Petak, 24.05.2024 | 21:39
IZVOR: kolektiv.me

"Crna Gora i Kina u oblasti kulture i umjetnosti mogu razmjenjivati ZNANJA i ISKUSTVA"

Crna Gora i Kina imaju značajan prostor za razmjenu znanja i iskustava, i za saradnju u kulturi i umjetnosti, u oblasti kreativnih industrija i kulturne baštine, ali i u oblasti savremenih tehnologija, poručeno je sa sastanka ministarke kulture i medija  Tamare Vujović i zamjenice gradonačelnika Šangaja Lju Duo.




Foto: Ministarstvo kulture i medija

Saradnja sa Kinom u oblasti kulture već je uspostavljena, a potpisivanjem novog Sporazuma o saradnji čiji smo tekst već predložili može se dodatno produbiti, istakla je ministarka Vujović.

Vujović je kazala i da joj je jako drago što već postoji saradnja našeg festivala sa festivalom u Šangaju, te to što će ove godine umjetnici iz Šangaja biti gosti na Kotor Artu.

"Iako smo udaljeni, itekako možemo naći načine da sarađujemo u oblasti kulture, a prvo što prelazi te granice jesu upravo muzika, film i književnost. Divimo se tome kako poštujete svoju tradiciju, a istovremeno se tehnološki razvijate. Poštujemo politiku Kine koja je uvijek miroljubiva, i poziva na prijateljstvo i saradnju. U pravu ste da veliki od malih mogu da uče i, naravno mali od velikih. Film Most je dokaz da njegujujemo zajedničke vrijednosti - kao što je borba protiv okupatora, ali i dokaz koliku razdaljinu može umjetnost da prevaziđe i napravi uticaj", poručila je Vujović.

Podsjetila je da je Kina sa dva miliona eura podržala obnovu mosta na Đurđevića Tari, o kome je u filmu i riječ.

"Namjera Vlade Crne Gore je da podrži filmsku industriju i nastoji da razvije Crnu Goru kao važnu filmsku destinaciju. Upravo zbog toga i postoje podsticajne mjere za inostrane producente koji svoje filmove snimaju u Crnoj Gori. Naša zemlja je piktoreskna i u posljednje vrijeme je sve više stranaca koji žele da snimaju emisije, filmove i serije na našim prostorima", saopštila je Vujović.

Takođe je istakla da ove godine imamo najavljenih pet premijera crnogorskih filmova, što je za Crnu Goru veliki uspjeh.

"Koristim priliku da kažem da će u Crnoj Gori uskoro početi da se gradi nova zgrada Muzeja savremene umjetnosti, Prirodnjačkog muzeja i Kuće arhitekture, i to ističemo kao mnogo vrijedan i značajan infrastrukturni projekat. Staro nasljeđe pokušavamo da oživimo i stavimo u funkciju, poput starog zatvora u Kotoru koji je danas Kreativni hab. Evropska unija će finansirati tvrđavu Španjolu u Herceg Novom, ali sigurna sam da ima još starih objekata koje bismo uz vašu pomoć i podršku mogli pretvoriti u centre kreativnosti i kulture ili im dati neku sličnu svrhu", primijetila je Vujović.

Crna Gora bi, kako je dodala, rado učila od Kine i Šangaja kada je riječ o očuvanja kulturne baštine, ali i o upotrebi savremenih tehnologija u kulturi i razvoju gejminga.

"Pozivamo kineske umjetnike da dođu u Crnu Goru, da budu gosti muzičkom, filmskom centru, da borave u našim kreativnim habovima u Baru, Kotoru, Šavniku", riječi su Vujović.

Lju je istakla da je potpisan Memorandum o saradnji između KotorArt festivala i Kineskog međunarodnog festivala umjetnosti u Šangaju što otvara vrata za blisku saradnju izmedju festivala kroz razmjenu profesionalaca u oblasti izvođačkih umjetnosti, razmjenu programa i umjetničke produkcije.

"Oduševljeni smo bogatim kulturnim nasljeđem starih crnogorskih gradova, upravljanjem u gradovima i uslugama za turiste. Kina i Crna Gora njeguju bogato prijateljstvo. Čuveni film Most, koji je snimljen u Crnoj Gori je zaista popularan širom Kine", rekla je Lju.

"Nakon potpisivanja memoranduma naša saradnja se svakodnevno produbljuje. Prvobitno, to što umjetnici iz Šangaja učestvuju na KotorArtu predstavlja veliki značaj za prikazivanje naše kulture i jačanje prijateljstva", dodala je Lju.

Kazala je da u Šangaju trenutno ima preko 45 hiljada kulturnih događaja i festivala, snimaju se televizijske serije, a cilj je pokazati njihovu kulturu širom svijeta.

"Svake godine na hiljade filmova i serija učestvuje na našim festivalima, tako da smo uvijek otvoreni da emitujemo i tv serije i filmove iz Crne Gore. Takođe ćemo ohrabriti kineske producente da dolaze u Crnu Goru i pronađu mjesta za snimanje filmova. Druga oblast koja nas intrigira kad je Crna Gora u pitanju jeste zaštita istorijskog nasljeđa. I tu možemo da učimo jedni od drugih i sarađujemo. Crna Gora ima bogatu istoriju i mjesta bogatog nasljeđa upisana na UNESCO svjetskoj listi i tome se divimo", poruka je Lju.

Smatra da postoji prostor i za saradnju u oblasti kreativnih industrija i stvaralaštva, kao i u oblasti tehnologije.

"Ujedinjenje nacije su priznale Šangaj kao svjetsku prijestonicu dizajna, tako da možemo sarađivati kada su u pitanju obuke vezano za kreativne industrije, kreacije, dizajn, možemo formirati nove brendove.Kreativne industrije i kultura doprinose sa 13% kineskom privrednom rastu'', kazala je Lju.

Zahvalivši se na prijemu u Ministarstvu kulture i medija, zamjenica gradonačelnika Lju je iskazala želju za produbljivanjem saradnje između umjetnika, putem razmjene, produbljivanje znanja kroz organizaciju edukacija o zaštiti kulturnog nasleđa i uputila poziv da za posjetu Šangaja, kazavši da ima mnogo događaja iz kulture, od čega izdvaja Šangajski festival filma koji spada u festivale ''A'' produkcije u svijetu.

Pohvalno je, saglasile su se sagovornice, što lokalne samouprave pronalaze svoje modele saradnje, što je pokazao primjer Šangaja i Kotora.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

“Đurologija” NASMIJALA cetinjsku publiku do suza

Nedjelja, 16.06.2024 | 11:49

Na cetinjskoj Ljetnjoj pozornici sinoć je, u okviru pete večeri festivala komedije i zabave “FunFest”, odigrana monodrama “Đurologija” stendap komičara Branka Đurića Đura, saopšteno je iz Centra za kulturu Prijestonice.

Dokumentarni filmovi gimnazijalaca iz Podgorice, Danilovgrada i Zete biće PRIKAZANI na zatvaranju Underhill Festa

Nedjelja, 16.06.2024 | 10:52

Kreativni dokumentarizam djeci i mladima otvara nova interesovanja i horizonte, a dokumentarni filmovi gimnazijalaca iz Podgorice, Danilovgrada i Zete, snimljeni u okviru škole dokumentarnog filma Teen Docs, biće prikazani posljednje večeri Underhill Festa.

FunFest Cetinje: Na Ljetnjoj pozornici odigrana predstava Svadbena zvona

Subota, 15.06.2024 | 15:17

Četvrtu noći festivala komedije i zabave „FunFest Cetinje“ na Ljetnjoj pozornici odigrana je predstava „Svadbena zvona“ u režiji Petra Srpčića, a u produkciji Srednjoevropskog kulturnog centra.

VIDEO: Bogatstvo narodne igre i tradicije: FOLKLORNI SPEKTAKL na Trgu nezavisnosti okupio preko 800 igrača

Četvrtak, 13.06.2024 | 08:59

Turistička organizacija Glavnog grada Podgorica u saradnji sa Udruženjem folklornih ansambala Crne Gore – Regija Podgorica sinoć je na podgoričkom Trgu nezavisnosti organizovala tradicionalno folklorno veče “Svi plešemo, srce igrom darujemo”.

Koncert učenika odsjeka za gitaru Muzičke škole “Vasa Pavić” u Kusleovoj kući

Srijeda, 12.06.2024 | 08:52

Koncert učenika odsjeka za gitaru Umjetničke škole za muziku i balet "Vasa Pavić" biće priređen u četvrtak, 13. juna, u 20 časova, u Kuslevovoj kući.

URA osudila izjavu Kovačevića: Zbog podsticanja mržnje i netrpeljivosti da hitno reaguju nadležni organi

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:03

Građanski pokret URA najoštrije osuđuje, kako su naveli, "skandalozan i fašistički govor gradonačelnika Nikšića Marka Kovačevića, koji je izjavio da će sa onima koji neće da budu kao braća, nego da liče na Turke, postupati kao prema Turcima, aludirajući na ratove prije više vjekova".

DPS: Kovačević obesmislio napore NSD-a da sebe prikažu kao pomiritelje, Nikolić: Tužilaštvo hitno da reaguje

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:01

Novi sramni javni nastup predsjednika Opštine Nikšiću i istaknutog člana Nove srpske demokratije, Marka Kovačevića u kojem se Crnogorcima prijeti da će se sa njima obračunavati kao sa Turcima, očigledno je najbolja preporuka za najavljeni ulazak ove partije u Vladu, kazali su iz Demokratske partije socijalista (DPS) u saopštenju dostavljenom medijima.

Spajić: Za izjavu Kovačevića nema opravdanja, nadležni organi da utvrde sve činjenice i okolnosti

Nedjelja, 16.06.2024 | 21:00

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić rekao je da najoštrije osuđuje govor predsjednika opštine Nikšić Marka Kovačevića i da je u pitanju užasna izjava za koju nema opravdanja.

Krajem juna o davanju u zakup proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić

Nedjelja, 16.06.2024 | 15:00

Akcionari Elektroprivrede (EPCG) trebalo bi da na Skupštini dioničara 28. juna razmatraju Predlog odluke o odobravanju nacrta ugovora o zakupu proizvodnih kapaciteta EPCG Željezara Nikšić i daju saglasnost za potpisivanje.

Cikotić: Dvojno državljanstvo je CRVENA LINIJA za građansku Crnu Goru

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:31

Uvođenje dvojnog državljanstva trenutno je najopasnija stvar za građansku Crnu Goru, saopštila je za Antenu M portparolka SDP-a Amina Cikotić.

Ovo su PROVJERENI NAČINI da izaberete najbolju LUBENICU

Nedjelja, 16.06.2024 | 14:27

Godinama unazad se raspredaju legende, naučne teorije i životne lekcije o tome kako i na koji način treba izabrati pravu lubenicu.

POGLEDAJTE - Mladoženja na LETU za Banjaluku prošetao u ŠTIKLAMA, orila se pjesma (VIDEO)

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:58

Neobičan snimak jednog mladoženje, koji u avionu, na letu za Banjaluku, šeta obučen kao žena, postao je viralan na društvenim mrežama.

REVIJA dokumentarnog filma od 18. juna do 4. jula ŠIROM Crne Gore

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:48

Mreža kinoprikazivača Crne Gore od 18. juna do 4. jula organizuje svoju prvu aktivnost – Reviju dokumentarnog filma, koja se realizuje u saradnji sa Underhill Festom.

Rijana SNIMA FILM o svom životu? Već izabrala glumicu koja će je igrati

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:27

Pjevačica je vidi kao idealan izbor zbog njenog talenta i sposobnosti da prikaže suptilnosti njenog života i karijere na velikom platnu.

Kako SMANJITI POTROŠNJU VODE u DOMU? Uz ove savjete možete znatno UŠTEDJETI

Nedjelja, 16.06.2024 | 13:02

Postoji mnogo načina na koje možete uštedjeti vodu u svom domu.