Nedjelja, 09.04.2023 | 12:50
IZVOR: N1

Budite oprezni prije točenja goriva - ova stvar vam može SPASITI život

Kada je napolju hladno, požar u automobilu je vjerovatno poslednja stvar na koju mislite.




Foto: Ilustracija, Pixabay.com

Ali onda su požari na benzinskim pumpama zapravo češći, piše Riders dajdžest.

Pokret koji napravite kada izađete iz automobila može stvoriti statički elektricitet. A, ako posle toga odete da sipate gorivo, taj isti statički elektricitet na njemu može dovesti do varnice koja može da zapali gorivo i automobil.

„Dobijate statičko pražnjenje iz svog tijela u tu metalnu mlaznicu, a kada se to dogodi, postoji potencijal za varnicu“, rekao je Skot Bors, direktor tehničkih programa i poslova Instituta za naftnu opremu (PEI).

Male varnice su uobičajene

„Ta varnica je dovoljna da zapali bilo kakvu paru oko vrha mlaznice“, objasnio je on.

Institut za naftnu opremu primio je izvještaje o oko 200 incidenata na benzinskim pumpama izazvanih statičkim elektricitetom od sredine 1990-ih. Ali Bors je rekao da vjerovatno postoji mnogo više slučajeva koji ostaju neprijavljeni. Dok su manje varnice uobičajene, pravi požari izazvani njima su ređi, piše Reader’s Digest.

Pa kako možete izbjeći požar na benzinskoj pumpi? Na sreću, postoji jednostavno rješenje. Prilikom izlaska iz vozila, dodirnite njegov metalni dio prije nego što dođete do rezervoara. Ovo će ukloniti svaki električni naboj koji ste možda stvorili od vas.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Ceca priredila gala slavlje nakon rođenja unuka i okupila estradu: „Bogdana je žena zmaj“

Srijeda, 15.05.2024 | 08:56

Veljko i Bogdana su juče dobili trećeg sina Isaija, a tim povodom u vili Ražnatovića upriličena je gala proslava na kojoj su u porodičnom krugu uz brojne prijatelje proslavili dolazak novog člana.

Nije svejedno kupujete li avionske karte srijedom, nedjeljom ili ponedjeljkom, evo kada su najjeftinije

Utorak, 14.05.2024 | 21:34

Kada je u pitanju putovanje avionom, jedna od stvari koja nas najviše brine je avionska karta ili njena cijena. Naravno, želimo da pronađemo najjeftinije. Naime, cijene avionskih karata uvek variraju u zavisnosti od brojnih faktora. Neki od ovih faktora su ponuda i potražnja, sezona u kojoj letimo, da li su kupljeni nekoliko nedelja unaprijed ili su u poslednjem trenutku itd. Ipak, čini se da i dan u nedelji kada ih kupujemo igra veliku ulogu u cijeni avionskih karata, piše Miss7.24sata.hr.

Javne i privatne predškolske ustanove - Evo kada počinje UPIS U VRTIĆE

Srijeda, 15.05.2024 | 07:06

Elektronski upis djece u javne i privatne predškolske ustanove za školsku 2024/25. godinu, počinje 23. maja i trajaće do 15. juna, saopšteno je na sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija (MPNI) i predškolskih ustanova.

SDT: Viši sud potvrdio da je Skaj komunikacija zakonit dokaz

Utorak, 14.05.2024 | 19:39

Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) protiv 15 osoba, osumnjičenih za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz SDT. Između ostalog, navode i da je vijeće suda potvrdilo pravno stanovište da su dokazi iz Skaj komunikacije zakoniti.

Podgoričani se sve više voze autobusima, u OVOM dijelu grada su najveće gužve

Srijeda, 15.05.2024 | 08:04

Građani Podgorice sve više koriste usluge gradskog prevoza. Tako štede i vrijeme, a i gorivo, a samim tim i svoje strpljenje koje svakodnevno troše u traženju parkinga po gradu.

Radovanić: NEDOPUSTIVA retraumatizacija žrtava

Srijeda, 15.05.2024 | 18:10

,,Nedopustiva je odluka Apelacionog suda da okrivljenom za višestruko silovanje petnaestogodišnje djevojčice umanji kaznu zatvora sa maksimalnih 15 na osam godina. Ona doprinosi atmosferi u kojoj žrtve ne prijavljuju seksualno nasilje, a poznato je da se u Crnoj Gori o tome uglavnom ćuti. Zbog toga je potrebno da nadležni hitno preispitaju sudsku praksu u ovim slučajevima i da je mijenjaju", saopštio je generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

Mandić: ZAPREPAŠČEN sam atentatom na Roberta Fica

Srijeda, 15.05.2024 | 18:04

Predssjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić obratio se povodom ranjanjvanja premijera Slovčke Roberta Firca. 

Baby Lasagna za ČETIRI MINUTA postigao OGROMAN USPJEH - Kako, mislio sam da me NEKO LAŽE?

Srijeda, 15.05.2024 | 17:37

Baby Lasagna u nekoliko minuta rasprodao je i drugi samostalni koncert na Šalati u Zagrebu, koji će se održati 13. septambra.

Đeljošaj u Prištini: Sarađivaćemo na svim nivoima i raditi na zajedničkoj evropskoj perspektivi

Srijeda, 15.05.2024 | 17:26

Nastavićemo da sarađujemo na svim nivoima i radimo na našoj zajedničkoj evropskoj perspektivi, kazao je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku, Nik Đeljošaj tokom radne posjete Prištini.

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga PROMOVISAN roman "Kofer misli" i književni portret Dragana Lakićevića

Srijeda, 15.05.2024 | 17:17

Šestog dana Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja održana je promocija izdanja JU “Zahumlje” Nikšić na kojoj su govorili Goran Radojičić i Ilija Bajović. Potom je publici predstavljen književni portret  Dragana Lakićevića srpskog pjesnika, pripovjedača, romansijera, tumača i priređivača književnosti.

Da li DOBAR SAN zaista POMAŽE da se mozak OSLOBODI TOKSINA?

Srijeda, 15.05.2024 | 17:11

Regenerativni efekat dobrog noćnog odmora je široko poznat i popularno naučno objašnjenje je da mozak „eliminiše“ toksine tokom sna.

Atlantski savez: Braun doprinijela UNAPREĐENJU odnosa SAD i Crne Gore

Srijeda, 15.05.2024 | 16:59

Sju K. Braun je svojim neumornim radom, vizijom, entuzijazmom, a posebno ličnim zalaganjem, značajno doprinijela unapređenju odnosa SAD i Crne Gore, i pomogla u jačanju transatlantskih veza, poručili su iz Atlanskog saveza povodom smrti nekadašnje ambasadorke SAD u Podgorici.

Đoković donosi iznenađujuću ODLUKU pred Rolan Garos?

Srijeda, 15.05.2024 | 16:53

Srpski teniser Novak Đoković možda bi mogao da zaigra na ATP 250 turniru u Ženevi uoči Rolan Garosa.

Vlada Slovačke: Premijer Robert Fico u ŽIVOTNOJ OPASNOSTI

Srijeda, 15.05.2024 | 16:47

Slovački mediji su naveli da je uhapšen atentator (71) i da je iz grada Levice u Slovačkoj.

Vujović: Vučićev CILJ da Crna Gora SRUŠI odnose se susjedima

Srijeda, 15.05.2024 | 16:40

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ivan Vujović smatra da je cilj Aleksandra Vučića da Crna Gora sruši odnose sa susjedima i da ne dobije Izvještaj o procjeni ispunjenosti preivremenih mjerila (IBAR).