Četvrtak, 05.05.2022 | 19:08
IZVOR: žena.rs

Nemate terasu i baštu? Donosimo rješenje kako da imate svoju ZELENU OAZU

Biljke su sjajan ukras u svakom domu, posebno kada se aranžiraju na kreativan i zanimljiv način. Jedan od takvih primjera su terarijumi, mini-bašte koje mogu da unesu komadić prirode u svaki prostor i da ga krase tokom cijele godine.




Foto: Ilustracija, Pexels. com

Ako nemate ni terasu ni baštu, niti prostora za saksije, ovo je način da bez mnogo truda i ulaganja, sa malo volje i mašte dobijete mini-bašticu. Prije svega nabavite odgovarajuću staklenu posudu, biljke, pogodan supstrat, kamenčiće ili šljunak. Posuda može da bude otvorena ili zatvorena, u zavisnosti od biljaka koje koristite, a staklo je najbolji izbor jer propušta svjetlost koja je biljkama neophodna za rast.

Staklena posuda je ključ
Za kaktuse i druge sukulente poslužiće otvorena staklena posuda, poput akvarijuma, ali i tegla, pa čak i boca sa širim otvorom. Veličina posude će odrediti i veličinu vaše minijaturne bašte. Kamenčići i šljunak su odlična podloga za terarijum jer obezbjeđuju dobru drenažu supstrata. Zbog toga na dno poređajte sloj šljunka debljine oko tri do pet centimetara jer šljunak ne mijenja pH vrijednost supstrata. Supstrat mora da bude hranljiv i propustan, pa bi bilo najbolje da koristite baštensku zemlju pomješanu sa malo pijeska, u sloju od sedam ili više centimetara, što zavisi od veličine biljaka i njihovog korjena. Ukoliko želite, možete da napravite kosinu u terarijumu, kako bi bio pregledniji sa jedne strane i kako biste dobili interesantniji prizor.

Foto: Ilustracija, Pexels.com

Birajte sitnije sukulente
Prilikom izbora biljaka bitno je da imate u vidu uslove u kojima će se razvijati, kao i da rastu u ograničenoj sredini. Zato birajte one koje su sitne rastom i spororastuće. Različite vrste kaktusa, kao i sukulente poput čuvarkuće, aloja vere, žednjaka, eševerije i drugih su odlične za terarijume. Možete da sadite i afričke ljubičice, begonije, kućnu sreću.

Izaberite način sadnje
Prije sadnje očistite korjen biljaka od supstrata i malo podsecite predugačko korenje, kako bi moglo da stane u posudu. Isprobajte različite rasporede, pa tek onda zasadite biljke, kako biste bili sigurni da ćete dobiti najbolji rezultat. Možete da napravite asimetričnu kompoziciju ili da sadite biljke u istoj ravni, kako vam se više dopada. Najbolje bi bilo da prazan prostor u terarijumu popunite mahovinom, kako zbog zadržavanja vlage, tako i zbog dekoracije. Ako vam je lakše, za sadnju možete da koristite dugačku pincetu ili hvataljke.

Foto: Ilustracija, Pexels.com 

Održavanje terarijuma
Najbolja stvar kod ovih minijaturnih bašti je što ne zahtevaju puno održavanja, samo povremeno zalivanje i podsjecanje biljaka. Bitno je da ne pretjerate sa zalivanjem i da poznajete biljke koje ste zasadili, kako biste znali šta im je potrebno. Ukoliko ste odabrali biljke sa sličnim zahtjevima, to će vam znatno olakšati održavanje. Zbog toga ne oklijvajte već zasadite svoj terarijum već danas i on će postati najljepši ukras vašeg doma!

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

FSCG SUSPENDOVAO igrača Koma zbog fizičkog napada na gledaoce

Petak, 26.04.2024 | 17:39

Disciplinska komisija FSCG suspendovala je igrača Koma Opeke Tejiri Mosesa zbog fizičkog napada na gledaoce po završetku utakmice sa Bokeljom u Kotoru.

Spajić: Uz turizam, hidroelektrane će biti stubovi EKONOMSKOG RAZVOJA

Petak, 26.04.2024 | 17:25

Predsjednik Vlade Milojko Spajić se tokom zvanične posjete Berlinu sastao sa vicekancelarom Njemačke i saveznim ministrom ekonomije i zaštite klime Robertom Habekom. Energetska tranzicija bila je u fokusu razgovora, a premijer Spajić je istakao da je to velika šansa Crne Gore.

Zvijezda serije "Vinova loza" ČEKA SINA - Glumac OTKRIO pol djeteta

Petak, 26.04.2024 | 17:18

Progovorio i o vjenčanju.

NAJGORE PIĆE koje možete popiti prije spavanja, a NISU NI KAFA NI ČAJ

Petak, 26.04.2024 | 17:06

Poznato je da se ne preporuča piti kafu ili čaj prije spavanja, ali postoji piće koje i više pospješuje nesanicu.

Nikolić: 35 poslanika UPUTILO inicijativu Spajiću da donese ODLUKU o KOSPONZORSTVU prijedloga Rezolucije o Srebrenici

Petak, 26.04.2024 | 16:52

Poslanik DPS-a, Andrija Nikolić saopštio je da su 35 poslanika Skupštine uputilo je pismo premijeru Milojku Spajiću, pozivajući vladu na čijem je čelu, da bez daljeg odgadjanja, donese odluku o kosponzorstvu prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici koja će se uskoro naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Injac: FOKUS na stvaranju podsticajnog poslovnog ambijenta, Podgorica da bude POKRETAČKI UZOR

Petak, 26.04.2024 | 16:45

Održana I sjednica novog saziva Savjeta za unapređenje poslovnog ambijenta na teritoriji Glavnog grada Podgorica, na kojoj se razgovaralo o značajnim temama za razvoj i poboljšanje biznis ambijenta na teritoriji grada.

Lukas OTVORIO dušu o POROCIMA, pa priznao šta mu je sin rekao: "Do kraja života ću imati POSLJEDICE zbog...."

Petak, 26.04.2024 | 16:37

On je mnoge situacije opisao i u svojoj knjizi "Ovo sam ja".

Jednostavna NAVIKA koja poboljšava ZDRAVLJE PLUĆA

Petak, 26.04.2024 | 16:20

Kiseonik je neophodan celom organizmu kako bi pravilno funkcionisao.

Novi Upravni odbor NIJE SMIJENIO izvršnu direktoricu ŽPCG

Petak, 26.04.2024 | 16:10

Odbor direktora Željezničkog prevoza (ŽPCG) nije smijenio izvršnu direktoricu Ilinku Pavićević, potvrđeno je Danu nezvanično iz tog preduzeća

Nema potrebe da se TUŠIRATE SVAKI DAN - Stručnjaci objašnjavaju i ZAŠTO

Petak, 26.04.2024 | 16:06

Da li je potrebno da se peremo veoma često? Neki stručnjaci vjeruju da se svakodnevno tuširanje više zasniva na „društvenom ugovoru“ nego na stvarnim higijenskim potrebama.