Nedjelja, 16.04.2023 | 08:59
IZVOR: citymagazin.rs

Većina osoba NE ZNA da objasni SVOJE EMOCIJE, a ovo je RAZLOG

Sama po sebi veoma kompleksna, psihologija zahtjeva niz objašnjenja i odgovora na pitanja “zašto” i “kako”.




Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Međutim, kada je objašnjavanje gradiva iz psihologije u pitanju, razdvajanje tri osnovna dijela mozga i njihovo objašnjenje prvo je što bi trebalo biti pomenuto, piše centarzdravlja.hr.

Evolucija je pružila tri moždana sistema, a čak dva dijelimo sa još nekim živim bićima na svijetu.

Koja su to tri dijela mozga i kako su ti sistemi povezani sa osjećajem ugroženosti?

Reptilski mozak

Prvi sistem jeste reptilski, odnosno instinktivni dio mozga koji je temelj opstanka na zemlji.

Instinktivni dio mozga genetski se prenosi sa generacije na generaciju i reguliše vitalne životne funkcije, kao što su otkucaji srca, krvni pritisak i slično. Kod beba, reptilski mozak može se prepoznati u stiskanju pesnice kada na dlanu osjete, recimo, naš prst. Takav instinkt, preuzimanjem uloga viših vunkcija mozga, nestaje.

 Emocionalni mozak

Drugi dio mozga reguliše naša emocionalna stanja i fizičku fiziologiju i naziva se emocionalni mozak.

Posjeduju ga samo neke vrste sisara, koji upravo zbog rmotivnog mozga ne mogu da opstanu tadovoljavajući samo fiziološke potrebe, ali da bi dobro živjeli, čak da bi preživjeli, moraju biti zadovoljene  njihove emocionalne potrebe.

Kako evolucija spasava naše živote u stresnim i pretećim situacijama i šta se tada dešava?

Zamislite da prelazite put sa malim djetetom u ruci i vidite automobil koji se približava i juri ka vama. Ako bi naš mozak u toj situaciji ostao u racionalnom mozgu, koji nam inače pruža inteligentno razmišljanje, naše misli bi izgledale ovako: “Ovaj autobus se kreće 100km na sat, a ja hodam 15km na sat, možda bi trebalo da trčim…”.

Foto: Ilustracija/ Pexels.com

Dužina te misli usporila vas je i auto je već stigao do vas, i baš iz tog razloga evolucija nam je omogućila da isključimo racionalni sistem mozga onog momenta kada se javi opasnost spolja, i tada nastupa emocionalni mozak, u kome nas emocija straha veoma brzo aktivira i navodi nas na drugu stranu puta dok grčevito držimo dete za ruku, kako bi ga spasili.

Slučaj u kome nas emocija straha dodatno onesposobi, naročito kada se u obzir uzme da u toj situaciji tijelo odlučuje da li će reagovati borba, bijeg ili zamrzavanje, onda se naš emocionalni mozak gasi i u instiktivnom dijelu mozga donosi se odluka da prioritet bude opstanak.

Evolucija nam je, dakle, omogućila da ova tri dijela mozga rade zajedno u normalnim životnim uslovima, ali i u stresnim situacijama kada se naš racionalni mozak isključuje, zatim i emocionalni mozak, što u borbi za opstanak ostavlja samo instinktivni mozak. Evolucija nam štedi dragocjene sekunde vremena u kojima moramo donositi brze i efikasne odluke.

Kako smiriti emocije i reagovati desnom stranom mozga?

Postoje određene situacije u kojima je neophodno znati kako mozak funkcioniše, kako ne bi radio protiv nas, već za nas.

Recimo da je situacija u kojoj se svađate sa partnerom situacija u kojoj su prisutne intenzivne emocije sa obje strane. Najčešće mislite da se svađate racionalnim dijelom mozga vašeg partnera, a zapravo je racionalni dio mozga oba partnera isključen, upravo zbog bure emocija. Ukoliko, na primjer, partner ne može da se sjeti nečega što je rekla ili jeste u prošlosti, možda vas zaista ne laže, već se trenutno ne može sjetiti u emocionalnom dijelu svog mozga.

Kako smiriti emocije i razgovarati koristeći desnu stranu mozga?

Bilo da je u pitanju vaš partner, dijete, prijatelj, kolega, u situaciji kada vidite da osoba ima intenzivnu emociju kao što je bijes ili frustracija, prvo što treba da uradimo je da uvijek naglas nazovemo emociju kaoju vidimo. Tako, na primjer, kada se svađate sa partnerom, možete mu sugerisati da vidite ljutnju koja isijava iz njega, upravo ka vama. Takođe, kada vaš trogodišnjak vrišti i baca se jer je TV ugašen, umjesto da ga pitate zašto je ljut kada je dogovor bio da ostane ugašen, probajte mu reći: “Vidim da si ljut, ali neću ti dozvoliti da se povrijediš”, nakon čega svakako ne bi trebalo da upalite TV.

U oba slučaja, ako nazovete pravu emociju, ako ne osuđujete osobu za tu emociju, već je prihvatite, primjetićete kako se intenzitet emocije smanjuje sa svakom novom izgovorenom riječju, jer naš emocionalni mozak voli da priča jezikom emocija.

Takođe, iako naš mozak voli da sve kategoriše kao dobro ili loše, emocije ne mogu biti dobre ili loše. Kada bi, recimo, strah bio negativna emocija, šta bi nas spasilo da se tako brzo aktiviramo u zemljotresu ili spasimo živote od požara?

Svaka emocija ima određenu ulogu i funkciju unutar našeg organizna i bez čitavog spektra, ne bismo preživjeli sve emocije.

Kako bolje da razumijemo sebe i druge na duge staze?

Kada govorimo o emocijama, sve naše emocije i emocionalna stanja potuču od nas, odnosno od nas samih, a ne od nečega spolja.

Ukoliko, recimo, odlučite da prekinete prijateljstvo sa svojim dugogodišnjim prijateljem, taj isti prijatelj može biti povrijeđen zbog te odluke, ali ta tuga dolazi od neuzvraćene emocije tog prijatelja prema vama, a ne direktno od vas.

Dakle, sve vaše emocije dolaze iz vaših stanja, unutar vas samih.

Tuga, u suštini, može predstavljati svu ljubav koja nema  kuda da ode, ili ljutnja, predstavlja strah od gubitka osobe. Takođe je važno razumeti da su sve emocije prolazne, pa je važno da se sa njima ne indetifikujemo. Svi mi često pravimo ovu grešku i mislimo da smo depresivna osoba ukoliko naša tuga traje duže od nekoliko dana ili da je neko ljuta osoba, jer smo ga vidjeli u dvije situacije kako viče na nas.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Kako ne možemo predvidjeti vrijeme ili upravljati vremenom, ne možemo predvidjeti emocije sebe i drugih, niti upravljati njima. Možemo da regulišemo, ali ne možemo birati kako ćemo se osjećati u određenoj situaciji. Možete li jednostavno otpjevati srećnu pjesmu i poistovetiti osjećanja sa njom, kada ste, recimo, prehlađeni ili tužni? Odgovor bi vjerovatno bio – ne.

Dakle, emocije nisu trajna stanja i ne bi trebalo poistovjećivati se sa njima. Niste anksiozna osoba ukoliko se plašite određenih stvari ili depresivn osoba ako ste ponekad tužni.

Većina osoba ne zna da objasni svoje emocije

Nemoć kada je u pitanju objašnjavanje emocija dolazi od nedostatka riječi u našem rječniku. Večina ljudi moći će da navede u kojim situacijama se osjeća tužno ili srećno, što znači da će zapamtiti neke situacije, naravno, ne sve, kao što ne znamo kako se osjećamo svake sekunde svakog dana jer nam nedostaje emocionalni rječnik.

Dakle, nisu svi ni svjesni svojih misli, ali ni emocija. Čak i sada kada je poznato, znanje očigledno još uvijek nije dovoljno razvijeno, niti je sam jezik napravljen tako da podržava i prihvata emociju, a kamoli ponašanje koje se uz te emocije manifestuje.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

"NE BRINEM, više razmišljam kako da mu POMOGNEM" - Prvo OGLAŠAVANJE supruge Nikole Rokvića

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:19

Pjevača su obučavali veoma stručni ljudi. 

Haris Džinović OTKRIO da li je spreman za NOVU ŽENU - "Mora da bude NORMALNA"

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:12

Nakon brojnih izjava koje je dao o razvodu i, sada bivšoj supruzi Melini, pjevač Haris Džinović je odgovorio na pitanje "da li je spreman za novu ljubav?"

Alkaras - Novak me iznenadio, prijatelji su mi rekli za to

Četvrtak, 25.04.2024 | 10:26

Karlos Alkaras je pred start turnira u Madridu dao veliki intervju za Marku.

Zečević: Zbog usporivača i ograda Podgorica postala grad PREPREKA

Četvrtak, 25.04.2024 | 09:35

Direktor JP “Putevi” Radoš Zečević kazao je da je zbog velikog broja usporivača i ograda Podgorica pretvorena u grad prepreka, ali da su primorani na to zbog nesavjesnih vozača.

Keković: Priča oko RADNE NEDJELJE prebačena na politički teren; Mulešković: Vlada bi morala dati mišljenje, POČINJE SEZONA

Četvrtak, 25.04.2024 | 08:10

Nakon što je ministar ekonomskog razvoja Nik Đeljošaj povukao sa dnevnog reda sjednice Socijalnog savjeta tačku koja se odnosi na uvođenje radne nedjelje zbog dodatnih konsultacija, ova inicijativa i dalje ostaje bez odgovora. Uprkos činjenici da turistička sezona uskoro počinje a da je odluka da se u toku ljeta dozvoli rad nedjeljom, usaglašena od strane socijalnih partnera, iz Ministarstva ekonomskog razvoja nema ni naznake kada bi se ovo pitanje moglo naći ponovo na sjednici Socijalnog savjeta, kao ni obrazloženje zašto rok za njeno održavanje nije ispoštovan, piše Gradski.me.

Milović: Bićemo ponovo grad razvoja i pravih vrijednosti, pobijedićemo u Budvi

Četvrtak, 25.04.2024 | 22:06

Večeras je u Budvi predstavljena pobjednička izborna listu ,,Budva može bolje!” prof. dr Nikola Milović, koja će nastupiti na predstojećim lokalnim izborima 26. maja.

Vrijeme sjutra: Promjenljivo oblačno uz ove temperature

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:56

Promjenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, a od sredine dana ponegdje slaba kiša, najavljuju iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju (ZHMS).

SMUTI SA BOROVNICAMA: Povećava energiju i ubrzava metabolizam (RECEPT)

Četvrtak, 25.04.2024 | 21:13

- Isprobajte recept za antiejdžing smuti sa borovnicama. Ova kombinacija sastojaka sjajno djeluje na organizam i tako pomaže da se olakša rad digestivnog trakta, poveća energija i ubrza metabolizam, kaže Tatjana Popović, health coach i nutricionista.

Pusić: Prije 2020. izgledalo da će Crna Gora do 2022. završiti proces ili biti članica EU

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:58

Deklarativno, crnogorska vlast je apsolutno na evropskom putu, no gledajuću političku istoriju partnera koji čine koaliciju na vlasti, sigurno ima određenih pitanja, ocijenila je u razgovoru za Televiziju E nekadašnja šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić.

Trik za kojim internet luduje: Evo šta je prirodna i jeftina zamjena za botoks

Četvrtak, 25.04.2024 | 20:10

Na društvenim mrežama kruži novi trend za njegu kože – tvrdi se da korica od banane može da transformiše vaše lice i da djeluje poput prirodnog botoksa, prenosi blic.rs.

Nova pravila na dodjeli Oskara: Proširuje se broj nominovanih u jednoj kategoriji

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:56

Američka filmska akademija od 2025. godine uvodi nova pravila. Već sada se zna da će 2025. godine dodjela biti organizovana 2. marta. Nominacije će biti poznate 17. januara 2025. godine.

Mljekarima ne odgovara prodaja mlijeka za 40 centi

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:34

Članovi Udruženja prerađivača mlijeka Crne Gore i Udruženja farmera Crne Gore odbili su ponudu mljekare “Franco” iz Bosne i Hercegovine koja se ponudila da otkupi višak mlijeka po 40 centi po litru. Oni su o tome informisali resornog ministra Vladimira Jokovića, sa kojim će se ujutru sastati.

Vujović: Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom IBAR-u u junu

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:23

Završetak procesa usvajanja medijskih zakona doprinijeće pozitivnom mišljenju za dobijanje IBAR-a, čime će Crna Gora dodatno potvrditi svoju posvećenost EU integracijama i napretku u medijskim reformama. To je zaključeno na sastanku ministarke kulture i medija Tamare Vujović sa generalnim direktorom DG CONNECT, Robertom Violom, na kojem su razgovarali o reformi medijskih zakona u Crnoj Gori i napretku koji je postignut u tom procesu.

Nadal ekspresno "pregazio" tinejdžera i zakazao duel sa De Minorom

Četvrtak, 25.04.2024 | 19:04

Španski teniser Rafael Nadal je uspio da savlada Darvina Blenča sa 2:0 u setovima i plasira se u drugo kolo Mastersa u Madridu.

Milatović: SDT žmuri na nepočinstva vlasti, šta je sa predmetom oko puta Meljine-Petijevići?

Četvrtak, 25.04.2024 | 18:39

Gotovo četiri godine ćutanja Specijalnog državnog tužilaštva povodom stotinu prijava koje je DPS podnijela, s pravom otvaraju pitanje o selektivnosti i netrasparentnosti u radu ove institucije, navodi Sonja Milatović poslanica DPS-a u Skupštini, povodom prijava koje je DPS podnijela SDT-u u posljednje četiri godine.