Srijeda, 31.03.2021 | 13:59
IZVOR: telegraf.rs

Neće nam trebati BATERIJE i PUNJAČI: 5G mreža će uskoro moći da PUNI naše uređaje?

Tim naučnika sa Instituta za tehnologiju u Džordžiji konstruisao je male antene koje mogu da sakupljaju elektromagnetnu energiju iz 5G signala i da je, potom, koriste kao izvor električne energije.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Ta tehnologija bi, kada bude usavršena, mogla da 5G mrežama, praktično, da novu funkciju, odnosno da ih pretvori u bežične mreže za napajanje malih uređaja i senzora povezanih na internet.

To bi, za uređaje koji nisu veliki potrošači, značilo da bi, bar u teoriji, unutar mreže takvih antena mogli da rade u potpunosti bez baterija, ili da ih za krako vrijeme dopune do odeđenog nivoa dovoljnog za funkcionisanje.

Najveći problem takvih antene, koji mogu da se proizvode tehnologijom 3D štampe, je ograničenje kada je količina energije koju mogu da prikupe u pitanju, zbog toga što imaju ograničen prijem signala, piše Futurism.

- Riješili smo problem zbog koga su naše antene mogle da primaju signal samo iz jednog pravca, u sistemu koji pokriva široki ugao prijema - istakla je vodeći istraživač na projektu Alin Ejd.

Nije važno iz kog pravca je signal uperen u antenu, pošto inovacija koju su naučnici primijenili, omogućava prijem signala iz svih pravaca.

- Po istom principu, možemo da imamo i veliku antenu koja radi na višim frekvencijama, koja će moći da prima signal iz svih pravaca. To našu antenu čini veoma praktičnom - ističe istraživač Džimi Hester.

Princip rada ovih antena zasniva se na činjenici da 5G mreže počivaju na mnogo gušće postavljenim 5G antenama, nego što je to sa antenama prethodnih generacija slučaj, koje u ovom slučaju predstavljaju izvor energije.

Antene veličine dlana sakupljaju malu količinu energije, samo oko 6 mikrovati i to na udaljenosti od oko 180 metara od predajnika 5G signala.

Naučnici se nadaju da bi njihov pronalazak u budućnosti mogao da zamijeni "milione baterija i bežičnih senzora, pogotovo u pametnim gradovima budućnosti, ako i da nađe veliku primjenu u poljoprivredi budućnosti, ističe koautor projekta profesor Emanuil Tenceris.

Izvor: telegraf.rs

KOMENTARI (3)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.
Uh
31.03.2021 14:15

Resili da istrebe ljudsku i zivotinjsku vrstu...

3 0
Serviser
31.03.2021 14:38

E pa zamislite kojem cemo zracenju biti izlozeni!!!

3 0
Nenad
31.03.2021 15:02

Ljudski vijek svodite na što manji ,,nulu.

2 0

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - "To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bakingemska palata o ZDRASTVENOM STANJU Kralja Čarlsa - "VRAĆA se dužnostima"

Petak, 26.04.2024 | 20:07

Kralj Čarls će sljedeće nedjelje nastaviti sa javnim angažmanima nakon što je postigao ohrabrujući napredak u liječenju raka, saopštila je Bakingemska palata. Za kralja to još neće biti potpuni povratak zvaničnim angažmanima, ali palata šalje pozitivne signale, piše BBC.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ve kompanije. 

Marović: "Simpatično je što PES koristi Vučićevu RETORIKU"

Petak, 26.04.2024 | 19:45

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je simptomatično što se Pokret Evropa sad koristi retorikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Jovanović: Presuda Krstovićima POBJEDA PRAVDE i OPOMENA političkim akterima

Petak, 26.04.2024 | 19:28

Oslobađajuća presuda Budimiru Krstoviću i njegovoj kćerki Marini, koji su bili optuženi za šverc 1.206 kilograma kokaina, je definitivno pobjeda pravde, kazao je njihov advokat Stefan Jovanović.

Maj za ova dva znaka ZODIJAKA donosi FILMSKU LJUBAVNU PRIČU

Petak, 26.04.2024 | 19:21

Čeka ih romantičan maj, pun preokreta na ljubavnom polju.

PES: POŠTUJEMO rezoluciju Skupštine, genocide PRAVE POJEDINCI, a ne narodi

Petak, 26.04.2024 | 19:09

Podsjećamo da je Parlament Crne Gore 2009. godine usvojio Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, a 2021. godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici, navode iz poslaničkog kluba PES.

"Koliko sam se bavio njima, mogle su i u domu da ZAVRŠE ": Saša Matić progovorio o PORODICI

Petak, 26.04.2024 | 19:05

Pjevač je liberalniji roditelj.

Ferel: Želimo da SLAVIMO protiv PARTIZANA i finale ABA lige

Petak, 26.04.2024 | 18:54

Plej Budućnost Volija optimista pred duela sa Partizanom

DPS Budva: Predstavljanje pobjedničke liste „Budva može bolje!“ pokazalo da građani ŽELE PROMJENE

Petak, 26.04.2024 | 18:46

Sjajna atmosfera i prisustvo velikog broja naših Budvanki i Budvana na predstavljenu pobjedničke odborničke liste “Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, pokazalo je da građani žele promjene i da je Budva spremna za bolje dane koji dolaze nakon 27. maja, saopšteno je iz DPS Budva.