Srijeda, 24.04.2024 | 18:06
IZVOR: kolektiv.me

IJZCG: Registrovan drugi slučaj MORBILA u Crnoj Gori kod djeteta od 12 godina

Institut za javno zdravlje Crne Gore je danas, u popodnevnim časovima, registrovao drugi slučaj obolijevanja od morbila kod djeteta uzrasta 12 godina iz Rožaja. Kako su saopštili, to dijete nije vakcinisano.




Foto: Arhiva/Kolektiv.me 

"Odmah po potvrđivanju slučaja, preduzete su mjere kako bi se smanjio rizik daljeg širenje bolesti. Epidemiološko istraživanje vrši Dom zdravlja Rožaje, dok Institut za javno zdravlje pruža neophodnu podršku. U svim zemljama okruženja registrovano je obolijevanje od morbila u epidemijskoj formi (Bosna i Hercegovina, Srbija, Albanija, Rumunija) sa preko 5.200 oboljelih i najmanje osam umrlih lica od kojih šestoro djece, četvoro mlađe od jedne godine", kazali su u IJZCG.

Morbili , dodaju, akutna zarazna, respiratorna bolest koja se odlikuje visokom temperaturom, kašljem, konjunktivitisom, pojavom sitnozrnastog crvenkastog osipa, čestom pojavom komplikacija (do tri od 10 inficiranih razvije neku od komplikacija), a može dovesti i do smrtnog ishoda.

Virus morbila se, kako ističu u IJZCG, najlakše prenosi direktnim kontaktom sa kapljicama sekreta nosa, usta i ždrijela koje zarazne osobe prilikom kijanja, kašljanja ili govora izbacuju u svoju okolinu kao i vazdušnim putem tj. udisanjem aerosola jer virus može ostati u vazduhu pošto inficirana osoba napusti prostoriju. Moguć je i indirektni prenos prilikom kontakta sa nazofaringealnim sekretima svježe kontaminiranim predmetima.

"S obzirom da se oboljenje veoma lako prenosi, kada je nivo kolektivnog imuniteta na niskom nivou, dolazi do razvija epidemija. Izvor infekcije je oboljela osoba, a zaraznost traje četiri dana prije i četiri dana nakon izbijanja ospe. Činjenica da je osoba zarazna i prije pojave ospe otežava epidemiološku kontrolu širenja uzročnika bolesti".

Izričiti su da je jedina prava mjera prevencije vakcinacija, koja se sprovodi kombinovanom vakcinom protiv morbila, zauški i rubele.

"Potpuna vakcinacija podrazumjeva primanje dvije doze vakcine pri čemu prvu dozu treba primiti što prije nakon navršenih godinu dana. Vakcina je bezbjedna i veoma djelotvorna, a naročito je važno pravovremeno primanje vakcine, bez odlaganja", ističu u IJZCG.

Trenutni obuhvat sa prvom dozom vakcine kod djece rođene 2018. godine iznosi 81,3 odsto, za rođene 2019. godine obuhvat iznosi 75,1 odsto, za rođene 2020. godine obuhvat iznosi 66,9 odsto, za rođene 2021. godine obuhvat iznosi 49,1 odsto, a kod djece rođene 2022. godine obuhvat iznosi 22,8 odsto.

"S obzirom da je neophodno da obuhvat za sprječavanje epidemije iznosi najmanje 95% ciljne populacije jasno je da postoji značajan rizik za masovnije obolijevanje. Više informacija možete pronaći na: www.ijzcg.me/me/male-boginje-morbiliU slučaju pojave obolijevanja u kolektivima (vrtići i škole) neophodno je isključivanje nevakcinisanih do maksimalnog isteka dva perioda inkubacije odnosno do gašenja epidemije ili do sprovođenja vakcinacije u skladu sa uzrastom. Ne preporučuju se putovanja nevakcinisanom i nepotpuno vakcinisanim osobama u područja gdje je registrovano obolijevanje u zemlji i van zemlje".

Institut za javno zdravlje Crne Gore i domovi zdravlja organizovaće i vakcinaciju u dodatnim terminima predstojećeg vikenda o čemu će obavjestiti javnost u posebnom saopštenju.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Ibrahimović pita Spajića: Hoće li Crna Gora podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici?

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:43

Predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, pitao je premijera Crne Gore Milojka Spajića, hoće li Crna Gora na zasijedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) podržati Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici i time još jednom stati na istu stranu sa državama razvijene demokratije i poštovanja prava, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

Kako su se Crnogorci nekada ŠIŠALI I BRIJALI? Jedinstveni projekat donio posebno priznanje za tim iz PODGORICE

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 08:43

Frizura je jedna od prvih detalja koje primijetimo, i to kako kod žena, tako i muškaraca.

Glavni grad testira upotrebu vještačke inteligencije: Super službenik će “u prstima” imati sve informacije

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 08:13

Glavni grad testira upotrebu vještačke inteligencije, kako bi, stvaranjem virtuelnog asistenta sugrađanima obezbijedili lakši pristup informacijama.

IDEA i Franca: Neka se proljećno druženje nastavi uz svježe proizvode garantovanog kvaliteta

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 07:35

Bogata ponuda i odlične cijene

Joanikije: Neka niko ne tuguje danas zbog grjehova

Nedjelja, 05.05.2024 | 14:58

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a svetu arhijerejsku liturgiju sa vaskršnjim jutrenjem služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Toni Nadal o GOAT trci: Đokovića motivisala želja da postane najbolji u istoriji, Rafa je živio sasvim normalnim životom

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 11:03

Toni Nadal, bivši trener Rafaela Nadala, podigao je dosta prašine izjavama o GOAT trci.

Grnović: Za prva tri mjeseca 2024. godine u Glavnom gradu noćilo 53.139 gostiju, prema Podgorici otvoreno još pet avio linija

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:20

Po statističkim podacima MONSTAT-a za prva tri mjeseca 2024. godine u Podgorici je noćilo 53.139 gostiju, što je na nivou rekordne 2023. godine

Stručnjak za fitnes otkriva: DVA sjajna međuobroka prije vježbanja

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 10:03

Preskakanje obroka prije treninga može drastično uticati na naše vježbanje. Međuobroci nam mogu dati energiju potrebnu za izvođenje dodatnih serija i poboljšanje naših fitness ciljeva.

KIC "Budo Tomović" - Počinje osmi književni festival “Literitorija”

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:51

U utorak, 7. maja biće otvoreno osmo izdanje književnog festivala KIC-a „Budo Tomović” „Literitorija”, sa temom „Gdje je priča?”.

VIDEO: Na Netfliks stiže SERIJA koja se čekala - "Poslije Sene, Formula 1 više nikada nije bila ista"

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:38

Serija koja se sa nestrpljenjem čeka, uskoro stiže na Netfliks!

TRI namirnice koje nikako NE TREBA držati u frižideru

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 09:28

Nikako nije svejedno da li neke namirnice držite u frižideru ili ne.

Bivši radnici Košute i danas blokiraju put Cetinje-Podgorica od 11 do 15 SATI

Ponedjeljak, 06.05.2024 | 07:39

Bivši radnici nekadašnje cetinjske fabrike “Košuta” ponovo će danas protestovati blokadom putnog pravca Cetinje – Podgorica. Saobraćaj će biti obustavljen u mjestu Kruševo ždrijelo od 11 do 15 časova.

PREOKRET Rubljova za pobjedu i TITULU u Madridu

Nedjelja, 05.05.2024 | 21:42

Ruski teniser Andrej Rubljov osvojio je Masters u Madridu.

VLADA planira da preda dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici?

Nedjelja, 05.05.2024 | 21:39

Vlada Crne Gore...

MOĆNI svjetski brendovi - U utorak izložba luksuznih automobila ispred Starog grada u Budvi

Nedjelja, 05.05.2024 | 19:10

Luksuzni automobili...