Petak, 02.06.2023 | 19:19
IZVOR: 24sedam.rs

PAŽLJIVO sa suplementima - Stručnjaci daju odgovor da li ih treba KORISTITI prije ili nakon treninga

Za dobre rezultate pored pravilnog treninga neophodna je i zdrava ishrana.




Foto: Ilustacija/ Unsplash.com

Kako izabrati prave i zdrave suplemente koji će efikasno poboljšati rezultate rekreativnog ili profesionalnog treninga i pozitivno uticati na mišiće i tijelo, a pritom neće naškoditi organizmu – pitaju se mnogi koji manje ili više redovno vježbaju u teretani ili van nje. Stručnjaci savjetuju da se kao dodatak ishrani koriste samo oni suplementi koji su prošli kontrolu različitih regulatornih agencija i organizacija i ispunjavaju sve propisane standarde.

Ko trenira konstantno zna koliko je teško doći do željene figure i koliko se brzo ispada iz forme. Znaju to dobro i oni koji pokušavaju nekoliko mjeseci pred more da “nabace mišiće” ili izgube kilograme.

Ipak, redovno vježbanje je samo deo slagalice koja dovodi tijelo u skladne okvire. Za dobre rezultate pored pravilnog treninga neophodna je i zdrava ishrana. Ipak, često ni to nije dovoljno. Nerijetko oni koji uravnoteženo jedu i izbjegavaju nezdravu hranu nisu zadovoljni efektima vježbanja. Stručnjaci ističu da čak i namirnice za koje mislimo da su zdrave često nemaju u svom sastavu dovoljnu nutritivnu vrijednost.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

- Upravo zato se preporučuje i poželjna je upotreba različitih dodataka ishrani, naročito ako je riječ o sportskim aktivnostima. Za pravilan unos makro i mikronutrijenata zalažu se nutricionisti koji daju smjernice o optimalnoj ishrani za sportiste i pomažu u razvoju sportskih suplemenata koji zadovoljavaju njihove nutritivne potrebe.

Kako kažu, neizostavnu ulogu u lancu proizvodnje i upotrebe zdravih i efikasnih suplemenata imaju farmaceuti, istraživači iz oblasti sportske nauke i treneri.

Farmaceuti brinu o pravilnoj formulaciji i doziranju proizvoda koji nastaju u procesu proizvodnje pridržavanjem strogih standarda i propisa. Istraživači iz oblasti sportske nauke na osnovu studija prate uticaj suplemenata na sportske performanse i zdravlje sportista dok korisne informacije pružaju i sportski treneri i konsultanti koji imaju uvid u individualne potrebe sportista kada je riječ o suplementaciji.

Šta suplementi daju mišićima?

Zbog čega je važno profesionalnim sportistima ili rekreativcima koji redovno treniraju da koriste provjereno zdrave suplemente objasnili su stručnjaci.

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

"Ako ste posvećeni fitnesu verovatno ste primjetili da fizički napor kome se izlaže tijelo i mišići zahtjeva poseban režim ishrane. Važno je razumijeti da vaši mišići zahtjevaju posebnu prehranu zbog fizičkog opterećenja kojem su izloženi. Zato se upotrebljavaju raznovrsni suplementi koji imaju svoje specifične uloge i različite potencijalne koristi.

Kakav je sastav suplemenata koji doprinose boljim rezultatima i povećanju mišićne mase – interesuje verovatno većinu sportista i rekreativaca.

-Za unapređenje fizičkih postignuća i povećanje mišićne mase možete se opredijeliti za keratin monohidrat i asortiman aminokiselina koji uključuje beta alanin, citrulin, BCAA, glutamine, arginin i druge važne aminokiseline. Gejneri kao visokokalorični dodaci ishrani vam mogu pomoći kod povećanja tjelesne i mišićne mase dok sagorevači masti podržavaju gubitak tjelesnih masa – naglašavaju u “Protein Box”-u..

Suplementi se mogu koristiti i prije treninga

Postoje i suplementi koji se koriste pre treninga za više energije i snage.

 Foto: Ilustracija/ Pixabay.com

Prije-workout preparati će vam poboljšati fizičku izdržljivost i mišićni oporavak. Pored toga postoje i neizostavni vitamini i minerali, kao i biljni preparati koji potiču iz biljaka tribulus tarrestris i ašvaganda. 

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Današnji datum ima izuzetno moćno značenje: Ova važna poruka se krije u brojevima 05. 05

Nedjelja, 05.05.2024 | 12:26

Određeni brojevi govore dosta toga o svijetu oko nas, ali i o nama samima i baš su zato najvažniji dio numerologije. Ti takozvani anđeoski brojevi označavaju niz brojeva koji nose snažnu poruku, a u odnosu na to o kojim se brojevima radi, tako je i definisana ta specifična poruka.

Marija Šerifović krsti sina: Otkrila sve detalje

Nedjelja, 05.05.2024 | 12:11

Marija Šerifović je donijela važnu odluku kada je riječ o njenom sinu

Mats Vilander: Karlos Alkaras može postati drugi NAJVAŽNIJI TENISER u istoriji, odmah poslije NJEGA

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:52

Karlos Alkaras, mladi teniser, mogao bi da se popne na drugo mjesto liste najvažnijih tenisera u istoriji ovog sporta.

Bogdanović u Berlinu: DPS na liniji politika koje promovišu progresivnu Evropu kakvoj Crna Gora teži

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:40

Generalni sekretar DPS Aleksandar Bogdanović učestvovao je na Demokratskoj konferenciji koju je organizovala Partija evropskih socijalista u saradnji sa njemačkim SPD u Berlinu.

Porfirije: Da Hristos sačuva rod pravoslavni od svih nepravdi

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:27

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti proslavljaju danas najveći hrišćanski praznik Vaskrs. Vaskršnja liturgija održana je u hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

Vjerovali ili ne, Džoni Štulić dozvolio akteru Zvezda Granda da obradi Azrin hit: Poslušajte kako zvuči

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:15

Roker Đorđe David i bend Death Saw predstavili su još jednu zanimljivu obradu.

Svjetski dan higijene ruku – 5. maj

Nedjelja, 05.05.2024 | 11:07

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana higijene ruku je promovisanje znanja i jačanje kapaciteta zdravstvenih radnika kroz inovativnu i efektivnu edukaciju o kontroli i prevenciji infekcija, uključujući higijenu ruku, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje IJZ.

(FOTO/VIDEO) Milatović i Spajić prisustvovali na Vaskršnjoj liturgiji u Podgorici

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:37

Vjernici pravoslavne vjeroispovjesti danas slave najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Mandić na Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:22

Predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić prisustvovao je Vaskršnjoj liturgiji u Manastiru Morača.

Šabanović i Saša Popović došli glave Bjelopoljcu u Zvezdama Granda, surovo je srušen san Elsana Pilice

Nedjelja, 05.05.2024 | 10:07

Bjelopoljac Elsan Pilica nije uspio da se plasira u naredni krug “Zvezda Granda”.