Utorak, 23.04.2024 | 17:56
IZVOR: Kolektiv.me

EK prepoznaje napredak i napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora

Evropska komisija prepoznaje napore Ministarstva kulture i medija da ubrza reformu medijskog sektora i najavljuje pozitivno mišljenje na set medijskih zakona, kako bi Crna Gora dobila Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, za koji je jedan od uslova usvajanje medijskih zakona.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

To je saopšteno tokom sastanka ministarke kulture i medija Tamare Vujović i šefa Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije, Majkla Milera.

Na sastanku je bilo riječi o daljem unapređenju saradnje i ubrzanju procesa evropskih integracija.

Ministarka se Mileru zahvalila na podršci, na iskrenim i direktnim savjetima koje smo na obostrano korist i zadovoljstvo slijedili u prethodnom periodu u reformi seta medijskih zakona.

“U proteklom perodu značajno smo ubrzali procedure, održavajući dnevnu komunikaciju sa ekspertima Savjeta Evrope. Na gotovo dnevnom nivou smo komunicirali sa kolegama iz Delegacije EU, te smo već 15. marta, samo tri dana nakon dobijanja mišljenja i preporuka Savjeta Evrope, poslali prijedloge zakona EK na mišljenje”, istakla je Vujović navodeći da očekuje mišljenje što je prije kako bi bile implementirane sugestije i usvojeni zakoni u crnogorskom Parlamentu u što skorijem roku.

Ministarka je istakla važnost usvajanja Zakona o AVM uslugama, pojašnjavajući da će Crnoj Gori biti ukinuta suspenzija na članstvo u Programu Kreativna Evropa, podprogram Mediji, danom usvajanja tog akta.

“Ova odluka ima veliki značaj za Crnu Goru i cijelu filmsku industriju”, navela je Vujović.

Miler je izrazio veliko zadovoljstvo postignutim napretkom u proteklom periodu, ističući važnost zajedničkog rada i saradnje u ostvarivanju ciljeva.

“Izuzetno smo zadovoljni ovom posjetom, jer to ukazuje na veliki napredak koji smo zajedno postigli u proteklim mjesecima”, istakao je Miler.

On je napomenuo da cijeni dosadašnje napore administracije koju ministarka Vujović predvodi, te da su rezultati i napredak koji postižemo merljivi, a rezultati pozitivni. Izrazio je nadu da će tako ostati do samog kraja i u konačnom usvajanja zakona, te da će proces proteći glatko i u Vladi i Parlamentu, a da će svaki korak do usvajanja biti transparentno komuniciran sa DG Near i Evropskom komisijom.

Kako je kazao, njihov cilj je da naša zemlja ubrzo dobije Izvještaj o ispunjenju privremenih mjerila, a usvajanje seta medijskih zakona je jedan od uslova.

“Prema mojim informacijama, potrebne izmjene su tehničke prirode koje su lako rješive. Već ste dobili pozitivno mišljenje Savjeta Evrope, te vjerujem da će i mišljenje Evropske komisije biti povoljno kako bi medijski zakoni što prije bili usvojeni”, zaključio je Miler.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

"Nažalost, neću moći da..." Alkaras ODUSTAO od mastersa u Rimu

Petak, 03.05.2024 | 13:40

Treći teniser svijeta, aktuelni pobjednik Vimbldona Karlos Alkaras, odustao je od nastupa na turniru iz masters serije 1.000 koji naredne sedmice počinje u Rimu.

Vujović: Dužni smo da osiguramo i podržimo slobodu medija i slobodu mišljenja i izražavanja

Petak, 03.05.2024 | 12:54

Sloboda izražavanja je stub demokratije, današnji datum - 3. maj, donosioce odluka, svake godine podsjeća na dužnost da osiguramo i podržimo slobodu medija i slobodu mišljenja i izražavanja. To uključuje uslove za profesionalan i kvalitetan rad novinara, efikasnu zaštitu, brzu reakciju nadležnih i pravedne i temeljne istrage o svim napadima, prijetnjama, zastrašivanjima, saopštila je ministarska kulture i medija Tamara Vujović.

Spajić: Zahvalan svima koji hrabro obavljaju novinarski posao, bez slobode medija nema demokratije

Petak, 03.05.2024 | 12:29

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić čestitao je 3. maj, Svjetski dan slobode medija navodeći značaj poštovanja medijskih sloboda, digniteta i nezavisnosti poslenika „koji rade, istražuju, preispituju i informišu u javnom interesu za dobrobit svih građanki i građana“.

Bečić: Sloboda medija predstavlja kamen temeljac demokratije

Petak, 03.05.2024 | 11:21

Povodom Trećeg maja, Međunarodnog dana slobode medija, upućujem čestitke svim novinarkama i novinarima u Crnoj Gori, saopštio je potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

Pavićević: Vlada mora biti rekonstruisana ove godine, Spajić će procijeniti kad

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:55

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu Srđan Pavićević kazao je da očekuje rekonstrukciju Vlade, jer je to dogovoreno i potpisano, ali da se još ne zna da li će to biti urađeno u jednoj ili u više faza.

Bajčetić: Aerodrom u Golubovcima ove godine imaće rekordan promet i vezu sa 45 destinacija

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:03

Podgorički aerodrom ove godine imaće rekordan promet i povezanost sa čak 45 destinacija, saopštili su za Gradsku iz Aerodroma Crne Gore. Napominju da sezonskih radnika ima dovoljno, a građane pozivaju na strpljenje zbog gužvi koje će uslijediti u ljetnjoj sezoni zbog povećanog broja letova i, kako kažu, skromnih kapaciteta terminalne zgrade. Kada je riječ o tivatskom aerodromu, iz ACG poručuju da su popravili krov i sistem za klimatizaciju.    

Mjesec je ušao u znak Vodolije: Spremite se za velike izazove i emocionalnu distancu

Četvrtak, 02.05.2024 | 18:31

Mjesec, planeta koja se najbrže kreće, nalazi se danas u Vodoliji i donosi specifične osobe. Ovaj položaj Mjeseca prijaće Vodolijama, Blizancima i Vagama.

Najšarmantnije žene rađaju se u ova ČETIRI znaka: Niko ne može da im odoli

Četvrtak, 02.05.2024 | 21:07

Ako ste među njima, znajte da ste neodoljive!

Niste ni svjesni koliko su moćne tablete za mašinu za sudove, evo šta sve možete da očistite njima

Četvrtak, 02.05.2024 | 19:36

Napravljene su da se ‘izbore’ s tvrdom vodom, mrljama i masnoćom iz hrane, ali znate li šta sve možete očistiti samo jednom tabletom za mašinsko pranje posuđa?

Kneževićev advokat: Prvi cilj da se brani sa slobode, obavijestili smo i Evropski sud i UN

Četvrtak, 02.05.2024 | 20:13

Advokat predsjednika Atlas grupe Duška Kneževića, Tobi Kedman poručio je danas da je prvi cilj tog advokatskog tima da se Knežević brani sa slobode.

Vuković Kuč: Država novinarima da obezbijediti povlašten status, ekonomski prosperitet i bezuslovnu bezbjednost.

Petak, 03.05.2024 | 17:56

60 je godina od pojave knjige “Razumijevanje medija” Marshalla McLuhana. Vjerovao je da su mediji “čovjekovi produžeci”. Jesu li mediji umnožili snagu čovjeka i čovječanstva, pitanje je za sve nas, saopšđtila je potpredsjednica i poslanica DPS-a, Aleksandra Vuković Kuč.   

Policija o prijetni Brnovićima: Dva maloljetnika lažno prijavila da je oteta ćerka trenera FK Budućnost

Petak, 03.05.2024 | 17:51

Podgorička policija postupila je po prijavi  koju je podnijela M.B., supruga trenera fudbalskog kluba „Budućnost“, I.B., a u kojoj navodi da joj je sa zaštićenog broja telefona upućen poziv od strane nepoznate osobe da je njena maloljetna ćerka oteta u zamjenu za koju je tražen novac u iznosu od 20.000 eura, uz prijetnju po život i tijelo iste.

Pejović: Nadležni da donesu zakonska rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu probleme vatrogasaca

Petak, 03.05.2024 | 17:29

Vatrogasci-spasioci u Crnoj Gori Međunarodni dan vatrogasaca kao i prethodnih godina dočekuju bez zakonskih rješenja koja na sveobuhvatan način regulišu ovu oblast, saopštio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Ratko Pejović.

Jača je i od „molim“ i „hvala“: Ova magična riječ od tri slova je ključ koji otvara sva vrata

Petak, 03.05.2024 | 16:48

Ova riječ privlači ljude i čini da vam više vjeruju.  

Jedini ispravan način za pranje jagoda: Samo ovako ćete ukloniti sve bakterije i pesticide iz voća

Petak, 03.05.2024 | 16:25

Evo kako da operete jagode tako da iz njih izađu sve štetne materije i hemikalije

Šta se radi sa starom ČUVARKUĆOM? Prema vjerovanjima su samo DVIJE stvari ispravne

Petak, 03.05.2024 | 16:14

Prema tradiciji se na današnji dan farbaju jaja, a prvo obojeno jaje crvenom bojom se naziva čuvarkuća. U tom trenutku "staro", prošlogodišnje crveno jaje, treba zamijeniti novim

Požar u fabrici u Berlinu: Vatra se ne može kontrolisati iznutra

Petak, 03.05.2024 | 15:56

Veliki požar izbio je u fabrici u Berlinu-Lihterfeldu, a vatrogasci upoziravaju na otrovan dim koji se širi.

Novi skandal: Ivan Brnović podnio prijavu protiv NN lica zbog sumnje da mu je oteta kćerka

Petak, 03.05.2024 | 15:42

Crnogorski fudbal je odavno dotakao dno, ali ovo što se dešava u posljednjih nekoliko dana prevazilazi sve okvire.

Deset karakternih crta osoba rođenih u maju: Vrijedne i emotivne duše, beskrajno harizmatične

Petak, 03.05.2024 | 15:22

Osobe rođene u maju su ljubitelji putovanja i umjetnosti. Uporni su i ostvaruju sve svoje ciljeve. Evo koje su još njihove karakteristike

Policija sprema prekršajne prijave zbog incidenata u Podgorici, Tivtu i Kotoru

Petak, 03.05.2024 | 15:05

Prethodnih sedmica crnogorski fudbal je bio u centru pažnje javnosti zbog potpuno pogrešnih razloga jer su se dogodila tri velika incidenta u Tivtu, Kotoru i Podgorici.