Srijeda, 06.03.2024 | 11:03
IZVOR: RTCG

Marković: Posjete evropskih zvaničnika znak da je Crna Gora povratila kredibilitet

Učestalost posjeta visokih zvaničnika iz zemalja Evropske unije, kao i sve češći odlasci naših predstavnika u Brisel predstavljaju definitivan povratak kredibiliteta Crnoj Gore kao međunarodnog partnera i predvodnice u procesu evropske integracije, smatra šef misije Crne Gore pri Evropskoj uniji Petar Marković. On je za TVCG kazao da se prva tranša plana rasta za Zapadni Balkan može očekivati nakon juna.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Marković je za TVCG podsjetio da je u proljeće prošle godine Evropska komisija napravila presjek ispunjenosti privremenih mjerila, odnosno procjenu prema kojoj je Crnoj Gori preostalo da ispuni 31 privremeno mjerilo.

“Od tada, posebno sa početkom rada aktuelne Vlade, parlamenta i sa imenovanjima u pravosuđu, taj broj je definitivno manji”, kazao je Markovič.

Istakao je da svakodnevno traje intenzivan rad između organa Crne Gore i Evropske komisije na monitoringu ispunjenosti privremenih mjerila,  koji teče paralelno sa njihovim ispunjavanjem.

“Tako da se do ljeta ove godine ispuni kompleksan, ali realan zadatak, da to je čitav niz mjera koji podrazumijevaju od zakonodavne djelatnosti, na primjer, usvajanje medijskih zakona ili izmjene i dopune zakona o sprečavanju korupcije, do konkretnih stvari, poput otvaranja skrovišta za žrtve trgovine ljudima”, kaže Marković.

Govoreći o tome kada Crna Gora može očekivati prvu tranšu iz plana rasta za Zapadni Balkan, on je podsjetio da je Evropska komisija zajedno sa godišnjim izvještajima za zemlje kandidate u novembru iznijela svoj predlog novog plana rasta i sa njim vezanu evropsku uredbu. Trenutno se taj predlog nalazi i razmatra u Savjetu Evropske unije, gdje su predstavljene države članice i u Evropskom parlamentu.

“I ove dvije institucije će imati svoj mandat negdje sredinom marta, na osnovu kojih će sa Komisijom ući u trijalog. Sa ovaj ubrzanim tempom postoji velika vjerovatnoća da će novi plan rasta imati svoj konačan izgled i biti usvojen do početka ljeta, recimo juna mjeseca, što je najambiciozniji datum kada bi mogle da krenu prve tranše”, istakao je on.

Istakao je  da novi plan raste i tzv. reformska agenda, koju je vlada Crne Gore još u decembru prošle godine usvojila s njim u vezi, podrazumijeva i set mjera iz oblasti vladavine prava koje se podudaraju sa naporima vezanim za IBAR, tako da se iz više pravaca djeluje da Crna Gora u ovom procesu ispadne pobjednik.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.

Živković - Vlast svoju nesposobnost krije institucionalnim progonom neistomišljenika

Subota, 27.04.2024 | 14:20

Predsjednik DPS, Danijel Živković, sastao se juče sa odbornicima iz crnogorskih lokalnih parlamenata, kako bi zajednički razmotrili trenutnu situaciju na političkoj sceni Crne Gore koju ovih dana, kako se navodi u saopštenju, više nego ikad, karakterišu izrazito veliki politički pritisci, ucjene i progon političkih neistomišljenika.

URA pokrenula inicijativu za zajedničko djelovanje sa stručnjacima iz oblasti energetike i ekologije

Subota, 27.04.2024 | 13:50

Imajući u vidu da energetika može i mora biti ozbiljna razvojna grana Crne Gore URA je pokrenula inicijativu za formiranje udruženja svih stručnih ljudi iz ove oblasti. Ovom prilikom pozivamo da nam se pridruže svi dobronamjerni ljudi, bez obzira na njihovu političku pripadnost, koji smatraju da svojim znanjem, idejama i zajedničkim argumentovanim djelovanjem mogu doprinijeti uspješnom radu udruženja, a samim tim i razvoju crnogorske energetike, saopšteno je iz GP URA.

Dizdarević: Pozivamo Vladu da učini civilizacijski iskorak i da doprinos da sačuvamo žrtve Srebrenice od zaborava

Subota, 27.04.2024 | 11:38

Duboko zabrinjava činjenica da Vlada Crne Gore danima izbjegava da se izjasni po pitanju kosponzorstva Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici i, na taj način, nas vraća gotovo 30 godina unazad pokušavajući zloupotrebiti masakar koji je nezabilježen u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata u dnevnopolitičke svrhe i vraćanje dugova svojim finansijerima i koalicionim partnerima, saopštio je potpredsjednik DPS-a Abaz Dizdarević.

Studija OTKRILA - Evo zašto su MUŠKARCI s BRADOM PRIVLAČNIJI

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:25

Istraživači su zamolili 8520 žena, u dobi od 18 do 100 godina, da ocijene fotografije muškaraca.

Umjesto kafe probajte ovo: Poboljšava jutarnje RASPOLOŽENJE i SMANJUJE STRES

Nedjelja, 28.04.2024 | 10:07

Mnogi od vas vjerovatno se odlučuju za jutarnju kafu kao poticaj za početak dana, no umjesto šolju kafe, zašto ne probati čaj?

LEGENDARNI Mister Bin se našao pred neočekivanim OPTUŽBAMA britanskog parlamenta

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:57

Rouan Atkinson je ranije ove godine spominjan u Domu lordova, gornjem domu britanskog dvodomnog parlamenta, zbog svog navodnog uticaja na prodaju električnih automobila u Velikoj Britaniji.

Supruga priredila nevjerovatno IZNENAĐENJE Nikoli Rokviću na putu ka Grčkoj (VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:41

Proslavljeni pjevač Nikola Rokvić, krenuo je prije par dana pješke na put do Grčke, gdje će se pokloniti Svetom Nektariju Eginskom u istoimenom manastiru, a razlog njegove odluke je human.

KONCERT džez ansambla Lorana Kulondra 30. aprila u KIC-u

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:31

Jedan od najboljih francuskih pijanista i kompozitora mlađe generacije Loran Kulondr, prirediće sa svojim džez ansamblom koncert u čast obilježavanja Međunarodnog dana džeza u Podgorici u utorak, 30. aprila, u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović”, u 20 sati.

AKCIJA SPAŠAVANJA: Kotorski vatrogasci pet sati TRAŽILI STRANU DRŽAVLJANKU na brdu Vrmac (FOTO/VIDEO)

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:23

Služba zaštite i spašavanja je, u 16:20 sati, dobila poziv od policijske ispostave Kotor, da se u reonu brda Vrmac izgubila jedna osoba i da je potrebna akcija spašavanja.

Koka-Kola vam ima BOLJI UKUS kad je pijete iz restorana brze hrane - Postoji NAUČNI RAZLOG za to

Nedjelja, 28.04.2024 | 09:12

Brza hrana s menija McDonald'sa ne bi bila ista da uz njih ne ide Koca-Kola.

Lili Alen ŠOKIRLA izjavom - "NE ŽELIM da sjedim sa svojim djetetom"

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:42

Lili Alen otkrila je da misli da djeca ne bi trebala da lete prvom klasom.

Odličan za ZDRAVLJE MOZGA: Ovaj ZAČIN je pravo BLAGO za organizam

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:12

Zdrava ishrana i redovno dodavanje određenih začina u jela mogu pozitivno uticati na zdravlje mozga.

MINUS u kasi Željezare iz mjeseca u mjesec SVE VEĆI

Nedjelja, 28.04.2024 | 08:03

Kriza u Željezari ne jenjava. Dok se traži investitor za zakup pogona u toj fabrici, radnici negoduju zbog kašnjenja zarada, a menadžment sa Elektroprivredom i resornim ministarstvom traži model opstanka.