Ponedjeljak, 25.03.2024 | 14:20
IZVOR: rts.rs/BBC

EU pokrenula istragu protiv ove TRI KOMPANIJE, potencijalne kazne u DESETINAMA MILIJARDI

„Alfabet“, „Meta“ i „Epl“ su pod istragom za potencijalno kršenje Zakona o digitalnim tržištima, koji je u Evropskoj uniji uveden 2022. godine. Ukoliko bude utvrđena krivica, kompanijama bi potencijalno mogle da budu naplaćene kazne u visini od deset odsto godišnjeg obrta.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Šefica antimonopolskog tela EU Margret Vestager i evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton objavili su da je započeta zvanična istraga protiv „Alfabeta“, koji posjeduje Gugl, „Mete“ i „Epla“.

Portparol „Epla“ saopštio je da će kompanija konstruktivno pristupiti istrazi i da su uvjereni da je njihov plan u saglasnosti sa Zakonom digitalnih tržišta (Digital Markets Act).

Iz kompanije dodaju da njihovi timovi rade na uspostavljanju brojnih mehanizama kako bi se povinovali zakonu EU, kao i zaštiti privatnosti i bezbjednosti njihovih korisnika u Uniji.

U međuvremenu, iz „Mete“ su rekli da je kompanijin sistem pretplate kao alternativa onom kojim se trguje sa korisničkim podacima – već dobro poznat biznis model širom industrije.

„Dizajnirali smo pretplatu za sistem bez reklama koji rešava preklapajuće regulatorne obaveze, uključujući Zakon o digitalnim tržištima. Nastavićemo da konstruktivno sarađujemo sa Evropskom komisijom“, naveli su iz „Mete“.

Pet različitih istraga

Evropska unija će istražiti pet različitih mogućih kršenja zakona.

Prva i druga istraga o tome da li „Epl“ i „Alfabet“ ne dozvoljavaju aplikacijama da slobodno komuniciraju sa korisnicima i sklapaju ugovore sa njima.

Treća je usmjerena na to da „Epl“ ne obezbjeđuje korisnicima dovoljno izbora.

Četvrti smjer istrage je ka „Meti“ za koju se tvrdi da traži ljudima da plate kako bi izbjegli da se njihovi podaci koriste za reklame.

Peta istraga bavi se „Guglom“ i praksom kompanije da u pretrazi daje prednost svojim proizvodima.

Kompanije pod lupom

Organi EU smatraju da što se tiče prve dvije istrage – kompanije otežavaju aplikacijama da svojim korisnicima prenesu načine da plate manje za njihove usluge van platežnih metoda „Eplovih“ i „Guglovih“ prodavnica aplikacija.

Pod trećom tačkom, iz EU navode da je „Epl“ u obavezi da omogući korisnicima da lako obrišu aplikacije sa njihovih uređaja, promijene prvobitne postavke i da im se jasno da izbor između korišćenja različitih brauzera i pretraživača.

EU navodi da „Eplov“ veb brauzer ne daje korisnicima dovoljan izbor, a neke aplikacije, poput Epl fotografija, uopšte ne mogu da se obrišu.

Margret Vestager je istakla da će istrage trajati oko 12 mjeseci.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Pred nama sunčani dan - UŽIVAJTE u početku VIKENDA uz ove TEMPERATURE

Petak, 26.04.2024 | 22:04

U subotu nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.