Ponedjeljak, 22.04.2024 | 15:30
IZVOR: kolektiv.me

UP. Za sedam dana podnijeta 21 PREKRŠAJNA PRIJAVA zbog NASILJA u porodici

Službenici Uprave policije su u periodu od 15. do 22. aprila, na teritoriji Crne Gore registrovali 94 krivično djelo za koja će odgovarati 107 osoba. Najveći broj registrovanih krivičnih djela je iz oblasti opšteg kriminaliteta i to 73 djela, dok je policija proaktivnim radom otkrila 21 djelo iz oblasti ekonomskog kriminala, saopštila je Uprava policije (UP).




Foto: Ministarstvo unutrašnjih poslova

“U trenutku izvršenja 17 krivičnih djela je registrovano sa nepoznatim izvršiocem, a preduzete aktivnosti iz nadležnosti policije su rezultirale rasvijetljavanjem 15 djela, što predstavlja procenat rasvijetljenosti od 88 odsto”, navode iz policije.

Kako su kazali, pripadnici kriminalističke policije su uhapsili 46 osoba. od čega njih 32 zbog učinjenih krivičnih djela, a 14 zbog učinjenih prekršaja.

“U sedmici za nama realizovana je zajednička akcija Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalnog policijskog odjeljenja sa Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (USKOK) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, kada je u našoj državi lišen slobode M.M. zbog sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i dva krivična djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga”, ističu u saopštenju. 

U postupku do podnošenja krivične prijave, dodaju, utvrđeno je da je M.M. kao pripadnik kriminalne organizacije formirane od strane za sada nepoznatog lica, zajedno sa drugim članovima kriminalne organizacije, među kojima su identifikovani hrvatski državljani B.J. i crnogorski državljani V.R. i R.F., u periodu od kraja februara 2023. godine do 13. marta 2023.godine, u dva navrata prokrijumčario više od 300 kilograma opojne droge marihuane na relaciji Crna Gora – Republika Hrvatska, a koja je zaplijenjena od strane MUP-a Republike Hrvatske. Državljani Crne Gore R.V. i F.R. su u prethodnom periodu u Hrvatskoj uhapšeni i osuđeni na zatvorske kazne, dok je protiv državljanina Hrvatske J.B., u Hrvatskoj istovremeno pokrenut postupak.

“Podnijeta je krivična prijava protiv javne funkcionerke J.P., direktorice Agencije za sprečavanje korupcije, koja je lišena slobode, zbog osnovane sumnje da je počinila krivično djelo zloupotreba službenog položaja”, kazali su iz policije.

U postupku do podnošenje krivične prijave utvrđeno je da je J.P. u periodu od avgusta 2020. do februara 2024. godine, kao javni funkcioner – direktorica Agencije za sprečavanje korupcije, prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, pribavila sebi i drugima korist, te budžetu Crne Gore nanijela štetu u iznosu od oko 61.154 eura. Prijavljena je kao izabrano lice od strane Savjeta te agencije, neovlašćeno donosila rješenja za sebe i druge i to na ime varijabilnog dijela zarade, prekovremenog rada, prava na naknadu za članstva u radnim grupama.

“Policijski službenici su oduzeli ukupno pet komada vatrenog oružja, od kojih su tri bila u ilegalnom posjedu”, kazali su iz policije.

Prema podacima policije,  prethodne nedelje podnijela šest krivičnih prijava protiv pet osoba zbog djela iz oblasti zloupotrebe narkotika. Osim toga, podnijete su i 34 prekršajnih prijava protiv 34 lica zbog prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga.

“Kada je riječ o otkrivanju i sprečavanju krivičnih djela iz oblasti ekonomskog kriminala, policija je zbog koruptivnih krivičnih djela podnijela dvije krivične prijave protiv dvije osbe zbog krivičnih djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju. Ova djela su registrovana u privatnom sektoru”, naveli su iz policije.

Zbog utaja poreza i doprinosa, policija je u nastavku istrage koja se vodi protiv jednog pravnog i jednog fizičkog lica, podnijela krivičnu prijavu protiv još dvije osobe, zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

“Zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina jedna osoba, od koje je oduzeta akcizna roba, će krivično odgovarati”, kazali su iz policije.

Kada je riječ o ekološkom kriminalu policija je procesuirala dvije osobe. Jednu zbog izvršenja krivičnog djela građenje objekta bez prijave građenja i dokumentacije za građenj i drugu osobu zbog šumske krađe.

 “Službenici zaduženi za otkrivanje i suzbijanje djela iz oblasti visokotehnološkog kriminala su identifikovala osobu koja se dovodi vezu sa izvršenjem krivičnog djela iskorišćavanje djece za pornografiju, a koja je uhapšena jer je u dužem vremenskom periodu, kako se sumnja, u kontinuitetu, pribavljala i posjedovala audio-vizuelni materijal seksualne eksploatacije i zlostavljanja maloljetnika i činio ih dostupnim drugim osobama”, naveli su iz policije.

U naznačenom periodu službenici za visokotehološki kriminalu su izvršili pretres šest digitalnih uređaja.

“Tokom navedenog perioda registrovano je devet krivičnih djela iz oblasti nasilja u porodici, a shodno Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici podnijeto je 21 prekršajna prijava”, kazali su iz policije.

Rasvijetljeno je jedno djelo protiv polnih sloboda, te je u Bijelom Polju uhapšen osmnjičeni za silovanje.

“U izvještajnom periodu zbog krivičnih djela će odgovarati više maloljetnih osoba, i to zbog krivičnih djela izazivanje panike i nereda, lažno prijavljivanje putem podstrekavanja u produženom trajanju, ugrožavanje sigurnosti putem podstrekavanja, dvije krađe i teška krađa. Takođe, pet maloljetnih osoba će prekrš ajno odgovarati shodno Zakonu o javnom redu i miru”, naveli su iz policije.

U tri slučaja je registrovano vršnjačko nasilje gdje su počinioci i žrtve maloljetna lica zbog krivičnih djela nasilničko ponašanje i laka tjelesna povreda, kao i zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o Javnom redu i miru.

“Crnogorska policija je shodno nacionalnim potjernicima policija uhapsila je 13 osoba, dok je jedno međunarodno traženo lice lišeno slobode po potjernici NCB Interpol Beograd”, kazali su iz policije.

Nedelju za nama je obilježilo stabilno stanje javnog reda i mira. Na teritoriji Crne Gore policijski službenici su zablilježili 21 slučaj narušavanja javnog reda i mira i tom prilikom procesuirali ukupno 26 lice zbog 20 prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru. Od navedenog broja procesuiranih lica, njih 14 je lišeno slobode.

Policija je, od 15. do 22. aprila obezbjeđivala pet javnih okupljanja.

“Kada je riječ o stanju bezbjednosti u saobraćaja tokom prethodne nedelje registrovano je 99 saobraćajnih nezgoda, u kojima su dvije osobe smrtno stradale, osam osoba je zadobilo teške tjelesne povrede, a njih 37 lake tjelesne povrede”, naveli su iz policije.

Tokom istog perioda, saobraćajna policija je, spovodeći kontrole u saobraćaju, podnijela 277 prekršajnih prijava, izdala 2.304 prekršajnih naloga i uhapsila 85 osoba zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima.

“Sprovodeći postupak prinudne naplate neplaćenih prekršajnih naloga policija je izvršila naplatu od oko 31.200 eura”, kazali su iz policije.

Granična policija je od 15. do 22. aprila na graničnim prelazima kontrolisala ukupno 337.056 osoba, od toga 169.521 osoba na ulazu i 167.535 na izlazu iz Crne Gore.

“Kontrolisano je ukupno 98.953 motornih vozila, 76 plovilo, 473 vazduhoplova i 27 voza. Nije dozvoljen ulaz u naš državu za osam osoba,” naveli su iz policije.

Takođe, Službenici Sektora granične policije su podnijeli četiri prekršajne prijave i izdali 126 prekršajna naloga shodno Zakonu o strancima. Donijeto je 33 rješenje o dobrovoljnom povratku. Granična policije je donijela 51 rješenje o otkazu boravka do 90 dana, a 107 osoba je izrazilo namjeru za međunarodnu zaštitu. Iniciran je jedan prestanka privremenih boravaka.

“Osim toga, samostalno i sa službenicima inspekcijskih organa, granična policija je realizovala ukupnot 13 akcija „Stranac“”, kazali su iz policije.

Kada je riječ o prekograničnom kriminalu službenici Sektora granične policije su u nedjelji za nama podnijeli sedam krivičnih prijava protiv sedam osoba, a zbog tri djela nedozvoljena trgovina, dva djela falsifikovanje isprave i dva djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

“Granična policija je u jednom slučaju, kontrolom vozila mjestu Gostiljska Rijeka pronašla i oduezla 15 PVC kesa u kojima se nalazilo oko 240 kilograma rezanog duvana. Protiv osumnjičenog je podnijeta krivična prijava zbog krivičnog djela nedozvoljena trgovina”.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Požar u fabrici u Berlinu: Vatra se ne može kontrolisati iznutra

Petak, 03.05.2024 | 15:56

Veliki požar izbio je u fabrici u Berlinu-Lihterfeldu, a vatrogasci upoziravaju na otrovan dim koji se širi.

Nezapamćena TRAGEDIJA - GODIŠNJICA masovnog ubistva u OŠ Vladislav Ribnikar

Petak, 03.05.2024 | 08:38

Na današnji dan prije godinu dana u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu trinaestogodišnji K. K. ubio je deset osoba – devetoro djece i čuvara škole. Ranjeno je nekoliko učenika i nastavnica istorije.

CGO: Svjetski dan slobode medija u Crnoj Gori se obilježava BEZ NAPRETKA u oblasti medija

Petak, 03.05.2024 | 08:35

Povodom 3. maja – Svjetskog dana slobode medija, Centar za građansko obrazovanje (CGO) upućuje čestitke svim medijima i zaposlenima u medijima, uz žaljenje što umjesto sveobuhvatnog unaprijeđenja na polju medijskih sloboda konstatujemo loše stanje na svim nivoima u ovoj oblasti, kazao je asistent na programima u CGO Nikola Obradović.

Popović: Sloboda medija ključni uslov napretka Crne Gore ka EU

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:19

Potpredsjednica Skupštine Crne Gore Zdenka Popović uputila je čestitku povodom Međunarodnog dana slobode medija koji se obilježava 3. maja.

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

Sjutra je VELIKI PETAK: Dan je obilježen CRVENIM SLOVOM, a ove običaje bi svi vjernici trebalo da ispoštuju

Četvrtak, 02.05.2024 | 17:14

Pravoslavna crkva i njeni vjernici obilježavaju sjutra Veliki petak, dan kada je na Golgoti raspet Isus Hrist

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Mjesec je ušao u znak Vodolije: Spremite se za velike izazove i emocionalnu distancu

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:31

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, nalazi se danas u Vodoliji i donosi specifične osobe. Ovaj položaj Mjeseca prijaće Vodolijama, Blizancima i Vagama.

Najšarmantnije žene rađaju se u ova ČETIRI znaka: Niko ne može da im odoli

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:07

Ako ste među njima, znajte da ste neodoljive!

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Jača je i od „molim“ i „hvala“: Ova magična riječ od tri slova je ključ koji otvara sva vrata

Petak, 03.05.2024 | 16:48

Ova riječ privlači ljude i čini da vam više vjeruju.  

Jedini ispravan način za pranje jagoda: Samo ovako ćete ukloniti sve bakterije i pesticide iz voća

Petak, 03.05.2024 | 16:25

Evo kako da operete jagode tako da iz njih izađu sve štetne materije i hemikalije

Šta se radi sa starom ČUVARKUĆOM? Prema vjerovanjima su samo DVIJE stvari ispravne

Petak, 03.05.2024 | 16:14

Prema tradiciji se na današnji dan farbaju jaja, a prvo obojeno jaje crvenom bojom se naziva čuvarkuća. U tom trenutku "staro", prošlogodišnje crveno jaje, treba zamijeniti novim

Požar u fabrici u Berlinu: Vatra se ne može kontrolisati iznutra

Petak, 03.05.2024 | 15:56

Veliki požar izbio je u fabrici u Berlinu-Lihterfeldu, a vatrogasci upoziravaju na otrovan dim koji se širi.

Novi skandal: Ivan Brnović podnio prijavu protiv NN lica zbog sumnje da mu je oteta kćerka

Petak, 03.05.2024 | 15:42

Crnogorski fudbal je odavno dotakao dno, ali ovo što se dešava u posljednjih nekoliko dana prevazilazi sve okvire.

Deset karakternih crta osoba rođenih u maju: Vrijedne i emotivne duše, beskrajno harizmatične

Petak, 03.05.2024 | 15:22

Osobe rođene u maju su ljubitelji putovanja i umjetnosti. Uporni su i ostvaruju sve svoje ciljeve. Evo koje su još njihove karakteristike

Policija sprema prekršajne prijave zbog incidenata u Podgorici, Tivtu i Kotoru

Petak, 03.05.2024 | 15:05

Prethodnih sedmica crnogorski fudbal je bio u centru pažnje javnosti zbog potpuno pogrešnih razloga jer su se dogodila tri velika incidenta u Tivtu, Kotoru i Podgorici.

PET KORAKA za savršeno ispečenu ribu u tiganju

Petak, 03.05.2024 | 14:59

Riba pečena u tiganju je možda i najljepši recept i način pripreme ribe, posebno kada imate zaista dobre filete ili ste možda upecali svoju.

Nadal - Nikada nisam rekao da će se moja karijera ZAVRŠITI na Rolan Garosu

Petak, 03.05.2024 | 14:31

Rafael Nadal je demantovao ranije navode da bi mogao da završi karijeru na Rolan Garosu.

SPEKTAKL u revijalnom dijelu Eurosonga - Nastupiće ove ZVIJEZDE

Petak, 03.05.2024 | 13:55

Poznato je ko će nastupati kao gosti tokom polufinalnih večero Evrovizije 2024, a radi se o izvođačima iz duge i slavne evrovizijske prošlosti.