Utorak, 14.05.2024 | 16:04
IZVOR: Kolektiv.me

Borovinić Bojović: Svi zajedno da doprinesemo osnaživanju osoba sa invaliditetom

Porodice osoba sa invaliditetom suočavaju se sa specifičnim izazovima u jednom širokom spektru od zdravstvenih i socijalnih, preko finansijskih i pravnih, pa sve do onih ličnih emocionalnih, a pritom još uvijek nemaju ni približno adekvatnu institucionalnu i društvenu podršku, ocijenila je predsjednica Gradskog parlamenta dr Jelena Borovinić Bojović na panel diskusiji na temu „Porodični život osoba s invaliditetom”, koju je Sekretarijat za socijalno staranje organizovao povodom Svjetskog dana porodice.




Foto: Skupština Glavnog grada

“Naša je odgovornost kao zajednice da osiguramo da ove porodice dobiju svu podršku koja im je potrebna u suočavanju sa tim izazovima. Moramo raditi na stvaranju inkluzivnog i pristupačnog okruženja u kojem osobe sa invaliditetom mogu da žive ispunjene živote zajedno sa svojim najmilijima. Jedna zajednica je jaka onoliko koliko su jaki njeni najosjetljiviji članovi. Zato njihovo osnaživanje i potpuna društvena inkluzija nije samo pitanje humanosti i empatije, već i direktan interes svih nas”, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da se Crna Gora kao potpisnica Konvencije Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom obavezala da preduzima mjere i aktivnosti u pravcu eliminisanja njihove diskriminacije u svim sferama života, pa i kada je riječ o porodičnom životu.

“Kao i u svemu ostalom, tako je i u ovoj oblasti osnova svega podizanje svijesti pojedinaca i društva – u ovom slučaju, dakle, svijesti o pravima i potrebama osoba sa invaliditetom i njihvih porodica. Panel diskusije kao što je ova, odličan su korak u tom pravcu, s tim da ovakvi razgovori ne smiju da ostanu sporadični i prigodni, već bi morali da se organizuju u kontinuitetu. Kada govorimo o onome što Glavni grad može da ponudi u smislu pružanja podrške vjerujem da su značajni savjetodavni kapaciteti naše Kuće zdravlja, ali i ostale usluge iz spektra onoga što je nadležnost Sekretarijata za socijalno staranje”, saopštila je ona.

Borovinić Bojović pozvala je gradske službe da što kvalitetnije odgovore na potrebe osoba sa invaliditetom i njihovih porodica, s obzirom na resurse s kojima kao društvo raspolažemo.

“Na kraju bih uputila jedan apel svim Podgoričanima i Podgoričankama da kao rodbina, prijatelji ili komšije, kada god smo u mogućnosti djelujemo na način koji će doprinijeti jačanju i osnaživanju osoba sa invaliditetom i njihovih porodica. Jer ovi pojedinci i porodice gotovo bez izuzetka, svojom odlučnošću, hrabrošću i životnom radošću kojom odišu uprkos svim teškoćama, istinska su inspiracija svima nama”, poručila je ona.

Iz Glavnog grada naveli su da na panelu su govorili i dr Ida Kolinović, VD sekretarke za socijalno staranje, Amela Orahovac, VD generalne direktorice Direktorata za razvoj usluga, nadzor nad stručnim radom i drugostepeni upravni postupak u oblasti socijalne i dječje zaštite u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, Marina Vujačić, izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore, Goran Macanović, izvršni direktor Saveza slijepih Crne Gore, Lidija Radanović Vujković, aktivistikinja za prava osoba s invaliditetom.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Policija pronašla drogu, 1.185 eura, 15 komada municije,... UHAPŠEN osumnjičeni

Četvrtak, 30.05.2024 | 11:43

Preduzimajući službene mjere i radnje na suzbijanju ulične prodaje opojnih droga policijski službenici Odeljenja bezbjednosti Budva, Jedinice za borbu protiv droga su izvršili pretres stana i drugih prostorija, kao putničkog vozila koje koristi E.M. (39) iz Berana sa boravkom u Budvi, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

UP - Uhapšen osumnjičeni za silovanje u Budvi

Četvrtak, 30.05.2024 | 11:36

Juče je policiji u Budvi prijavljeno da je jedna ženska osoba žrtva silovanja od strane njoj nepoznatog lica, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Podgorica: Policija TRAGA za maloljetnikom - OSUMNJIČENA zbog NAPADA na vršnjaka

Četvrtak, 30.05.2024 | 11:34

Podgorička policija traga za maloljetnikom (15) koji je napao vršnjaka u krugu SC „Morača", saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Nikšićaninu ODREĐENO zadržavanje - OSUMNJIČEN za nasilje u porodici

Četvrtak, 30.05.2024 | 10:28

Državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću, nakon saslušanja, donio je rješenje o zadržavanju Ž.B. i podnio predlog za određivanje pritvora zbog krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici.

Šaranović o VIDEO NADZORU u gradovima: Jedan odsto kamera ima sistem prepoznavanja lica, ali do sada NIJE KORIŠĆEN

Četvrtak, 30.05.2024 | 10:05

Jedan odsto kamera sa video nadzora javnih površina ima mogućnost prepoznavanja lica, ali taj sistem do sad nije korišćen - saopštio je ministar unutrašnjih poslova (MUP) Danilo Šaranović.

Ne slažu se energija i rodni list - Zdravko Čolić danas SLAVI ROĐENDAN, a nikada ne biste pogodili koliko godina puni

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:14

Pjevač je u osmoj deceniji izuzetno vitalan i energičan, godine mu ne mogu ništa.

URA: U Ulcinju prekrojena izborna volja građana, Bajraktari napravio istorijske rezultate

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:06

"U Ulcinju je sinoć, poslije ponoći, uz veliki revolt građana i uz sumnjive pravne procedure, prekorojena volja građana čime se DPS, uz svoje tradicionalne satelite vratio na vlast. Mimo jasno iskazane volje građana, nakon dvije godine od demokratske smjene vlasti kada su Ulcinjani odlučili da ih Bajraktari vodi i grad izdigne iz pepela u kome su ga ostavili upravo ovi koji su opet po nalogu podzemlja preuzeli vlast, Ulcinj se vraća u prošlost", istakli su iz Građanskog pokreta URA.

Jovanović: Kriminalci bliski NSD-u pokušavaju da USPOSTAVE VLAST u Budvi po njihovoj mjeri

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:05

Nosilac liste "Budva naš grad" Nikola Jovanović ustvrdio je da se vrše zastrašivanja predstavnika političkih partija od strane kriminalnih osoba bliskih Novoj srpskoj demokratiji (NSD) da odustanu od formiranja koalicione vlasti sa tom listom koju on predvodi.

U Njemačkoj se počela točiti NOVA VRSTA GORIVA - Evo po čemu se razlikuje od drugih

Četvrtak, 30.05.2024 | 13:02

Na njemačkim benzinskim pumpama počela se točiti nova vrsta dizela - HVO100. Pumpe za to gorivo već postoje u nizu evropskih zemalja, između ostalog u Belgiji, Danskoj, Finskoj, Estoniji, Litvaniji, Letoniji, Holandiji, Norveškoj i Švedskoj.

VPSCG: Oštro OSUĐUJEMO svaki vid nasilja

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:59

S obzirom na nemile scene koje su se desile u blizini bazena SC “Morača” u Podgorici, gdje su napadnuti članovi PVK Budućnost,i Vaterpolo i plivački savez Crne Gore oglasio se saopštenjem.

Biljke VOLE muziku a imaju čak i OMILJENI ŽANR, pokazala nova studija

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:50

Da vas neko vidi kako pjevate svojim biljkama dok ih zalijevate, vjerovatno bi se zapitao jeste li dobro.

Ovo je TAJNA dobrog izgleda Jelene Rozge - Svaki dan jede isto, a godinama ima 57 KILOGRAMA

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:42

Jelena Rozga, popularna pjevačica, oduvijek je bila sinonim za mladolikost i vitku figuru. Iza njenog izgleda stoji pažljivo birana ishrana, koja je usklađena sa problemima štitne žlijezde

ZZZCG realizuje programe vrijedne 1,8 miliona eura za otvaranje novih radnih mjesta i obuku nezaposlenih

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:34

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kojim je predsjedavao mr Aleksandar Šipčić, usvojio je odluke o finansiranju tri programa namijenjena nezaposlenim licima sa evidencije.

Ministarstvo sporta i mladih povodom napada na mladog vaterpolistu Budućnosti: Nadležni da HITNO reaguju

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:34

Ministarstvo sporta i mladih je osudilo napad na mladog vaterpolistu PVK Budućnost i pozvalo nadležne institucije da hitno reaguju.

UKLONITE NEPRIJATAN miris klime u automobilu u nekoliko sekundi: "Jednostavno je i JEFTINO"

Četvrtak, 30.05.2024 | 12:23

Sjajan trik.