Nedjelja, 26.05.2024 | 14:58
IZVOR: b92.net

ISTINA ili MIT: Da li kokosovo ulje može UTICATI na RAST KOSE?

U svijetu prirodnih ljekova za bujnu kosu, malo supstanci je dobilo toliko pažnje i priznanja kao kokosovo ulje...




Foto: Ilustracija/Pixabay.com 

Poznato po svojoj raznovrsnosti i mnogobrojnim prednostima, kokosovo ulje je postalo nezaobilazni eliksir za podsticanje rasta kose, jačanje i opšte zdravlje kose. Zaronimo u naučno potkrijepljena čuda kokosovog ulja i otkrijmo kako ono može unaprijediti vašu rutinu njege kose.

Nauka iza kokosovog ulja

Kokosovo ulje, dobijeno iz jezgra kokosa, bogato je srednjim lančanim masnim kiselinama, posebno laurinskom kiselinom. Ova jedinstvena masna kiselina posjeduje snažna antimikrobna svojstva, čineći kokosovo ulje moćnim saveznikom protiv infekcija vlasišta, peruti i upale folikula, što može ometati rast kose.

Štaviše, kokosovo ulje ima sposobnost prodiranja, zahvaljujući svojoj niskoj molekulskoj težini. Za razliku od mnogih komercijalnih proizvoda za kosu koji samo oblažu vlas kose, kokosovo ulje može prodrijeti duboko u folikule kose, hraneći ih iznutra. Ovaj prodor omogućava mu da dostavi esencijalne hranljive materije, ojača vlas kose i spriječi gubitak proteina, što na kraju dovodi do zdravije i otpornije kose.

Stimulisanje rasta kose

Jedna od najubjedljivijih prednosti kokosovog ulja je njegova sposobnost da stimuliše rast kose. Istraživanja pokazuju da masiranje kokosovog ulja (u tjeme) može poboljšati cirkulaciju krvi, čime se podstiče dostava kiseonika i hranljivih materija folikulima kose. Ova povećana cirkulacija može produžiti anagensku (fazu rasta) fazu ciklusa kose, što dovodi do bržeg i gušćeg rasta kose tokom vremena.

Štaviše, kokosovo ulje sadrži vitamine E i K, kao i gvožđe, koji su ključni za održavanje zdrave kose i jačanje folikula. Ovi nutrijenti pomažu u hranjenju vlasišta i ojačavanju folikula kose, stvarajući optimalno okruženje za robustan rast kose.

Borba protiv oštećenja kose

Svakodnevno izlaganje uticajima okoline, termičkom stilizovanju i hemijskim tretmanima može napraviti haos na vašoj kosi, dovodeći do suvoće, lomljenja i podijeljenih krajeva. Srećom, kokosovo ulje služi kao prirodni štit protiv takvih oštećenja.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Tadić o ulasku sa klupe: TEŠKO mi je palo, ja sam najbolji igrač ekipe, bez lažne skromnosti

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 06:59

Kapiten reprezentacije Srbije Dušan Tadić izjavio je posle poraza 1:0 od Engleske na Evropskom prvenstvu da su se rivali nudili i da je srpska selekcija mogla da im "nanese bol".

Piksi o izjavi Tadića: "Uuu, to nije dobro, to je bila moja odluka iz..."

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:50

Fudbalska reprezentacija Srbije je poražena od Engleske u prvom meču na Evropskom prvenstvu ove godine sa 1:0, iako su Orlovi imali svoje prilike da dođu do gola, eventualnog boda, a možda i sva tri na ovom meču. Međutim, na kraju su ostali kraktih rukava.

Duško Marković uskoro predstavlja Stranku evropskog progresa

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:10

Nova politička partija...

„Oduzeta mi je prilika da budem srećna“ - Oglasila se pobjednica Zvezdi Granda: „To utiče na moju porodicu“

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 10:08

Nakon što su se ponovo u pojedinim medijima pojavile spekulacije da će pobjednica „Zvezda Granda“ Šejla Zonić održati koncert u Tuzli na kome će se navodno pojaviti i njena mentorka Svetlana Ceca Ražnatović, Šejla je morala da reaguje.

Klikovac: Počela sezona, a turisti ne mogu doći na Duklju zbog neodgovornosti Glavnog grada

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 08:35

Počela turistička sezona, a turisti ne mogu doći na Duklju zbog neodgovornosti Glavnog grada, saopštio je šef Kluba odbornika DPS-a u podgoričkom parlamentu.

Podgoričko kulturno ljeto - KONCERT učenika OSNOVNE MUZIČKE ŠKOLE “ANDRE NAVARA” u GALERIJI “RISTO STIJOVIĆ"

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 15:09

 Koncert učenika Osnovne muzičke škole "Andre Navara" održaće se u ponedjeljak, 17. juna, u 20 časova, u Galeriji "Risto Stijović", najavili su iz Sekretarijata  za kulturu Glavnoga grada Podgorica. 

Kuljača i Milenković na EVROPSKOM PRVENSTVU u plivanju

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 15:02

Jovana Kuljača i Miloš Milenković imali su prve nastupe na Evropskom prvenstvu u plivanju, koje se održava u Beogradu.

UP: Tokom vikenda 69 saobraćajnih nezgoda, poginula jedna osoba

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 14:48

Tokom vikenda, od 14. do 17. juna, na crnogorskim putevima evidentirano je 69 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, dok je šest lica zadobilo teške, a 19 lica lake tjelesne povrede, saopšteno je iz Uprave policije (UP).

Mašković: Uputili smo INICIJATIVE za razrješenje Injac i skraćenje mandata Skupštini Glavnog grada

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 13:27

Odbornik Socijaldemokrata (SD) u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković kazao je da su uputili u skupštinsku proceduru inicijative za razrješenje gradonačelnice Podgorice Olivere Injac i za skraćenje mandata Skupštini.

"Privremeno rješenje kao spas na koji se čekalo godinama, asfaltiran dio Bulevara Veljka Vlahovića"

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 12:57

Samo nekoliko dana nakon sastanka koji su stanari dijela Bulevara Veljka Vlahovića održali sa gradonačelnicom prof. dr Oliverom Injac, asfaltirana je kraća dionica kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje u ovom dijelu grada, a sve do okončanja procedura i završetka cijelog Bulevara, saopšteno je iz Glavnog grada.

Milatović - Kriza u Podgorici se može razriješiti DOGOVOROM ili IZBORIMA

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 12:33

Kriza u Podgorici se može razriješiti ili dogovorom ili izborima - poručio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odgovarajući na pitanja novinara nakon konferencije za medije sa bugarskim kolegom.

LIJEPA VIJEST - U porodilištu KCCG-a za nedjelju dana rođene 54 BEBE

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 12:24

U minuloj nedjelji u Poliklinici Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) obavljeno je 9.443 ambulantna pregleda, od toga 1.677 u Institutu za bolesti djece (IBD).

Spajić: Italijanska Fvardija di financa će pomoći Crnoj Gori u borbi protiv mafije i otkrivanju prljavog novca

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 11:50

Premijer Milojko Spajić rekao je da zakone treba stalno unapređivati, ističuči da je cilj Vlade uspješna i učinkovita borba protiv korupcije. On je na konferenciji za medije rekao da nije riječ samo o zakonima, nego i o primjeni.

Nova studija naučnika - Na Marsu otkrivene hiljade tona ZAMRZNUTE VODE

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 11:38

U novoj studiji američkih naučnika objavljeno je da je na vrhu jednog vulkana na Marsu, otkriveno hiljade tona zamrznute vode.

Jovanović: Ministarstvo prosvjete priprema izmjene zakona kojima se UKIDA prvo i treće tromjesečje

Ponedjeljak, 17.06.2024 | 11:13

Ministarstvo prosvjete priprema izmjene zakona kojima će u crnogorskim školama biti ukinut prvi i treći klasifikacioni period, odnosno prvo i treće tromjesečje, najavila je u "Bojama jutra" TV Vijesti Jasna Jovanović iz resornog ministarstva.