Ponedjeljak, 23.10.2023 | 14:15
IZVOR: Kolektiv.me

Vlaović: Ministarstvo kulture i medija utvrdilo predloge zakona o medijima, javnom servisu i audiovizuelnim medijskim uslugama

Ministarstvo kulture i medija, na čelu sa ministarkom Mašom Vlaović, utvrdilo je predloge zakona o medijima, javnom medijskom servisu RTCG i audiovizuelnim medijskim uslugama, koji donose više od 20 suštinskih novina u odnosu na važeća rješenja, a na novoj vladi je da završi ovaj proces koji se nalazi u finalnoj fazi.

 




Foto: Ministarstvo kulture i medija

„Od nove administracije ministarstva kulture i medija i nove vlade očekujem da nastavi kontinuitet započetih procesa, kako bi se ovi prijedlozi zakona našli što prije na dnevnom redu Skupštine Crne Gore i u krajnjem bili usvojeni, a Crna Gora dobije zakone koji će urediti i unaprijediti oblast medija u skladu sa najboljim evropskim praksama“, kazala je ministarka kulture i medija Maša Vlaović.

Podsjetila je da su donošenje novog seta medijskih zakona, kao i Medijske strategije 2023 – 2027, koju je Vlada Crne Gore usvojila prošle sedmice, prepoznati kao pozitivan iskorak u toj oblasti u Rezoluciji o Crnoj Gori, koja je izglasana u Evropskom parlamentu.

„U intenzivnom radu radne grupe za reformu medijskih zakona osim institucija učestvovali su predstavnici medijske zajednice, Sindikata medija, nevladinih organizacija i nezavisnih regulatora Od tada se Predlog zakona o AVM uslugama, kojim se u naš pravni sistem unosi Direktiva EU o AVM uslugama, nalazi na međuresornom usaglašavanju u Sekretarijatu za zakonodavstvo. Nacrt zakona je prvo upućen na mišljenje Agenciji za zaštitu konkurencije čije smo pozitivno mišljenje dobili 22. septembra 2023. godine“, navela je Vlaović.

Kazala je da je Ministarstvo kulture i medija u svakodnevnoj komunikaciji sa Sekretarijatom za zakonodavstvo i da, u skladu sa njihovim sugestijama vrši korekcije i obezbjeđuje stručno-metodološko jedinstvo u procesu pripreme zakona, drugih propisa i opštih akata u skladu sa Pravno-tehničkim pravilima za izradu propisa.

„Nakon uvrštavanja svih sugestija Sekretarijata za zakonodavstvo u tekst Predloga, isti će biti upućen Ministarstvu finansija, Ministarstvu državne uprave, Zajednici opština Crne Gore, Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma, Ministarstvu pravde i Ministarstvu evropskih poslova za mišljenje. Prema proceduri, Ministarstvo evropskih poslova traži sva mišljenja navedenih institucija, kao i tabelu usklađenosti Prijedloga, kako bi isti ponovo dostavilo Evropskoj komisiji na mišljenje“, navela je Vlaović.

Kazala je da je plan da sa Sekretarijatom, kojem su upućeni na mišljenje zakoni o medijima i javnom medijskom servisu RTCG, nastavi odmah rad na njima čim se završi Predlog zakona o AVM uslugama.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

OSTALE VIJESTI

Vujović - Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Petak, 17.05.2024 | 11:10

Crna Gora i Bugarska imaju vjekovno prijateljstvo i veoma duge diplomatske odnose, dok Bugraska snažno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, a kulturnu razmjenu i saradnju, posebno u oblasti stvaralaštva, treba produbiti potpisivanjem novog Programa o sardanji između dvije zemlje.

CNP: „Ibzen mašina“ dvije večeri na Velikoj sceni

Četvrtak, 16.05.2024 | 12:34

Predstava „Ibzen mašina“ biće izvedena večeras i sjutra veče (16. i 17. maj) na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Objavljena imena finalista prvog RMF festivala „Biser Jadrana“

Četvrtak, 16.05.2024 | 09:22

Selekciona komisija odabrala finaliste.

Na Međunarodnom podgoričkom sajmu knjiga PROMOVISAN roman "Kofer misli" i književni portret Dragana Lakićevića

Srijeda, 15.05.2024 | 17:17

Šestog dana Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja održana je promocija izdanja JU “Zahumlje” Nikšić na kojoj su govorili Goran Radojičić i Ilija Bajović. Potom je publici predstavljen književni portret  Dragana Lakićevića srpskog pjesnika, pripovjedača, romansijera, tumača i priređivača književnosti.

Najavljen bogat program: Festival komedije i zabave "FunFest Cetinje" od 11. do 23. juna

Srijeda, 15.05.2024 | 13:54

Festival komedije i zabave „FunFest Cetinje“ je prvi pozorišno žanrovski festival u Crnoj Gori, kao prvi festival komedije u državi, održaće se ove godine na Cetinju od 11-23. juna 2024 godine, saopšteno je iz Centra za kulturu Prijestonice Cetinje.

Pavlova torta, najljepša poslastica na svijetu

Petak, 17.05.2024 | 12:08

Pavlova torta ime je dobila po slavnoj ruskoj balerini Ani Pavlovoj.

Martinović: Optimisti da ćemo imati uspješnu turističku sezonu

Petak, 17.05.2024 | 11:30

Ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović poručio je da su spremno dočekali predsezonu, te da se preduzimaju sve aktivnosti kako bi i ljetnja turstička sezona bila uspješna. Parametri koje taj resor ima, kako je saopštio ministar u emisiji "Link", govore da je u maju osam odsto više gostiju nego u istom periodu prošle godine.

Vujović - Todorov: Crna Gora i Bugarska jačaju kulturnu razmjenu i saradnju

Petak, 17.05.2024 | 11:10

Crna Gora i Bugarska imaju vjekovno prijateljstvo i veoma duge diplomatske odnose, dok Bugraska snažno podržava Crnu Goru na njenom evropskom putu, a kulturnu razmjenu i saradnju, posebno u oblasti stvaralaštva, treba produbiti potpisivanjem novog Programa o sardanji između dvije zemlje.

Novi film Breda Pita o Formuli 1 u velikim problemima

Petak, 17.05.2024 | 10:57

Troškovi proizvodnje dugoočekivanog filma na temu Formule 1, u kojem Bred Pit glumi, a Luis Hamilton se potpisuje kao koproducent, premašili su prvobitni budžet.

Odaberite NIJANSU RUMENILA prema boji kose: Koje je idealno za plavuše, a koje za brinete?

Petak, 17.05.2024 | 10:35

Uz pomoć rumenila možete koži dati blistav i zdrav izgled, što je posebno važno sada, kada noći provodimo bez punog sna, a ujutru izgledamo umorno. 

Poslije 20 godina progovorila: Avril Lavinj otkrila da li je angažovala DVOJNICU

Petak, 17.05.2024 | 10:22

 Avril Lavinj nedavno je govorila o mitu koji je godinama prati, a rIJeč je o tome da je na vrhuncu svoje karijere odlučila da angažuje dvojnicu čije je ime Melisa.

Stavite papirni ubrus u frižider na fioke sa voćem i odmah ćete riješiti ovaj problem

Petak, 17.05.2024 | 10:01

Ispostavilo se da nam papirni ubrusi mogu pomoći kada želimo da nam povrće duže ostane svježe i da se ne pokvari.

Ova pića izbjegavajte po velikoj vrućini, mogu da izazovu tešku dehidrataciju

Petak, 17.05.2024 | 09:49

Šta jesti i piti po vrućini pitanja su koja muče većinu ljudi po ovakvim danima.

Nikšić: Vozilo sletjelo, tri osobe teže povrijeđene

Petak, 17.05.2024 | 09:36

Saopšteno iz OKC-a.  

Nadalov trener: "Ništa nismo odlučili"

Petak, 17.05.2024 | 09:21

Karlos Moja, trener Rafaela Nadala, kaže da još ništa nije odlučeno u vezi sa nastupom na Rolan Garosu