Utorak, 23.04.2024 | 14:40
IZVOR: cdm.me

Vuković: Nema ukidanja doprinosa ni Fonda PIO, građani mogu biti mirni

Poslanici crnogorskog parlamenta imali su danas pitanja i za ministra finansija Novicu Vukovića.




Foto: YouTube screenshot/Skupština Crne Gore 

Ministar je danas kazao da dug opština po kreditima na kraju prošle godine iznosio 107,78 miliona eura, neizmirenih obaveza 73,12 miliona, a poreski dug je 81,31 milion. Reporogramirani poreski dug je 44 miliona.

Ministar Vuković je u odgovoru na pitanje poslanika DPS Nikole Milovića, dostavio tabelarni prikazan broja zaposlenih u lokainim samoupravama, uključujući privredna društva i ustanove cčiji su osnivači jedinice lokalne samouprave, na dan 31. decembar 2023. godine (prema podacima iz izvjestaja jedinica lokalne samouprave dostavijenih Ministarstvu finansija).

Milović: Ovo su alarmantni podaci

Milović je kazao da su podaci koje je ministar dostavio, a kada je riječ o broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi, alarmantni, posebno podvlačeći brojke kada je riječ o Opštini Budva.

“U Budvi je u u jedinici lokalne samouprave, u Opštini zaposleno 495, u javnim ustanovama 331 čovjek, a u privrednim društvima čiji je osnivač Opština radi 850 ljudi.  U  četiri javne ustanove u tom gradu , Muzeji i galerije, Grad teatar, Biblioteka, i Dnevni centar, zaposlen je 331 čovjek,  što je više nego u osam javnih ustanova u Podgorici gdje radi 281 osoba”, upozorio je Milović, rekavši da su ovo poražavajući podaci.

Ministar je u nastvku, odgovarajući na drugo pitanje Milovića, kazao da strani investitori gledaju konačno na Crnu Goru kao na kredibilnog partnera.

“Poboljšan je međunarodni ugled”, kazao je ministar.

Milović je kazao da je period od 2020. obilježio pad direktnih stranih investicija, a da je ralog tome i politička nestabinost.

Rasprava se između poslanika Milovića i ministra Vukovića povela oko Fonda PIO.

Milović  je kazao da je potrebno da Vuković građanima saopšti kako će se realizovati program Evropa sad 2.

“Ne dirajte u doprinose za penzije, ne dirajte u Fond PIO.  Nikome se ne daju penzije, nego su zarađene. Ljudi zarađuju ono što su njihova višedencenijska ulaganja. Treba da objasnite građanima kako će dobiti veće plate”, kategoričan je bio Milović.

Vuković je odgovorio da nema ukidanja dopronosa niti ukidanja Fonda PIO,  niti je to tema, već je cilj dobijanje uloge FOND-a PIO u pravom smislu riječi Fond, a to je njegov razvoj.

“Servis građana i njihove zarađene penzije, to je prosto obaveza države i to je tako, građani znaju da su tu mirni”, poručio je on.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Fond PIO: Krajem maja ili početkom juna odluka o eventualnom povećanju penzija

Petak, 03.05.2024 | 17:38

Fond PIO donijeće krajem maja ili početkom juna odluku o eventualnom povećanju penzija.

Vujović: 30. aprila u Crnoj Gori boravilo oko 39.000 TURISTA, optimistični smo u pogledu turističke sezone

Petak, 03.05.2024 | 08:46

Prema nezvaničnim podacima koje Nacionalna turistička organizacija Crne Gore dobija od lokalnih turističkih organizacija na nedjeljnom nivou, 30. aprila u Crnoj Gori je boravilo oko 39.000 turista, što je rast od dva posto u odnosu na prethodnu godinu.

Dosadašnje rezervacije OBEĆAVAJUĆE - Sve je spremno na ljetnju sezonu na ŽABLJAKU

Petak, 03.05.2024 | 08:25

Nakon kraha zimske sezone, i na Žabljaku s nestrpljenjem očekuju ljetnju. Dosadašnje rezervacije su obećavajuće, ali sve to moraće da isprati i lokalna uprava. No, pitanje vodosnabdijevanja, parkinga i divlje gradnje gorući su problemi sa kojima opština ne može sama da se izbori.

Crna Gora - Građani grabe da uvezu automobile koja evropska tržista neće

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:40

Podaci MUP-a pokazuju da svaki treći građanin u Crnoj Gori ima automobil i da je prosječna starost registrovanih vozila 17 godina. Tako je Vlada odlučila da obnovi vozni park u državi i od prvog jula zabrani uvoz vozila starijih od 15 godina. Zato građani grabe da ovih dana uvezu automobile koja evropska tržista neće.

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Mjesec je ušao u znak Vodolije: Spremite se za velike izazove i emocionalnu distancu

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:31

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, nalazi se danas u Vodoliji i donosi specifične osobe. Ovaj položaj Mjeseca prijaće Vodolijama, Blizancima i Vagama.

Najšarmantnije žene rađaju se u ova ČETIRI znaka: Niko ne može da im odoli

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:07

Ako ste među njima, znajte da ste neodoljive!

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

Policija o prijetni Brnovićima: Dva maloljetnika lažno prijavila da je oteta ćerka trenera FK Budućnost

Petak, 03.05.2024 | 17:51

Podgorička policija postupila je po prijavi  koju je podnijela M.B., supruga trenera fudbalskog kluba „Budućnost“, I.B., a u kojoj navodi da joj je sa zaštićenog broja telefona upućen poziv od strane nepoznate osobe da je njena maloljetna ćerka oteta u zamjenu za koju je tražen novac u iznosu od 20.000 eura, uz prijetnju po život i tijelo iste.

Pejović: Nadležni da donesu zakonska rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu probleme vatrogasaca

Petak, 03.05.2024 | 17:29

Vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori Međunarodni dan vatrogasaca kao i prethodnih godina dočekuju bez zakonskih rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu ovu oblast, saopštio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Ratko Pejović.

Jača je i od „molim“ i „hvala“: Ova magična riječ od tri slova je ključ koji otvara sva vrata

Petak, 03.05.2024 | 16:48

Ova riječ privlači ljude i čini da vam više vjeruju.  

Jedini ispravan način za pranje jagoda: Samo ovako ćete ukloniti sve bakterije i pesticide iz voća

Petak, 03.05.2024 | 16:25

Evo kako da operete jagode tako da iz njih izađu sve štetne materije i hemikalije

Šta se radi sa starom ČUVARKUĆOM? Prema vjerovanjima su samo DVIJE stvari ispravne

Petak, 03.05.2024 | 16:14

Prema tradiciji se na današnji dan farbaju jaja, a prvo obojeno jaje crvenom bojom se naziva čuvarkuća. U tom trenutku "staro", prošlogodišnje crveno jaje, treba zamijeniti novim

Požar u fabrici u Berlinu: Vatra se ne može kontrolisati iznutra

Petak, 03.05.2024 | 15:56

Veliki požar izbio je u fabrici u Berlinu-Lihterfeldu, a vatrogasci upoziravaju na otrovan dim koji se širi.

Novi skandal: Ivan Brnović podnio prijavu protiv NN lica zbog sumnje da mu je oteta kćerka

Petak, 03.05.2024 | 15:42

Crnogorski fudbal je odavno dotakao dno, ali ovo što se dešava u posljednjih nekoliko dana prevazilazi sve okvire.

Deset karakternih crta osoba rođenih u maju: Vrijedne i emotivne duše, beskrajno harizmatične

Petak, 03.05.2024 | 15:22

Osobe rođene u maju su ljubitelji putovanja i umjetnosti. Uporni su i ostvaruju sve svoje ciljeve. Evo koje su još njihove karakteristike

Policija sprema prekršajne prijave zbog incidenata u Podgorici, Tivtu i Kotoru

Petak, 03.05.2024 | 15:05

Prethodnih sedmica crnogorski fudbal je bio u centru pažnje javnosti zbog potpuno pogrešnih razloga jer su se dogodila tri velika incidenta u Tivtu, Kotoru i Podgorici.

PET KORAKA za savršeno ispečenu ribu u tiganju

Petak, 03.05.2024 | 14:59

Riba pečena u tiganju je možda i najljepši recept i način pripreme ribe, posebno kada imate zaista dobre filete ili ste možda upecali svoju.