim prvakom, Njemačkom. Naravno, neće biti igrača iz NBA, ali to će biti tim sastavljen od evroligaških košarkaša. To je ekipa, koja bi, i da ode na EP bez NBA igrača, bila jedna od boljih ekipa. Moramo da budemo svjesni da igramo protiv svjetskiih prvaka, sa ekipom koja je sastavljena od igrača Bajerna, Albe, Efes Pilsena, Milana, itd... Pričamo o ozbiljnom sastavu.

Iako će, kako kaže, detaljnije govoriti pred meč, Radović se osvrnuo i na drugog rivala u kvalifikacijama.

- Švedska je takođe kvalitetna, ima igrače, koji igraju u španskoj ACB ligi i košarkaše koji su glavni igrači svojim timovima u švedskoj ligi. Čekaju nas dvije izrazito teške utakmice. Ali, ne sumnjam ni jednom momenta da ćemo svi zajedno dati sve od sebe. Vremena je nikad manje - možda ćemo u kompletnom sastavu sastaviti tri treninga prije utakmice sa Njemačkom, ujutro na dan putovanja za Njemačku i tamo još dva treninga. Ali, imao mi sistem koji je postavljen, tri-četiri godine funkcionišemo po njemu, držaćemo se toga, nešto sitno ćemo, ako budemo mogli, dodati, nešto oduzeti. Što se tiče igre, biće to nešto po čemu smo prepoznatljivi, kako smo igrali u prethodne dvije godine - objasnio je Radović.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Milatović: NEDOPUSTIVO je da se na najodgovornijim mjestima u sistemu nalaze pojedinci sa SUMNJIVIM DIPLOMAMA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:58

U vremenu demokratskog sazrijevanja i tehnoloških promjena, obrazovanje ostaje sinonim jednakih šansi za sve. Zato imamo obavezu da čuvamo njegov kvalitet i borimo se protiv lažnih diploma u najvitalnijim sferama našeg društva kao što su prosveta i zdravstvo, ali i svim drugim, poručio je Milatović na svečanosti povodom 50 godina Univerziteta Crne Gore.

LANČANI UDES u Sutomoru - Ima POVRIJEĐENIH

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:50

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koji se oko 19 sati i 45 minuta dogodio u Sutomoru.

"Daj mi bilo šta TVOJE": O ovom GESTU će se pričati - Nadal ODUŠEVIO protivnika i publiku (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:41

Zanimljiva situacija po završetku meča između Rafe i Pedra Kaćina. 

PAO Instagram - Hiljade korisnika ŠIROM SVIJETA prijavljuju dva problema

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:20

Instagram se suočava sa prekidima širom svijeta, ostavljajući hiljade korisnika nemogućim da koriste aplikaciju.

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

BOJOM ODJEĆE šaljete PORUKU o sebi: Kada izabrati LJUBIČASTU i CRVENU, a kada ŽUTU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:52

Koja je vaša omiljena boja kada je u pitanju odjeća? Vjerujete li da ona šalje određenu poruku o vama?

Šaljaj: Ako podgorička Čistoća OTPUSTI radnike u administraciji, terenski radnici će ŠTRAJKOVATI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:38

Ukoliko novom sistematizacijom u podgoričkoj Čistoći bude otpušteno 69 zaposlenih u administraciji, terenski radnici će se solidarisati i organizovati štrajk, kazao je za Gradsku RTV predstavnik radnika tog preduzeća Mensur Šaljaj.

Ovo je NAJGORA HRANA za bebe koju treba IZBJEGAVATI, TVRDE stručnjaci

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:27

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.

Predata lista DPS u Budvi: "Vrijeme je za PROMJENU VLASTI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:15

Predata pobjednička izborna lista Demokratske partije socijalista “Budva može bolje!” Opštinskoj izbornoj komisiji Budve. Nosilac liste sa 33 kandidata za odbornike u Skupštini Opštine Budva na izborima koji su zakazani za 27. maj je prof. dr Nikola Milović.