Srijeda, 22.03.2023 | 19:49
IZVOR: ona.rs

Ovo su večernji TRIKOVI koji pomažu da brže SMRŠATE

Rutina odlaska na spavanje može da ima veliki uticaj na gubitak viška kilograma.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Mnoge večernje navike utiču na proces gubljenja viška kilograma - od ispijanja čaše alkohola po povratku sa posla do uživanja u brzoj hrani.

S druge strane, razvijanje dobre večernje rutine može da ima veliki uticaj na proces mršavljenja.

Dr Majkl Bol za "Eatthis.com" otkriva osam trikova koji mogu da pomognu u mršavljenju, a tiču se večernjih navika koje većina ljudi ima.

1. Nemojte jesti prekasno

Ukoliko pokušavate da smršate, potrudite se da posljednji obrok bude najmanje dva sata prije odlaska na spavanje. Ovo pravilo je, smatra dr Bol, donekle kontroverzno.

Bez obzira na vrijeme kad jedete, vaše tijelo treba da obrađuje kalorije na isti način. Međutim, osobe koje vole da jedu uveče najčešće jedu kaloričniju hranu i možda ne jedu zato što su gladne, već zato što im je dosadno. Izbjegavanje kasnih noćnih obroka je dobar način da se uvjerite da ne unosite dodatne kalorije koje vam nisu potrebne - savjetuje dr Bol.

2. Proteinska večera sa tajnim sastojkom

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Otići na spavanje “praznog stomaka” može da bude prilično izazovno i da poremeti kvalitet sna. Zato dr Bol savjetuje konzumiranje užine u večernjim satima, ali isključivo one koja sadrži kazein. Objašnjava i zašto:

- Namirnice sa kazeinom se sporije vare, a manji obrok sa kazeinom prije odlaska na spavanje obezbijeđuje proteine koji su korisni za oporavak i izgradnju mišića.

Kazein se nalazi u mlijeku, jogurtu, kisjelom mlijeku i sirevima.

3. Vježbajte, ali u pravo vrijeme

Ukoliko niste jutarnji tip i radije birate odlazak na trening poslije posla, potrudite se da to ipak ne bude neposredno prije spavanja.

Prema riječima dr Bola, naše tijelo sagorjeva kalorije satima poslije vježbanja. Zbog toga on sugeriše da je idealno vrijeme za odlazak u teretanu, u šetnju ili na trčanje u popodnevnim ili ranim večernjim satima.

4. Zaboravite na alkohol

Mnogi ne znaju da su alkoholna pića prava “šećerna bomba” za organizam. Uz to, alkohol dehidrira organizam, što je takođe loše ukoliko želite da se oslobodite viška kilograma.

- Pored toga što ima mnogo kalorija, alkohol ometa san, pa se nećete osjećati dobro ako uveče posegnete za čašicom - upozorava dr Bol.

5. Spavajte u hladnijoj prostoriji

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Neka istraživanja sugerišu da temperatura može da utiče na to ako tijelo obrađuje masti, a spavanje u hladnijoj prostoriji može da podstakne sagorjevanje više kalorija tokom noći - poručuje dr Bol.

Osim toga, spavanje u hladnijoj sobi omogućava bolji i kvalitetniji san.

6. Izbjegavajte plavo svijetlo

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Ekrani mobilnih telefona, kompjutera i tableta emituju plavo svijetlo koje može da poremeti vaš cirkadijalni ritam poznat kao prirodni ciklus spavanja i budnosti - podsjeća dr Bol.

Gledanje u ekran neposredno prije spavanja otežava da lijepo i lako utonete u san, a nerijetko može i da podstakne da prošetate po stanu i potražite nešto za grickanje, što je veliki saboter u mršavljenju.

7. Držite se rasporeda

Pridržavanje dosljednog rasporeda ne važi samo za posao, već i za vrijeme spavanja i buđenja.

- Odlazak u krevet i buđenje otprilike u isto vrijeme svakog jutra je odličan način da upravljate svojim cirkadijalnim ritmom i da budete sigurni da ste organizmu priuštili dovoljnu količinu noćnog sna koji je veoma važan u procesu gubljenja viška kilograma - kaže dr Bol.

8. Kupka i/ili čaj

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Ispijanje šoljice aromatičnog čaja ili uživanje u mirišljavoj kupki može da bude sjajan završetak dana. Tijelo se tad oslobađa stresa i priprema da utone u san, a um se smiruje.

Ako spadate u osobe koje imaju poteškoća da lagano utonu u san, neki večernji ritual mogao bi da vam bude od velike pomoći. Šoljica čaja ili opuštanje u toploj kupki pomaže da se odvojite od dnevnog stresa, pa ćete lakše utonuti u san koji obnavlja organizam - poručuje dr Bol.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Objavljen UZROK SMRTI O Džej Simpsona

Petak, 26.04.2024 | 21:05

Američki mediji prenose da je otkriven uzrok smrti O Džej Simpsona.

Poznati glumac ODBIO ulogu od 12 MILIONA DOLARA: Imao je DOBAR RAZLOG za to

Petak, 26.04.2024 | 20:56

Oven Vilson odbio je ulogu u predstojećem biografskom filmu O. J. Simpsona pod nazivom "The Juice", prenosi Unilad.

Mugoša: OPASNA i NEISTINITA teza PES-a o “imputiranju odgovornosti jednom narodu"

Petak, 26.04.2024 | 20:51

Poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša kazao je da je opasna i neistinita teza Pokreta Evropa sad o “imputiranju odgovornosti jednom narodu” za genocid, te da to hrani podjele i podgrijava tenzije.

Poznati EVROLIGAŠKI sudija uhvaćen u KRAĐI PARFEMA (VIDEO)

Petak, 26.04.2024 | 20:40

Evroligaški sudija Matej Boltauzer u centru je velikog skandala zbog kojeg je elitno klupsko takmičenje Evrope pokrenulo disciplinski postupak.

Vuletić NAPUTSIO DPS, nastaviće kao NEZAVISNI ODBORNIK

Petak, 26.04.2024 | 20:32

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) u cetinjskom parlamentu Stefan Vuletić napustio je tu partiju.

Poznati glumac NEPREPOZNATLJIV - "Izgleda mnogo STARIJE" (FOTO)

Petak, 26.04.2024 | 20:25

Holivudski glumac Pirs Brosnan trenutno radi na novom filmu Giant, a fotografije sa seta su brzo obišle svijet.

Abazović o odluci USTAVNOG SUDA - To je SATISFAKCIJA, ne znam kako će se ponašati kad me vide sjutra oni koji su me OPTUŽIVALI

Petak, 26.04.2024 | 20:17

Lider Građanskog pokreta URA i bivši premijer Dritan Abazović doživljava kao ličnu satisfakciju odluku Ustavnog suda da odbije prijedloge za utvrđivanje ustavnosti Temeljnog ugovora i izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Bakingemska palata o ZDRAVSTVENOM STANJU Kralja Čarlsa - "VRAĆA se dužnostima"

Petak, 26.04.2024 | 20:07

Kralj Čarls će sljedeće nedjelje nastaviti sa javnim angažmanima nakon što je postigao ohrabrujući napredak u liječenju raka, saopštila je Bakingemska palata. Za kralja to još neće biti potpuni povratak zvaničnim angažmanima, ali palata šalje pozitivne signale, piše BBC.

Plantaže: Minus od 1,27 miliona eura NAJBOLJI REZULTAT u posljednjih nekoliko godina

Petak, 26.04.2024 | 19:51

Odbor direktora kompanije „13.Jul-Plantaže“ a.d, na današnjoj sjednici, usvojio je tromjesečni bilans poslovanja kompanije, koji reflektuje nastavak pozitivnih trendova kroz značajan rast prihoda, jačanje operativne profitabilnosti kompanije i kontinuirano usmjeravanje napora uprave ka stabilizaciji poslovanja,  navode iz ove kompanije. 

Marović: "Simpatično je što PES koristi Vučićevu RETORIKU"

Petak, 26.04.2024 | 19:45

Bivša ministarka evropskih poslova Jovana Marović kazala je da je simpatično što se Pokret Evropa sad koristi retorikom predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.