Ponedjeljak, 06.11.2023 | 10:37
IZVOR: Ona.rs

Savjeti za smanjenje upale poslije vježbanja: Nije nužno loša stvar poslije treninga

Vodite računa o pravilnim vježbama.




Foto: Ilustracija, Pixabay

Ako ste ikada pravili veliku pauzu u treniranju, nemojte da se iznenadite ukoliko osjetite bol u mišićima i upalu u tijelu dan nakon što ste se ponovo vratili fizičkoj aktivnosti.

Upala je sastavni dio procesa zarastanja mišića dok se povećava protok krvi u to područje, koje obezbjeđuje više hranljivih materija i faktora rasta neophodni našim ćelijama za njihov oporavak.

Međutim, kako piše "Your foot docs", ukoliko vam već duže vreme traje upala, to može da bude i znak da previše opterećujete vaše tijelo u tom trenutku. U  svakom slučaju, ako imate upalu, probajte sa sljedećim savjetima kako biste smanjili bol koji osjećate.

Hladne obloge
Ovo je klasičan oblik terapije. Sve što je potrebno je da stavite hladnu oblogu na stopala ili zglobove i da je držite 15 do 20 minuta. Veoma je važno da izvor hladnoće ne dodiruje središte povrede, jer tako može da povećate rizik od oštećenja kože. Najbolje bi bilo da oblogu umotate u tanak peškir ili krpu prije nego što je naslonite na kožu.

So na minimum
Povećan unos soli u organizam posle jakog treninga može dodatno da pogorša stanje upale. Idealno bi bilo da unos soli bude ispod 1.500 mg, što je oko dve trećine kašičice, ali uvijek se konsultujte sa ljekarom o zdravoj količini njenog unosa.

Hidratacija je važna
Ukoliko povećate unost tečnosti više nego što inače to radite, tako možete da eliminišete inflamatorne pokretače u tijelu. Iako je preporučeno osam čaša vode dnevno, ukoliko vas zadesi upala, neka taj broj bude veći.

Ne preskačite zagrijavanje i istezanje
Ako ste baš riješili da nastavite sa vašim treningom i pored upale koju imate, onda nikako ne smijete da zanemarite zagrijavanje prije treninga, niti istezanje poslije njega. Time ćete pomoći tijelu da se bolje bori protiv upale.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Iskoristite SUNČAN DAN - Utorak u znaku ovih temperatura

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 22:06

U tuorak nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, saopštili su iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Milatović: NEDOPUSTIVO je da se na najodgovornijim mjestima u sistemu nalaze pojedinci sa SUMNJIVIM DIPLOMAMA

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:58

U vremenu demokratskog sazrijevanja i tehnoloških promjena, obrazovanje ostaje sinonim jednakih šansi za sve. Zato imamo obavezu da čuvamo njegov kvalitet i borimo se protiv lažnih diploma u najvitalnijim sferama našeg društva kao što su prosveta i zdravstvo, ali i svim drugim, poručio je Milatović na svečanosti povodom 50 godina Univerziteta Crne Gore.

LANČANI UDES u Sutomoru - Ima POVRIJEĐENIH

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:50

Jedna osoba je povrijeđena u udesu koji se oko 19 sati i 45 minuta dogodio u Sutomoru.

"Daj mi bilo šta TVOJE": O ovom GESTU će se pričati - Nadal ODUŠEVIO protivnika i publiku (VIDEO)

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:41

Zanimljiva situacija po završetku meča između Rafe i Pedra Kaćina. 

PAO Instagram - Hiljade korisnika ŠIROM SVIJETA prijavljuju dva problema

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:20

Instagram se suočava sa prekidima širom svijeta, ostavljajući hiljade korisnika nemogućim da koriste aplikaciju.

Nič: Spajić kazao da će Crna Gora PODRŽATI Rezoluciju UN o Srebrenici, ali je neće KOSPONZORISATI"

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 21:13

Njemački stručnjak za Zapadni Balkan i proširenje NATO Milan Nič kazao je da je, između ostalog, pitao premijera Milojka Spajića o potencijalnom crnogorskom sponzorisanju Rezolucije UN-a o genocidu u Srebrenici, na šta je Spajić odgovorio da Crna Gore neće sponzorisati Rezoluciju, ali će je podržati.

SAJAM KNJIGA u Podgorici: Ambasadorka Francuske An-Mari Maske najavila BOGAT i RAZNOVRSTAN umjetnički program

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:56

Međunarodni podgorički sajam knjiga počinje 10. maja i trajaće osam dana u Sajamskom prostoru – Big fashion, najavili su organizatori na Press konferenciji na kojoj su govorili Predrag Uljarević osnivač Sajma knjiga i direktor izdavačke kuće Nova knjiga i An-Mari Maske ambasadorka Francuske u Crnoj Gori.

BOJOM ODJEĆE šaljete PORUKU o sebi: Kada izabrati LJUBIČASTU i CRVENU, a kada ŽUTU

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:52

Koja je vaša omiljena boja kada je u pitanju odjeća? Vjerujete li da ona šalje određenu poruku o vama?

Šaljaj: Ako podgorička Čistoća OTPUSTI radnike u administraciji, terenski radnici će ŠTRAJKOVATI

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:38

Ukoliko novom sistematizacijom u podgoričkoj Čistoći bude otpušteno 69 zaposlenih u administraciji, terenski radnici će se solidarisati i organizovati štrajk, kazao je za Gradsku RTV predstavnik radnika tog preduzeća Mensur Šaljaj.

Ovo je NAJGORA HRANA za bebe koju treba IZBJEGAVATI, TVRDE stručnjaci

Ponedjeljak, 29.04.2024 | 20:27

Obroci koji su napravljeni za bebe moraju biti zdravi i prikladni. Pojedina hrana za bebe u osnovi je potpuno bezvrijedna i nezdrava.