Srijeda, 22.03.2023 | 07:12
IZVOR: Kolektiv.me

BUDUĆI VOZAČI, pripremite se - Ove PROMJENE donose NOVI TESTOVI za polaganje vožnje

Sve više mladih u Crnoj Gori odlučuje se za polaganje vozačkog ispita B kategorije. 




Foto: arhiva, gov.me/B.Ćupić

S obzirom na to da se dugo vremena  nijesu mijenjali testovi za B i C kategoriju, ranije  je najavljeno da će od marta mjeseca u Crnoj Gori stupiti na snagu  novi testovi za polaganje vozačkog ispita.

A kako će izgledati sve te novine i šta sve podrazumijevaju, objašnjavaju iz Ministarstva prosvjete za Kolektiv.me.

PO ČEMU SE RAZLIKUJU NOVI TESTOVI?

“Ministarstvo prosvjete je pripremilo nove testove za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita, koje je pripremila radna grupa multidisciplinarnog karaktera u kojoj su bili predstavnici Ministarstva, Uprave policije, Policijske akademije, Centra za stručno obrazovanje, Mašinskog fakulteta i srednjih stručnih škola”, kazali su za naš portal.

Prema njihovim riječima, novi testovi za B kategoriju imaju 43 pitanja koji nose ukupno 80 bodova, umjesto dosadašnjih 70.

“U skladu sa Pravilnikom o načinu polaganja vozačkog ispita, kandidat je položio ukoliko je ostvario 85% tačnih odgovora, što je 68 bodova u odnosu na dosadašnjih 60”, ističu iz Ministarstva prosvjete.

Naglašavaju i to da su prilikom izrade novih testova za polaganje teorijskog dijela vozačkog ispita B kategorije, naišli na pozitivno mišljenje Univeriteta Crne Gore.

“Ispoštovana je metodologija Ispitnog centra u načinu postavljanja pitanja i dobili smo pozitivno mišljenje Univerziteta Crne Gore, Mašinskog fakulteta, katedre za drumski saobraćaj”, navode iz ovog resora.

REALNIJA SLIKA

Za Kolektiv.me objašnjavaju koja je i najveća novina koju su uveli i kako će to uticati na buduće vozače.

“Najveća novina su pitanja za rješavanja saobraćajnih situacija gdje su na testovima do sada bile fotografije iz ptičje perspektive, a sada su fotografije iz realnog saobraćaja i to iz perspektive vozača. Ovo će omogućiti vozačima da imaju realniju sliku o sabraćaju”, rekli su iz Ministarstva prosvjete.

Takođe, testovi su po prvi put prevedeni na engleski i albanski jezik, što je zakonska obaveza.  

Foto: Ilustracija, Pixabay

APEL BUDUĆIM VOZAČIMA

Na pitanje zbog čega su uvedene promjene, iz Ministarstva prosvjete uputili su apel budućim vozačima.

“Ishod ovog postupka je bolje poznavanje saobraćajnih pravila i primjena istih u praksi, čime ćemo povećati stepen bezbjednosti na putevima. Apel za sve vozače je da podignemo nivo saobraćajne kulture, da koristimo pokazivače pravca - žmigavce, saobraćajnu signalizaciju i prije svega ograničenje brzine”.

IZ GREŠAKA SE UČI

Oni navode, da imaju razumijevanja iz auto-škola.

“Takođe, imamo razumijevanja za vozila auto-škole u saobraćaju, oni tek uče da budu vozači, nekada moraju i da naprave grešku da bi iz te greške naručili”, ističu za Kolektiv.me.

Iz Ministarstva prosvjete naglašavaju da se cijene polaganje vozačkog ispita definisana  Odlukom o minimalnim troškovima naknade koja je na snazi od 2015. godine i nije se mijenjala.

PODACI UPRAVE POLICIJE

A koliko je važno da vozači poštuju saobraćajne propise, apelovali su i iz Uprave policije (UP).

Naime, kako su saopštili ranije, pored preventivnih i represivnih aktivnosti, kao i pojačanih kontrola učesnika u saobraćaju od strane službenika Uprave policije, značajan broj vozača se i dalje ponaša neodgovorno i ne poštuje saobraćajne propise, čineći najteže prekršaje.

"Samo tokom prethodnih sedam dana u Crnoj Gori dogodile su se 124 saobraćajne nezgode, u kojima je 45 lica zadobilo lake tjelesne povrede, 10 lica je zadobilo teške tjelesne povrede, dok je nažalost šest lica smrtno stradalo. Zbog počinjenih prekršaja, takođe u proteklih sedam dana, od strane saobraćajne policije sankcionisana su čak 2.504 vozača. Ono što i dalje zabrinjava je podatak da je zbog počinjenih najtežih saobraćajnih prekršaja u ovom periodu, čak 82 lica lišeno slobode i privedeno nadležnim sudovima na dalji postupak. Nažalost, od početka 2023. godine u saobraćajnim nezgodama smtrno je stradalo 19 osoba, od kojih je pet osoba bilo maloljetno, od 18 do 20 godina jedno lice, od 25 do 35 godina pet lica, od 36 do 45 godina dva lica, od 46 do 55 godina dva lica i preko 55 godina četiri lica", ističe se u ranijem saopštenju UP.

Višnja Cvetković

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Granična policija ZAPLIJENILA preko 300 kg rezanog duvana, KRIVIČNA PRIJAVA protiv jedne osobe

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:23

Policijski službenici Sektora granične policije su na lokalnom putnom pravcu Vladimir – Ulcinj u mjestu Zoganje, kontrolisali putničko motorno vozilo marke Audi A8 i lice koje je njime upravljalo B.P. (28).

PRIRODNE boje za farbanje jaja: Obojite ih namirnicama koje već IMATE KOD KUĆE

Četvrtak, 02.05.2024 | 14:16

Bliži nam se Uskrs, pa je većina domaćica fokusirna farbanje jaja.

Ovo su ZDRASTVENE PREDSNOSTI konzumiranja limuna

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:55

Limun je pikantan, sočan i svjež.

Prema Google pretragama - Ovo je NAJPOPULARNIJA AKTIVNOST među turistima u Crnoj Gori

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:41

Prema posljednjim podacima koje je prikupio i analizirao rafting kamp Modra rijeka, rafting je uvjerljivo na vrhu liste kao najpopularnija aktivnost za turiste u Crnoj Gori, sa prosječnom mjesečnom potražnjom na Google od 19500 pretraga.

I nauka POTVRDILA: Omiljeni HOBI naših baka je prava "JOGA" za mozak

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:30

Petlja, petlja, još jedna petlja…

"Nisi daleko iza mene" - Dejvid Bekam SLAVI 49. rođendan, a od Viktorije stigla POSEBNA poruka (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 13:12

 Dejvid Bekam danas slavi 49. rođendan.

Meteorska kiša koja dostiže vrhunac za nekoliko dana, mogla bi biti NAJBOGATIJA u ovom vijeku

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:55

Meteori, poznatiji kao zvijezde padalice, mogu se vidjeti bilo koje noći u godini. Neke noći su međutim bolje za posmatranje neba od drugih.

OBRATITE PAŽNJU - Ako imate ovu dijagnozu, NE SMIJETE da jedete JAGODE

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:48

Iako su idealna poslastica i osvježenje, potrebno je da obratite pažnju na količinu koju konzumirate. 

Šer ŠOKIRALA izjavom: "Zabavljam se sa MLAĐIM muškarcima, jer su oni mojih godina uglavnom pokojni"

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:29

Pjevačica Šer (77) otkrila je da je odbila sastanak sa Elvisom Prislijem.

Vrijeme ipak NE LIJEČI sve rane - Arijana Mihajlović objavila fotografiju i RASTUŽILA mnoge (FOTO)

Četvrtak, 02.05.2024 | 12:14

Arijana se redovno oglašava na društvenim mrežama, gdje emotivnim porukama slama javnost