Ponedjeljak, 20.05.2024 | 21:37
IZVOR: citymagazin.rs

NOVA STUDIJA - Ako RADITE ovo dok VOZITE automobil, možda ste PSIHOPATA

U intervjuima sa skoro 1.000 nJemačkih vozača, otkriveno je da oko 600 njih koristi svoje mobilne uređaje tokom vožnje. Pored toga što su povezani sa strahom od propuštanja i antisocijalnim ponašanjem, problematični korisnici pametnih telefona pokazuju još tri negativne osobine poznate kao „mračna trijada“ – narcizam, makijavelizam i psihopatiju, piše NY Post.




Foto: Ilustracija/Pexels.com 

„Problematično korišćenje pametnog telefona je odličan prediktor bez obzira na crte ličnosti ‘tamne trijade'“, napisali su autori studije, dodajući potencijalni recept za rješavanje problema.

„Budući da se ovaj faktor može lakše promijeniti nego ličnost, problematično korišćenje telefona treba da bude usmjereno na intervencije javne bezbjednosti, obuku vozača i sudsko-psihološku procjenu sposobnosti vozača“, dodaju oni.

Istraživački tim je takođe predložio druge načine za suzbijanje uobičajene upotrebe mobilnog telefona.

„To bi mogla biti dobra strategija da se pomogne ljudima da smanje upotrebu mobilnih uređaja u svakodnevnom životu, što bi indirektno trebalo da smanji šanse za korišćenje telefona na putu i ​​spriječi nezgode“, kažu autori studije.

Takođe, osim što ugrožava bezbjednost na putu, upotreba mobilnih telefona može dovesti do velike zavisnosti. Stalni protok poruka i informacija sa mobilnih telefona može preplaviti mozak i onemogućiti fokusiranje na bilo šta duže od nekoliko minuta, što može stvoriti dugoročne probleme sa fokusiranjem i održavanjem pažnje, posebno kod djece.

Slično tome, prekomjerna upotreba mobilnih telefona, posebno pre spavanja i neposredno nakon buđenja, može poremetiti kvalitet sna, što ozbiljno utiče na cjelokupno psihofizičko stanje organizma. Ovo može pogoršati pamćenje i sposobnost donošenja racionalnih odluka i smanjiti efikasnost drugih kognitivnih funkcija.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

VIDEO: Mjesto za UŽIVANJE - Podgorica dobila NOVI PARK u ovom dijelu grada

Četvrtak, 13.06.2024 | 09:12

Na površini od četiri hiljade kvadrata u Bloku VI, na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Ulice Meše Selimovića sinoć je otvoren novi park sa dječjim igralištem i pratećim mobilijarom, saopšteno je iz Glavnog grada.

VIDEO: Bogatstvo narodne igre i tradicije: FOLKLORNI SPEKTAKL na Trgu nezavisnosti okupio preko 800 igrača

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:59

Turistička organizacija Glavnog grada Podgorica u saradnji sa Udruženjem folklornih ansambala Crne Gore – Regija Podgorica sinoć je na podgoričkom Trgu nezavisnosti organizovala tradicionalno folklorno veče “Svi plešemo, srce igrom darujemo”.

Volkov: Veljoviću UGROŽEN ŽIVOT, a policija isljeđuje ljekare

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:02

Stanje u državi je zaista zabrinjavajuće kada smo došli u situaciju da se policija počela baviti medicinom i uslovima liječenja pacijenata, da saslušavaju ljekare Kliničkog centra na okolnosti smještaja i liječenja bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, saopštio je za Pobjedu Veljovićev advokat Mihailo Volkov.

Mars u Biku donosi velike PROMJENE, evo šta se sve sprema u NAREDNOM PERIODU

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:32

Poznato je koliko planetarni tranziti i astrološki događaji mogu uticati na našu sudbinu, a uticaj Marsa u određenom znaku nikako se ne smije zanemariti.

"Povećanje minimalne penzije na 450 EURA poguralo rast crnogorske ekonomije u sami evropski vrh"

Četvrtak, 13.06.2024 | 11:38

Povećanje minimalne penzije na €450 poguralo rast crnogorske ekonomije u sami evropski vrh, saopštio je premijer Milojko Spajić.

Milatović: Posvećenost regionalnoj saradnji i reformama preduslov za stabilnost i prosperitet regiona

Četvrtak, 13.06.2024 | 20:10

Naša posvećenost reformama i regionalnoj saradnji nije samo značajna za članstvo u Evropskoj uniji, već i ključna za osiguranje dugoročnog prosperiteta i stabilnosti našeg regiona, poručio je predsjednik Jakov Milatović na sastanku šefova država i vlada u okviru Samita Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi koji se održava u Skoplju.

Krapović: Crna Gora će nastaviti da podržava ukrajinski narod

Četvrtak, 13.06.2024 | 18:46

Crna Gora će i u narednom periodu nastaviti da podržava ukrajinski narod, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović, koji učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane.

Vlada ukinula obavezne vize za državljane Saudijske Arabije

Četvrtak, 13.06.2024 | 18:33

Vlada je, na današnjoj 36. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić, donijela Odluku o privremenom oslobađanju od pribavljanja vize za državljane Kraljevine Saudijske Arabije.

Demokrate o Todorovićevoj ostavci: Do dogovorene rotacije sa NSD na mjestu predsjednika teško da može doći

Četvrtak, 13.06.2024 | 18:03

S obzirom da se pojavila vijest o ostavci dosadašnjeg predsjednika Opštine Berane, našeg uvaženog kolege Vuka Todorovića, koja sadrži nekoliko nepreciznih konstatacija, duboko vjerujemo nenamjernih i sa ciljem dobronamjernog, pouzdanog i efikasnog izvještavanja javnosti, mišljenja smo, ipak, da javnosti treba predočiti nekoliko činjenica, radi pojašnjenja, poručili su iz Demokratske Crne Gore.

Kovačević o izmjeni PUP-a: Čekaju nas prave stvari

Četvrtak, 13.06.2024 | 17:41

Pošto je Vlada Crne Gore usvojila danas izmjene PUP-a za Nikšić, čime su stvoreni uslovi za dolazak Lidl-a i BIG fashiona-a, predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević poručio je da Nikšić nastavlja putem razvoja i napretka.

Obrnuti plank – vježba koja istovremeno zateže stomak, noge i zadnjicu (VIDEO)

Četvrtak, 13.06.2024 | 17:00

Ovu jednostavnu, ali efikasnu vježbu bi trebalo da praktikujemo svakog dana. Osim što zateže, dobra je i za cirkulaciju.

U Kotoru danas dva kruzera sa preko 4.000 putnika

Četvrtak, 13.06.2024 | 16:23

U bokokotorskom zalivu danas su dva kruzera sa preko četiri hiljade putnika.

Budva: Uhapšen vozač, upravljao vozilom sa 2,36 g/kg alkohola

Četvrtak, 13.06.2024 | 16:21

Budvanska policija uhapsila je vozača I.M. (29), koji je vozilom upravljao pod dejstvom alkohola u organizmu u koncentraciji od 2,36 g/kg.

Ovu su kadrovska rješenja sa današnje sjednice Vlade

Četvrtak, 13.06.2024 | 16:05

Vlada je, na danas održanoj 35. sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Vlade za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove Aleksa Bečić razmotrila više kadrovskih pitanja. U tom kontekstu, Vlada je:

Berane: Todorović podnio ostavku

Četvrtak, 13.06.2024 | 15:38

Predsjednik opštine Berane Vuko Todorović (NSD) podnio je danas ostavku na tu funkciju, u skladu sa koalicionim dogovorom nakon lokalnih izbora 2022. godine, prenosi Portal RTCG.