Ponedjeljak, 20.05.2024 | 11:51
IZVOR: N1

Zabrinjavajuće: Djevojčice mlađe od 12 godina sve češće koriste kozmetičke proizvode za zrelu kožu

Društvene mreže, posebno "Tik-tok", preplavljene su viralnim-sadržajima koji svjedoče o sve većoj opsesiji djevojčica, čak i onih mlađih od 12 godina, njegom kože i kozmetičkim proizvodima. Poput iskusnih starijih influenserki, one iz svojih kupatila i soba demonstriraju kako nanositi serume, kreme i maske, koristiti pilinge i njegovati kožu. Ova nova pojava već je preimenovana u “kozmetikoreksiju”, a izaziva zabrinutost i roditelja i stručnjaka.

 

 




Foto: Ilustracija, Pixabay

Još uvijek ne postoje precizni i potkrpljeni podaci, ali opšti je utisak da je generacija Alfa (rođena nakon 2010. godine) opsjednuta ljepotom i njegom mnogo više nego što su to bili prethodni naraštaji u tom životnom dobu. Psiholozi smatraju da nema ničega lošeg u igranju šminkom, ali da opasnost leži u pokušaju dostizanja idealne i nedostižne ljepote, čime svaki neuspjeh u tome dovodi do osjećaja niže vrijednosti.

A šta kažu dermatolozi, kada zaista treba početi sa njegom?

"Ukoliko pitate bilo kog dermatologa kada započeti sa njegom kože, odgovor će biti - od rođenja", kaže dr Sonja Denić i dodaje:

"U tom ranom periodu odabraćemo preparate koji hidriraju, njeguju i štite nježnu bebinu kožu od iritacija i osipa. Kako dijete odrasta tako se i mijenjaju potrebe kože".

Kako ukazuje, u periodu adolescencije dolazi do hormonskih promjena u tijelu i pojačane aktivnosti lojnih žlijezda što rezultira intenzivnijim lučenjem sebuma i vrlo često pojavom akni. Zato je savjet da se sa njegom počne u uzrastu između 10. i 12. godine.

"Rutina u njezi lica djevojčica i dječaka treba da bude redovna, prilagođena uzrastu i krajnje jednostavna: blagi čistač, hidratantna krema i krema sa zaštitnim faktorom. Najvažniji korak u njezi bilo koje kože, naročito tinejdžerske, jeste umivanje. Lice treba da se čisti svakodnevno - ujutro i uveče kako bi se uklonila nataložena prljavština, sebum i znoj, a koji mogu da dovedu do pojave akni", savjetuje dr Denić.

Problem novog trenda među djevojčicama leži i u tome što “protagonisti” njihovih video-klipova nisu samo sapuni, maske i sjajevi šarenih pakovanja i zabavne upotrebe, već i ozbiljniji kozmetički proizvodi poput retinola i vitamina C namijenjeni zrelijoj koži.

"Briga o koži od malih nogu je veoma važna, ali djevojčicama uzrasta od 10 do 12 godina koje su sad jako aktivne na društvenim mrežama i često opsjednute kozmetikom, treba objasniti da upotreba proizvoda koji nisu namijenjeni njihovom uzrastu, može donijeti više štete nego koristi. Isto važi i za lošu kombinaciju različitih proizvoda ili njihovu pretjeranu upotrebu. Kreme, serumi i maske sa anti-age efektom nikako nisu namijenjeni mladoj koži jer mogu dovesti do ozbiljnih iritacija", kaže dr Denić i dalje preporučuje:

"Ukoliko roditelji sami ne mogu da odaberu adekvatne proizvode, savjetujem da se obrate dermatologu koji će ih posavjetovati u odabiru kvalitetnih preparata shodno potrebama i tipu kože djeteta. Takođe, objasniće djetetu važnost individualne njege kao i to da nema potrebe da posjeduje i koristi svaki proizvod koji vidi na "TikToku" ili "Instagramu".

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Rijana o navodima da je ponovo TRUDNA - "Ne bih se LJUTILA"

Četvrtak, 13.06.2024 | 10:11

Rijana i njen izabranik ASAP Roki imaju dva sina, kojim su dali imena RZA i Rajot.

U ovim ZEMLJAMA se ljudi NAJVIŠE RAZVODE

Četvrtak, 13.06.2024 | 10:03

Otkriveno je koje zemlje imaju najvišu, a koje najnižu stopu razvoda u svijetu.

Suđenje Medenici ODLOŽENO 17. put, advokatica Dina Šabotić kažnjena sa 800 EURA

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:51

Suđenje Vesni Medenici i ostalim optuženima odloženo je za 2. jul.

Nadal NE IGRA na Vimbldonu zbog Olimpijskih igara?

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:41

Rafael Nadal neće igrati na Vimbldonu. Vijest da preskače turnir u Londonu otkrio je selektor španske teniske reprezenatcije David Ferer.

Leonardo Dikaprio o KARIJERI -"To je bio NAJSMJEŠNIJI LIK kog sam ikada glumio"

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:26

Leonardo Dikaprio je glumio u brojnim nagrađivanim filmovima, a za jednu svoju ulogu je otkrio da mu je najsmješnija.

VIDEO: Mjesto za UŽIVANJE - Podgorica dobila NOVI PARK u ovom dijelu grada

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:12

Na površini od četiri hiljade kvadrata u Bloku VI, na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Ulice Meše Selimovića sinoć je otvoren novi park sa dječjim igralištem i pratećim mobilijarom, saopšteno je iz Glavnog grada.

Potpredsjednik VPSCG PODNIO OSTAVKU

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:11

Potpredsjednik VPSCG Siniša Kovačević podnio je ostavku na to mjesto.

Slučaj "Tunel": Tužilaštvo NIJE SMJELO da pusti Abazovića i ministre na mjesto zločina

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:04

Ključni propust istrage u slučaju "Tunel" je što još ne znamo motiv, a ni nalogodavce, smatraju advokat Veselin Radulović i kriminolog Velimir Rakočević.

Da li PIJETE SOK od kisjelih krastavaca? Ako ne, daćemo vam RAZLOGE da počnete

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:55

Prednosti pijenja ove slane tečnosti za koje sigurno niste znali. 

Koliko dugo zaista TRAJE krema za sunčanje?

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:46

Možemo li i dalje koristiti onu od prošlog ljeta?