Četvrtak, 09.05.2024 | 07:18
IZVOR: Vijesti.me

Izvještaj MMF-a: "Evropa sad 2" je rizik po državu

Nova vlada je obećala kroz sprovođenje programa “Evropa Sad 2” povećanje minimalne zarade na 700 eura i smanjenje ili ukidanje doprinosa za penzije što predstavlja visok rizik za javne finansije, stav je Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).




Foto: Ilustracija, Pixabay

“Ove politike bi dovele do značajnog pogoršanja fiskalnog položaja. Povećanje plata bi dovelo i do veće inflacije”, upozorio je MMF u najnovijem Izvještaju o Crnoj Gori za 2024. godinu.

MMF je ukazao da ako bi se realizovao program “Evropa Sad 2” javni dug države bi premašio 100 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u 2029. godini, a finansiranje ovakvih politika bi značio da bi se morale sprovesti i druge mjere što bi bilo veoma izazovno, a jedna od mjera bi bila i povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV).

Opšta stopa PDV-a sada iznosi 21 odsto i Ministarstvo finansija kroz izmjene zakona planirane za kraj ove godine zvanično je saopštilo da ova stopa ostaje ista.

“Na primjer, povećanje stope PDV-a za šest odsto donijelo bi dodatni prihod od samo četiri procenta BDP-a, a potrebno bi bilo prilagođavanje PDV-a od devet odsto da se primarni balans dovede na nulu. Tako značajno povećanje stope PDV-a bilo bi regresivno i visoko inflatorno”, stav je MMF-a.

MMF podsjeća da ova izborna obećanja nijesu sadržana u ovogodišnjem budžetu, ali pod pretpostavkom da se počnu sprovoditi u 2025. godini javni dug bi premašio 100 odsto BDP-a u 2029. godini.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Mujović: Elektroprivreda trpi VELIKE GUBITKE zbog Željezare

Srijeda, 12.06.2024 | 15:39

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno taj biznis plan nije ispoštovan kako to treba,tako da jednostavno danas imamo situaciju da radnici primaju plate samo zahvaljujući tome što ih isplaćuje EPCG, kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

Ova AVIOKOMPANIJA će od novembra imati samo JEDNU LINIJU iz Podgorice

Srijeda, 12.06.2024 | 15:17

Niskobudžetnja aviokompanija Rajaner ove zime će iz Podgorice letjeti ka samo jednoj destinaciji - Londonu.

Radovanić: Odbijanjem STANA ZA SVE Spajićeva Vlada pokazuje da ne mari za probleme građana

Srijeda, 12.06.2024 | 14:13

"Odbijanjem, odnosno, davanjem negativnog mišljenja na Predlog zakona o osnivanju Fonda STAN ZA SVE, koji je poslanički klub Građanskog pokreta URA predao u skupštinsku proceduru, Spajićeva Vlada još jednom pokazuje da ne mari za oko 40 hiljada porodica u Crnoj Gori koje nemaju riješeno stambeno pitanje", saopštio je generalni sekretar URE Mileta Radovanić.

Državni dug Crne Gore iznosi 4,67 milijardi eura – 66,36 odsto BDP-a

Srijeda, 12.06.2024 | 09:41

Ukupan državni dug (bez depozita), na dan 31. marta ove godine, iznosio je 4,67 milijardi eura, ili 66,36 odsto BDP-a. Uzimajući u obzir depozite, ukupan državni dug na kraju marta iznosio je 3,89 milijardi eura ili 55,36 odsto BDP-a, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Šta kažu pušači, a šta nepušači o mogućim izmjena Zakona o ograničavanju duvanskih proizvoda?

Srijeda, 12.06.2024 | 08:40

Dok ugostiteljski sektor izražava zabrinutost da bi potencijalna nova ograničenja, posebno u dijelu zabrane korišćenja bezdimnih duvanskih proizvoda u zatvorenom prostoru, negativno uticala na promet u lokalima i pad obima poslovanja, gosti podgoričkih kafića i restorana vjeruju u kompromis.

Otvorena prva fabrika smrznutog pomfrita u Crnoj Gori (FOTO/VIDEO)

Utorak, 11.06.2024 | 16:58

Danas je u Zatonu svečano otvorena fabrika za proizvodnju smrznutog pomfrita, prva i jedina te vrste u Crnoj Gori. Investitor je zatonska kompanija MD Trans, a projekat je realizovan putem IPARD poziva Ministarstva poljoprivrede. Vrijednost investicije iznosi oko 300.000 eura.

Tviterašica napisala pjesmu za Džinovića: Ljudi zovite mi Harisa, napravila sam mu pjesmu (VIDEO)

Utorak, 11.06.2024 | 20:39

Haris i Melina Džinović rastali su se nakon 22 godine zajedničkog života, tokom kojeg su dobili dvoje djece, ćerku Đinu i sina Kana. Od momenta kad su stavili tačku na bačnu zajednicu, pjevač je više puta javno govorio o njihovom zajedničkom životu i razlazu, dok je Melina mudro ćutala sve vrijeme.

Na slobodne termine čeka se po nekoliko mjeseci: Pacijenti u začaranom krugu od izabranog ljekara do specijaliste

Utorak, 11.06.2024 | 18:23

Iako je krajem prošle godine ministar zdravlja Vojislav Šimun uputio dopis sa jasnim smjernicama koje obavezuju medicinske sestre iz specijalističkih kabineta da pacijentima nalaze slobodne termine za dalje preglede i dalje analize, ta praksa do danas nije zaživjela.

Spajić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Milovića po hitnom postupku

Utorak, 11.06.2024 | 17:30

Premijer Milojko Spajić dostavio je Skupštini predlog za razrješenje ministra pravde Andreja Milovića po hitnom postupku.

Završen sastanak parlamentarne većine u Podgorici; Čarapić: Ima prostora za dogovor, ali bez bočnih političkih agendi

Utorak, 11.06.2024 | 19:55

Završen je sastanak parlamentarne većine u Glavnom gradu Podgorica. Poslanik PES-a Vasilije Čarapić kazao je za TVCG da većina koalicionih subjekata ne vidi pretjerane izazove koji se ne mogu prevazići, te da mnogi smatraju da do dogovora može doći ali da je jako teško pronaći zajednički jezik sa Pokretom za Podgoricu, te da sumnja da se radi o nekoj bočnoj političkoj agendi.

SPO PRETRESA "Ničiju kuću"

Srijeda, 12.06.2024 | 16:49

Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) upravo su započeli pretres objekta u javnosti poznatog kao ,,Ničija kuća", piše Pobjeda.

Rijana počinje da snima NOVI ALBUM, a fanovi je KRITIKUJU - "Tek sada?"

Srijeda, 12.06.2024 | 16:37

Pjevačica Rijana otkrila je da počinje rad od nule na svom devetom, novom albumu, koji su fanovi nazvali "R9", prenosi Njujork post.

Klub odbornika DPS Podgorica: Ako znate za ČAST i DOSTOJANSTVO Nišaviću podnesite OSTAVKU

Srijeda, 12.06.2024 | 16:29

Umjesto što spinovanjem i dezavuisanjem javnosti izvjesni Nišavić, slučajni ne još zadugo direktor Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Podgorica, pokušava da opere svoju nesposobnost, bolje bi bilo da od odbornika Arsovića nauči nešto o marljivom i posvećenom radu i doprinosu lokalnoj gradskoj upravi, poručuju iz Kluba odbornika Demokratske partije socijalista (DPS) u podgoričkom parlamentu.

Nakon 18 godina istraživanja OTKRIVENO: Ovo je NAJSTRESNIJI posao na SVIJETU

Srijeda, 12.06.2024 | 16:22

Svaki posao je stresan, a sada je dugogodišnje kinesko istraživanje otkrilo i koji je posao najstresniji. 

EPCG Pomorskom fakultetu DONIRALA 10.000 EURA

Srijeda, 12.06.2024 | 16:00

Elektroprivreda Crne Gore AD Nikšić opredijelila je 10.000 eura za nabavku opreme za Laboratoriju za brodsku elektrotehniku i elektroniku na Pomorskom fakultetu Kotor Univerziteta Crne Gore.

SPEKTAKL u Parizu: Nadal i Alkaras IGRAJU u dublu na OI

Srijeda, 12.06.2024 | 15:54

Teniski turnir na Olimpijskim igrama donijeće spektakl – Rafael Nadal i Karlos Alkaras igraće u dublu Španije u Parizu.

Ovo je lista ZEMALJA u kojima se pije najviše kafe

Srijeda, 12.06.2024 | 15:48

U Evropu je stigla u 16. vijeku i za manje od 100 godina uvukla se u mnoge domove.

Mujović: Elektroprivreda trpi VELIKE GUBITKE zbog Željezare

Srijeda, 12.06.2024 | 15:39

EPCG trpi velike gubitke zbog rada Željezare. Pokrenuta je u prošlosti na način što jednostavno taj biznis plan nije ispoštovan kako to treba,tako da jednostavno danas imamo situaciju da radnici primaju plate samo zahvaljujući tome što ih isplaćuje EPCG, kazao je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.

IJZCG: Od 18. juna SANITARNI PREGLEDI u novoj zgradi

Srijeda, 12.06.2024 | 15:32

Institut za javno zdravlje obavijestio je građane će se od 18. juna 2024. godine, sanitarni pregledi obavljati u novoj zgradi, koja se nalazi u neposrednoj blizini glavnog ulaza Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Direktor KCCG-a SASLUŠAN u SPO-u zbog liječenja Veselina Veljovića

Srijeda, 12.06.2024 | 15:25

Direktor Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) dr Aleksandar Radović dao je u ponedjeljak izjavu u Specijalnom policijskom odjeljenju (SPO) u vezi sa bolničkim liječenjem pritvorenog bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića.