Četvrtak, 23.05.2024 | 14:10
IZVOR: superžena.rs

Koliko često bi trebalo da se ŠIŠAMO?

Sigurno imate bezbroj pitanja na ovu temu, a evo šta kažu stručnjaci.




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Da bi nam kosa bila lijepa i zdrava, potrebno je da je pravilno njegujemo i redovno posjećujemo frizera. Međutim, koliko često bi se zapravo trebalo da se šišamo? To je pitanje koje muči mnoge, a stručnjaci su za Vogue otkrili da ne postoji standardan odgovor koji bi važio za sve.

"Sve zavisi od vaše kose i njenih specifičnih potreba. Sve je to relativno", rekla je frizerka slavnih osoba, Irinel de León, te istakla kako na to koliko često moramo da se šišamo utiču tekstura kose, koliko se često kosa farba ili tretira na druge načine. Činjenica je da redovno podrezivanje ili šišanje kose ima svoje prednosti. Stručnjaci ističu da ono može podstaći rast kose, ojačati vlasi, spriječiti isušivanje i lomljenje kose te generalno održati kosu zdravom.

Ovo su osnovne stvari koje bi trebalo da znamo

Skraćivanje i šišanje kose

Skraćivanje i šišanje kose dvije su različite stvari. Skraćivanje se najčešće odnosi samo na šišanje krajeva, centimetar do dva na krajevima, dok je šišanje nešto drastičniji rez, pojasnila je De León. Skraćivanje se koristi za uklanjanje ispucalih vrhova kada počnemo da primjećujemo da se kosa češće lomi. Ili ako je kosa postala suva ili je počela gubiti svoj oblik, takođe je poželjno otići kod frizera na šišanje krajeva.

S druge strane, šišanje se koristi kada kosa izgleda mlohavo, petlja se ili je ozbiljnije oštećena. Takođe, rez je neophodan i kada neko želi kosi da da volumen ili u potpunosti promijeni frizuru.

Šišanje prema dužini kose

Kratka kosa

Iako možda zvuči kontradiktorno, istina je da što je kosa kraća, potrebno je više održavanja kako bi ostala zdrava. "Kratka kosa zahtjeva malo više održavanja zbog svoje dužine i oblika", kaže De León. Kraće frizure zahtjevaju češće šišanje kako bi zadržale oblik i stil. Stručnjaci ističu da bi kratku kosu trebalo šišati najmanje svakih šest nedelja.

Kosa srednje dužine

Kad je riječ o šišanju srednje duge kose, stručnjaci ističu da učestalost šišanja zavisi od nekoliko različitih faktora, poput teksture kose i brzine rasta same kose. Želimo li zadržati dužinu i zdrav izgled, De León preporučuje šišanje svakih šest do 12 nedelja.

Duga kosa

Rodney Cutler, frizerski stručnjak i vlasnik salona Cutler, kaže da će učestalost šišanja duge kose zavisiti od toga koliko je ona zdrava u početku. Ako je kosa sklona lomljenju, Cutler savjetuje odlazak kod frizera svakih osam do deset nedelja. Ako je kosa zdrava i jaka, najbolje ju je podrezivati svakih 10 do 12 nedjelja.

KOMENTARI (2)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Barba
23.05.2024 14:38

Ovi neznaveni političari nas svakodnevno šišaju od ranog jutra do mrkle noċi .

2 0
Joksim
23.05.2024 15:52

Ovce i služe da se šišaju .

0 0

MOHITO ZA SVAČIJI UKUS: Bezalkoholno piće koje će vas odmah rashladiti u toplim danima

Subota, 15.06.2024 | 21:59

Od samo nekoliko sastojaka napravite napitak koji će vam odmah prirasti za srce.

Modrić poslije poraza od Španije: Lopta nije htjela u gol, a oni su sve pogodili, to je fudbal

Subota, 15.06.2024 | 21:52

Kapiten Hrvatske Luka Modrić rekao je da njegov tim danas nije koristio šanse, a Španija jeste, što joj je donijelo ubjedljivu pobjedu.

Italijani gubili pa preokrenuli, Albanija propustila šansu da osvoji bod protiv prvaka Evrope

Subota, 15.06.2024 | 21:33

Italija je opravdala ulogu favorita za otvaranju Evropskog prvenstva – šampion je trijumfom nad Albanijom 2:1 krenuo u odbranu kontinentalnog trona.

"Crnu Goru vidim kao najvažnijeg strateškog partnera SAD na Zapadnom Balkanu"

Subota, 15.06.2024 | 21:14

Veoma srdačan i otvoren razgovor sa potpredsjednicom SAD-a Kamalom Haris, saopštio je predsjednik Jakov Milatović.

Nina Badrić „procvjetala“ zahvaljujući Novaku Đokoviću: Evo o čemu se radi

Subota, 15.06.2024 | 20:53

Pjevačica Nina Badrić (51) na društvenim mrežama oduševljava pratioce svojom ljepotom, ali i vitkom linijom.

Da li pravite ovu grešku sa internetom? Mogla bi skupo da vas košta

Subota, 15.06.2024 | 20:14

Da li koristite Wi-Fi kad ste na nekom javnom mjestu.

Parlamentarna većina očekuje rekonstrukciju Vlade odmah nakon IBAR-a

Subota, 15.06.2024 | 20:08

Nakon dobijanja dugo iščekivanog IBAR-a čeka nas i dugo najavljivana rekonstrukcija Vlade. Iako je izvjesno da će se članovi Nove srpske demokratije priključiti izvršnoj vlasti, nije poznato da li osim njih još neko ulazi u Vladu. Nije još objelodanjeno ni da li će Demokrate nakon dobijanja IBAR-a iz Vlade izaći, jer su oročili svoj ostanak zbog spora se premijerom u vezi sa imenovanjem v.d direktora Uprave policije. I Demokratska narodna partija je uslovila podršku Vladi usvajanjem rezolucije o Jasenovcu.  

Princ Luis ponovo zvijezda: Parada nije prošla bez njegovih nestašluka (VIDEO)

Subota, 15.06.2024 | 18:58

Princ Luis prisustvovao je danas zajedno s drugim članovima kraljevske porodice paradi Pozdrav bojama, a još jednom je ukrao pažnju svojim nestašlucima i grimasama.

Milatović: Crna Gora je uz Ukrajinu od početka ruske agresije

Subota, 15.06.2024 | 18:51

Predsjednik države Jakov Milatović učestvuje na Mirovnom samitu za Ukrajinu, na poziv švajcarske predsjednice Viole Amherd, koji se danas i sjutra održava u Burgenštoku.

Milatović sa Mišelom: Dijelimo zajedničku viziju o Crnoj Gori kao sljedećoj članici EU

Subota, 15.06.2024 | 18:43

Na marginama mirovnog samita za Ukrajinu predsjednik Jakov Milatović razgovarao je sa predsjednikom Evropskog savjeta Čarlsom Mišelom ambicioznoj agendi članstva Crne Gore u EU, napisao je Milatović na X mreži.