Subota, 16.05.2020 | 01:16
IZVOR: Kolektiv.me

JOANIKIJE se obratio okupljenima: Ova će borba da traje

Nakon puštanja na slobodu, episkop budimljansko nikšićki Joanikije obratio se okupljenom narodu ispred Osnovnog suda u Nikšiću.




Foto: Ostrog TV Studio/YouTube screenshot

Joanikije se narodu zahvalio za kako je kazao, podršku i ljubav

"Mi smo htjeli da proslavimo praznik Svetog Vasilija Ostroškog onako kako se može, ali smo stalno bili otvoreni da može biti iznenađenja, znajući koliko narod voli Svetog Vasilija i koliko mu je odan. Kada smo vidjeli sabrani narod pred Hram Svetog Vasilija, mi smo našli najbolje rješenje da obavimo molitveni hod. Nikako sebi nijesmo mogli dozvoliti da povrijedimo narod, jer bi onda tek nastao haos, pa bi vlasti imale mnogo više problema do te večeri. Kada smo prošli molitveni hod, narod se kako valja razišao svojim domovima. Tek su nastali problemi kada se vlast umiješala poslije", kazao je Joanikije.

On je dodao i da su policajci u stanici policije, gdje su boravili u pritvoru, bili više nego korektni.

"Bili su korektni i profesionalni, ljudski su se ponašali".

On je dodao i da se čudi vlastima na ovakvim potezima, kao da je jedini problem "vjera i crkva", kao i da "nije dobro što vlasti nakon Njegoša ratuju i sa Svetim Vasilijem".

Joanikije je okupljenim građanima poručio da se spreme za "dugu borbu", jer "ova će borba trajati".

"Hoćemo slobodu vjere, hoćemo poredak u državi, hoćemo da se poštuje Ustav i zakon, a vlast sve mjere koje je donijela, nije donijela u skladu sa Ustavom. Mi ćemo se boriti i za slobodu vjere i za slobodu svakog čovjeka, za ljudsko dostojanstvo, za čast i obraz... Treba nam sloboda svima, i treba nam poredak u našoj državi", istakao je između ostalog episkop budimljansko nikšićki Joanikije. 

/// Milutin Simović: Crna Gora ne želi da PROBLEME rješava na ulici

KOMENTARI (4)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Sekule
16.05.2020 15:10

I ovaj se kao Radovic R. bavi politikom , zato ga treba dozvati pameti i sudski procesuirati.

6 6
Bajica
16.05.2020 15:18

To ti i ja garantujem 100% . Mnogima ce se smuciti od ove borbe , budi ubijedjen .pope.

7 2
teodo
16.05.2020 20:37

Crkva i popovi su vrijedili dok ovi nisu smjeli gubicu otvorit osim u Crkvu.onda sam je mnogo volio.Dok su grbljani vezivali magarce za vrata od Crkve a sada se sve povampirilo.smece .Sada Carevic seta okolo i siri mrznju dje su bili kada se nije smjela Crkva spomenut nego samo kulturni bokelji sto su isli i molili se Bogu i sv Vasiliji.kada 12 maja nija bilo 100-150 osoba pod Ostrogom to je bilo vrijeme vjerujuce u Boga i sv Vasiliju.

3 3
teodo
16.05.2020 20:39

Ovo pise osoba koja je bila bezbroj puta pod Ostrogom kada se nije smjelo iz postovanja planirat put za gore samo se spakuj i idi .Pjeski od donjeg do gornjeg sa uzivanjem i ljubavlju.

1 0

Nikola Rokvić otkrio koliko je para skupljeno nakon 13 dana: Cifra znatno skočila

Subota, 04.05.2024 | 17:25

Nikola Rokvić prije 13 dana krenuo je na pješačenje od Beograda do Egine, a pjevač će preći 1.060 kilometara kako bi stigao do manastira Nektarija Edinskog gdje će se pokloniti i završiti svoje hodočašće.

Kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu: Komični video nasmijao region

Subota, 04.05.2024 | 17:13

Hrvatska glumica i tiktokerka Nina Čudić koju na mrežama prepoznaju po nadimku “Slađa s brda” uspjela je da nasmije region snimkom na kojem pokazuje kako se na Balkanu opisuje zgodan muškarac, a kako u svijetu.

Katniću dodijelili advokata s liste DF-a

Subota, 04.05.2024 | 16:54

Sud je Milivoju Katniću, tvrdi se „po službenoj dužnosti”, dodijelio sljedbenika Demokratskog fronta (DF), protiv čijih je lidera sada pritvoreni bivši SDT poveo krivični postupak za učešće u slučaju „državni udar”, a kojima je ponovljeno suđenje u toku

USKRŠNJA POGAČA sa puterom: Oduševiće sve za sjutrašnjom trpezom (VIDEO)

Subota, 04.05.2024 | 16:22

Sjutra je Uskrs, pa je dobro da na vrijeme počnemo sa pripremama trpeze

Popović: Neka ovaj praznik koji simboliše pobjedu dobra nad zlom i života nad smrću

Subota, 04.05.2024 | 16:09

U ime Skupštine Crne Gore i u svoje lično ime, mitropolitu crnogorsko- primorskom Joanikiju, episkopima, sveštenstvu, monaštvu i svim vjernicima pravoslavne vjeroispovijesti čestitam Vaskrs, dan Hristovog vaskrsenja, kazala je potpredsjednica Skupštine Zdenka Popović.

Raičević: Opština Bar će nastaviti da podržava unapređenje uslova rada vatrogasaca

Subota, 04.05.2024 | 15:41

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević uputio je čestitku komandiru Službe zaštite i spašavanja Bar, Acu Vuleviću povodom 4. maja – Međunarodnog dana vatrogasaca.

Vježbe koje mogu da pomognu kod visokog krvnog pritiska

Subota, 04.05.2024 | 15:22

Visok pritisak može da drži pod kontrolom ako vježbate, ali postoje ciljane vježbe koje će vam pomoći u borbi sa hipertenzijom.

PREPOZNAJTE ODANOG MUŠKARCA: Obratite pažnju na sljedeće tri osobine

Subota, 04.05.2024 | 15:10

Prema stručnjacima ovo su tri osobine koje posjeduje vjeran i zreo muškarac

PROČITAJTE - Utvrđen redosljed lista za izbore u BUDVI

Subota, 04.05.2024 | 14:53

Opštinska izborna komisija (OIK) u Budvi odredila je danas žrijebanjem raspored na glasačkom listiću za predstojeće lokalne izbore, koji su zakazani za 26. maj.

U susret ljetu - Napravite sami najefikasnije ANTICELULIT ULJE

Subota, 04.05.2024 | 14:35

Danas celulit pogađa većinu žena, bez obzira na njihovu građu, tip kože i težinu.