Četvrtak, 09.11.2023 | 08:04
IZVOR: n1.info.rs

Kako pripremate jaja? Da li su ZDRAVIJA pržena ili kuvana?

Kakva jaja vi jedete?




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Jaja su jedna od najpopularnijih namirnica za doručak širom svijeta. Što se ishrane tiče, jaja su kompletan paket jer sadrže sve hranljive materije.

Kada su u pitanju recepti za jaja, postoje dva jela u kojima ljudi najviše uživaju, kuvana jaja i kajgana. Ali da li znate koji način pripreme nudi potrebnu dozu hranljivih sastojaka?

Kuvano jaje

Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Kuvana jaja su jednostavna i hranljiva opcija. Veliko kuvano jaje sadrži približno 78 kalorija, pružajući dobar balans proteina, masti i esencijalnih vitamina i minerala. Kuvanjem se čuva većina hranljivih materija u jajetu, što ga čini pogodnim izborom za brz i zdrav obrok. Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su tijelu potrebne za optimalan rast i oporavak.

Takođe su odličan izvor vitamina, stimulišu proizvodnju energije i podržavaju zdravlje kostiju. Osim toga, kuvana jaja sadrže holin, hranljivi sastojak važan za zdravlje i razvoj mozga, piše Times of India.

Kajgana

Kajgana, iako je ukusna, često uključuju pripremu jaja sa dodatnim sastojcima. Hranljiva vrijednost kajgane može uveliko varirati u zavisnosti od njegovih sastojaka. Dok kajgane mogu ponuditi veći sadržaj proteina zbog dodatih sastojaka, oni takođe mogu imati više kalorija i nezdravih masti, posebno ako se prže sa previše ulja ili maslaca.

Međutim, kajgana pruža priliku za uključivanje različitih hranljivih sastojaka iz povrća i nemasnih proteina, povećavajući ukupnu nutritivnu vrijednost obroka.

Poređenje ishrane

Ako govorimo o ishrani, kuvano jaje zadržava većinu svoje prirodne vrednosti jer se kuva bez dodatnih masti i sastojaka. Proces kuvanja čuva proteine i hranljive materije jaja, čineći ih zdravijom opcijom u smislu minimalnih aditiva i smanjenih kalorija.

S druge strane, kajgana, iako potencijalno ima više proteina i dodatnih hranljivih materija iz dodatih sastojaka, takođe može imati više kalorija i zasićenih masti zbog ulja za kuvanje i drugih visokokaloričnih punjenja.

Dok kuvana jaja nude jednostavnost i zadržavaju prirodne hranljive materije, kajgana, s druge strane, kada se pažljivo pripremi sa hranljivim sastojcima, može poboljšati ukupnu nutritivnu vrijednost uz dodatak povrća i nemasnih proteina.

Bez obzira na njihov oblik, jaja nude niz zdravstvenih prednosti koje ih čine vrijednim dodatkom svakoj uravnoteženoj ishrani, prenosi N1 Zagreb.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu.

Ovo je spisak najzdravijeg povrća na svijetu: Iznenadiće vas šta je na posljednjem mjestu

Subota, 27.04.2024 | 17:52

Dijetetičari su za Parade.com otkrili spisak najzdravijeg povrća.

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.