Petak, 31.03.2023 | 16:11
IZVOR: Klix.ba

Stručnjaci OTKRILI koliko MINIMALNO morate VJEŽBATI da biste postigli REZULTATE

Znamo da je biti u formi jedan veliki izazov.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Uz sve druge pritiske modernog života, mnogi od nas teško pronalaze vrijeme za vježbanje.

Srećom, naučnici su otkrili da i oni koji nemaju vremena ili jednostavno ne vole vježbati mogu postići dobre rezultate uz malo napora.

Napravite 20 skokova

Izvođenje samo deset ili 20 skokova dnevno može povećati koštanu masu i snagu, prema nedavnoj studiji sa Univerziteta Chukyo u Japanu, budući da učinak stimulira rast kostiju. Slično ugodni rezultati pronađeni su u jednoj ranijoj američkoj studiji, u kojoj je 60 žena u dobi od 25 do 50 godina provodilo dnevni program skakanja.

Svi su vidjeli dobitak u mineralnoj gustini kostiju kuka, ali poboljšanja grupe s 20 skokova bila su značajna za pola postotka što se čini malim dok ne pročitate da je kontrolna grupa izgubila 1,3 posto gustine kostiju tokom tog vremena.

Napravite flamingo pozu

Doktorka Lucy Pollock svako jutro održava ravnotežu na svakoj nozi jedan minut, a naučnici su otkrili da je sposobnost stajanja na jednoj nozi deset sekundi povezana s preživljavanjem sredovječnih i starijih osoba.

Nakon što se uzmu u obzir dob, pol i pozadinska stanja, nemogućnost stajanja bez oslonca na jednoj nozi deset sekundi povezana je s 84 odsto povećanim rizikom od smrti iz bilo kojeg razloga.

Čučnjevi

Čučnjevi čuvaju mišićnu masu i snagu u tetivama koljena, ali važno je imati ispravan oblik za maksimalnu korist. Pollock kaže da kada dobro radite čučnjeve, poboljšavate snagu jezgre održavajući dobro držanje i držeći leđa ravnima. Vrlo su dobra vježba za cijelo tijelo.

Jedan minut dovoljna je da napravite razliku jer je to moćna vježba. Povećava broj otkucaja srca i stimuliše proizvodnju ljudskog hormona rasta, koji pomaže povraćaj proteina u naše nemasno tkivo. Podstiče i ubrzanje metabolizma koje se nastavlja dugo nakon vježbanja.

Usisavanje

Istraživači s UCL-a i  Univerzitet u Sidneju otkrili su da samo tri ili četiri minuta brzih aktivnosti tokom dana kao što su igranje s djecom i kućnim ljubimcima, brzo penjanje stepenicama i hodanje uzbrdo bili su povezani sa znatno nižim rizikom od prerane smrti iz svih uzroka.

Kako ističu istraživači, njihovi su nalazi u skladu s prethodnim studijama koje pokazuju da vrlo male doze snažne povremene aktivnosti mogu poboljšati kardio-respiratornu kondiciju, što je vitalni pokazatelj dugovječnosti.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Gdje se nalazi NAJDUŽA PLAŽA NA SVIJETU? Ima 254 kilometra pijeska

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:38

Pješčana plaža oivičena plavim vodama Atlantskog okeana

Pročitajte radno vrijeme CEDIS-a za praznike

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:24

Tokom predstojećih praznika, u srijedu i četvrtak 01. i 02. maja, kao i u petak i ponedjeljak 03. i 06. maja u svim djelovima CEDIS-a obezbijeđeni su neophodni uslovi za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema, saopšteno je iz CEDIS-a. 

Policija najavila pojačanu kontrolu učesnika u saobraćaju tokom praznika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:20

Prije, tokom i nakon predstojećih prazničnih dana, na putevima u Crnoj Gori se očekuje pojačana frekvencija saobraćaja, ka turističkim centrima, kako na jugu tako i sjeveru države, pa je usljed povećanih gužvi, realno je očekivati da može doći do povremenih zastoja, pa i otežanog odvijanja saobraćaja, saopšteno je iz Uprave policije.

Zbog napada pasa u Pljevljima u 2022. i 2023. godini naplaćeno 6.600 eura

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:13

Osnovnom sudu u Pljevljima u 2022. godini podnijeto je 12 tužbi za naknadu štete pričinjene od strane napuštenih i izgubljenih životinja.

Klub odbornika SDP-LP: Demokrate i PES od glasnih “zaštitnika” do otvorenih uništitelja životne sredine Bara

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 14:00

Bar je više puta jasno poručio da ne želi LNG terminal u svojoj Luci, to su zaključci sjednice Otvorenog parlamenta Skupštine Opštine Bar, javne rasprave o Prostornom planu na kojoj su građani potvrdili takav stav ali i zaključaka nedavno održane sjednice SO Bar posvećene ovoj temi, koji su upućeni nadležnim organima. Međutim, neki odbornici očigleno ne čuju glas građana i imaju drugačiju, važniju, agendu od intresa svojeg grada, navodi Klub odbornika SDP-Liberalna partija u Skupštini Opštine Bar.

Milatović: Zabrinjavajući broj napada na zaposlene u medijima signal da država mora obezbjediti bezbjedan ambijent za njihov rad

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:45

Predsjednik države Jakov Milatović poručio je da donosioci odluka u Crnoj Gori moraju stvoriti bezbjedan ambijent, u kom će zaposleni u medijima bez pritiska obavljati svoj posao i pravovremeno informisati građane.

Sudbina je UVIJEK na strani ljudi koji u datumu rođenja imaju ove brojeve: Čeka ih blagostanje i sreća

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:35

Brojevi mogu dosta toga da otkriju o našem životu

"Podržani = osnaženi" - Za projekte organizacija civilnog društva, tokom 2023. izdvojili više od 375.000 eura

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:26

„Podržani = osnaženi” je trogodišnji program podrške razvoju civilnog društva koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u saradnji sa Zakladom za razvoj zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske, a uz podršku Evropske unije i kofinansiranje Ministarstva javne uprave. Tokom prošle godine u Crnoj Gori podržano je 36 projekata organizacija civilnog društva i neformalnih grupa građana, u ukupnom iznosu od čak 375.720 eura.

EPCG - Radno vrijeme informativno-naplatnih punktova tokom praznika

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:20

Tokom predstojećih praznika informativno naplatni punktovi EPCG neće raditi od 1 – 6. maja.   

Zašto je usamljenost kod žena uglavnom povezana sa nekontrolisanom željom za hranom?

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 13:17

Nedavna istraživanja sugerišu da usamljenost može biti ključan faktor povezan sa lošim navikama u ishrani i sa gojaznošću, sa posebnim fokusom na žene.