Utorak, 06.12.2022 | 15:15
IZVOR: novosti.magazin.rs

Psihološkinja objašnjava: Četiri pokazatelja da imate posla sa MANIPULATOROM

Manipulatori se često kriju iza fasade šarmantne osobe.




Foto: Ilustracija, Pixabay

1. Oni su san svakog partnera – na početku
– Manipulator se na početku čini neodoljivo šarmantnim. Ispod ove fasade koriste makijavelističke taktike kako bi postigli ono što žele. Manipulator ima dva lica, javnu stranu koja je oličene savršenog partnera i privatnu stranu s kojom se susreću samo jadni pojedinci kojima su prešli u lični prostor – objašnjava Hara.

Možete očekivati da će se manipulator ponašati nečuveno i ogorčeno u trenutku kada ga optužite da je blizu onoga što zaista jeste. Kako mjeseci ili godine prolaze, slojevi pretvaranja se ljušte i otkrivaju njegovu pravu prirodu.

2. Oni vole moć
– Manipulatorova prva i glavna ljubav niste vi, nego moć. Oni moraju da vladaju svim okolnostima oko sebe kako bi njima mogli da upravljaju u svoju korist – objašnjava psiholog i dodaje kako vas, na primjer, može nagovoriti da se odaljite od porodice stalnim isticanjem svih mana koje imaju. Naravno, možda se nećete uvijek slagati sa svojom majkom ili ćete se sukobiti sa sestrom, ali to nije razlog da napustite svoje voljene.

– Pa ipak, to je upravo ono što kontrolor želi, da vas udalji od onih koji vas vole i koji bi potencijalno mogli da ukažu na to da je vaš partner opasan – upozorava ona. Manipulator mora da zadrži kontrolu jer u trenutku kada osjeti i najmanji pad moći, ili će se obrušiti ili prekinuti vezu.

3. Oni vas tjeraju da preispitate svoju stvarnost
– Poznato je da manipulatori koriste lukave, prepredene tehnike koje većina ne vidi kao alarmantne – ističe Hara. Manipulator će vas nazivati manipulatorom, a toliko su uvjerljivi da će vas natjerati da u to povjerujete. Oni će vas uvjeriti da nešto nije u redu sa vama, a nikada sa njima. Jedan od pokazatelja je uvjeravanje da imate problem s razlikovanjem stvarnosti od mašte.

– Ako izlazite s manipulatorom, možda nikada nećete moći da kažete šta je to. S vremenom će takve vrste psiholoških igrica na kraju uzeti ozbiljan mentalni i emocionalni danak.

4. Pozivaju se na konfliktne emocije
Mogli biste da se pitate kako ćete znati da izlazite s manipulatorom. Vaše emocije su te koje će odati istinu, kao i uvijek, ali im morate dopustiti da otkriju surovu stvarnost bez opravdanja za partnera, predložila je ona.

– Kognitivna disonanca je stanje misli ili uvjerenja koja nisu u skladu sa odlukama, odnosno situacije kada su znanje i djelovanje suprotni. Naš um stvara nesklad kada je istina previše neugodna da bismo se suočili s njom.

Možda znate da cigarete uzrokuju razne bolesti, ali to vas ne spjrečava da zapalite jednu. Slično tome, možda instintkivno znate da se partner ne bi trebalo ponašati prema vama na određeni način ili vam raditi određene stvari, a ipak ostajete u istoj situaciji.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

TRIK za čišćenje zidova BEZ KREČENJA

Petak, 26.04.2024 | 21:57

Ukoliko smatrate da bi zidove trebalo osvježiti, a još niste planirali da krečite stan, postoji jednostavan način da to učinite.  

Švarceneger o snimanju jednog od svojih najpopularnijih filmova: “Bilo je UŽASNO"

Petak, 26.04.2024 | 21:51

Naučno-fantastični film "Predator" ostao je zapamćen kao jedan od najboljih filmova u karijeri Arnolda Švarcenegera.

"REFORME penzionog sistema POTREBNE, ali bez jednostranih poteza"

Petak, 26.04.2024 | 21:40

Reforma penzionog sistema u Crnoj Gori koju su najavili ministar finansija i premijer mora da bude dobro osmišljena, uz široku javnu debatu kako bi se došlo do najboljih rješenja, rečeno je u emisiji “Okvir” večeras na Prvom programu TVCG.

Đuričković PES-u: Rezolucija koju je pokrenula Njemačka, a kosponzoriše gotovo čitav region, EU i SAD, vama je “otvaranje RANA PROŠLOSTI”

Petak, 26.04.2024 | 21:30

Međunarodni sekretar SD-a Miloš Đuričković reagovao je na saopštenje Pokreta Evropa sad.

SIM kartica sa jedinstvenim brojem PRODATA za REKORDAN IZNOS -Cifra je MILIONSKA

Petak, 26.04.2024 | 21:23

Bogataši kada nešto žele, za to ne žale pare.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUSTIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.