Četvrtak, 09.11.2023 | 09:28
IZVOR: N1/rtcg.me

Studija: Genetika utiče na KONCENTRACIJU više nego vrijeme provedeno ispred ekrana

DNK obrasci mogu biti jedan od razloga zašto djeca koja se teško odvajaju od ekrana često imaju problema sa pažnjom i socijalizacijom.




Foto: Ilustracija/ Pixabay.com 

Da li su mobilni telefoni, kompjuteri i konzole zaista krivi za sve psihičke probleme sa kojima se susreću današnja djeca i njihovi roditelji, ili krivca treba tražiti na drugom mejstu? Da li genetika može da ima veze između vremena provedenog pred ekranom i psihijatrijskih problema kod djece?

Nalazi studije kognitivnog razvoja mozga adolescenata, koja je obuhvatila 4.262 djece, ukazuju da „ne ubija oružje, već ljudi koji ga koriste“ i da genetika snosi veliki dio odgovornosti za vezu vremena. provedene ispred ekrana i adolescentnih problema sa zadržavanjem pažnje i socijalizacijom, piše bug.hr.

Studija Harvardske škole javnog zdravlja TH Chan analizirala je podatke o djeci između devet i 11 godina prikupljene između 2016. i 2019. godine u 21 gradu širom SAD.

Psihijatrijski problemi djece, posebno oni koji se odnose na održavanje pažnje i usvajanje društvenih normi, mereni su Ahenbahovom skalom uz pomoć modela analize genetske osjetljivosti (Gsens).

Brojni radovi ukazuju na vezu između prekomernog vremena ispred ekrana i dečjih psihijatrijskih problema. Nedavna meta-analiza 87 studija pokazala je da je duže vrijeme ispred ekrana povezano sa malim povećanjem problema sa usvajanjem društvenih normi.

Druga studija je pokazala da je vrijeme ispred ekrana povezano sa većim problemima pažnje u djetinjstvu.

Slično tome, velika populaciona studija je primijetila da djeca i adolescenti koji provode više od četiri sata dnevno ispred ekrana imaju veće probleme sa kontrolom raspoloženja i pažnje.

Iako su fenotipske veze između vremena ispred ekrana i psihijatrijskih problema široko proučavane, potencijalna uloga genetike u ovim asocijacijama ostaje uglavnom nepoznata.

Naučnici su počeli da istražuju kako geni igraju ulogu u osobinama ponašanja, ukazujući na to da genetske varijante utiču na vrijeme pred ekranom kroz neurorazvojne puteve mijenjajući ekspresiju gena centralnog nervnog sistema.

Genetski faktori kao glavna karika

Rezultati ove studije naglašavaju značaj razmatranja genetskih faktora u sociobihevioralnim istraživanjima. Mnogi kreatori politike i naučnici, primjećuju istraživači sa Harvarda, vide vrijeme deteta ispred ekrana kao faktor rizika koji se može promeniti.

Međutim, ako su genetski faktori glavna veza između vremena ispred ekrana i mentalnog zdravlja, onda ograničavanje vremena ispred ekrana može biti znatno manje efikasno nego što se očekivalo.

Naravno, ističu istraživači, ovo otkriće ne znači da roditelji treba da zauzmu blag odnos prema djeci koja pretjerano koriste elektronske uređaje, jer previše vremena pred ekranom utiče, između ostalog, na smanjenu fizičku aktivnost i ispunjavanje školskih obaveza, prenosi N1 Zagreb.

KOMENTARI (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar

* Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu. "Kolektiv.me" se ne može smatrati odgovornim za napisane komentare. Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.

Nova titula za Lovćen - Postali prvaci Crne Gore

Subota, 27.04.2024 | 22:02

Rukometaši Lovćena su 11. put u istoriji postali prvaci Crne Gore.

Mjesto najbliže svemiru: Prosječan životni vijek u ovom gradu je 35 godina, ali se stalno širi (VIDEO)

Subota, 27.04.2024 | 21:55

La Rinconada je grad sa najvećom nadmorskom visinom na svijetu i smatra se mjestom koje je najbliže svemiru.

Dženifer Aniston "OŽIVLJAVA" kultni film

Subota, 27.04.2024 | 21:21

Kultni film “9 to 5” dobija svoju adaptaciju i to pod producentskom palicom Dženifer Aniston i njene filmske partnerke Kristin Han.

PONAŠANJA KOJA ODBIJAJU PARTNERA: Tri okidača koja dovode do raskida

Subota, 27.04.2024 | 20:56

Ukoliko radite sljedeće tri stvari, veš partner će biti nezadovoljan i polako će se udaljavati od vas.

Skandal pod Goricom: Golman Budućnosti udario saigrača nakon derbija

Subota, 27.04.2024 | 20:28

Skandalozne scene su viđene po završetku derbija 1. CFL između Budućnosti i Sutjeske pod Goricom.

Ako žena želi da bude srećna, mora da IZBJEGAVA OVA TRI TIPA MUŠKARACA: Savjeti čuvenog mudraca zlata vrijedni!

Subota, 27.04.2024 | 20:05

Konfučije je bio kineski filozof i socijalni reformator. Njegova filozofija naglašava lični moral, ispravnost društvenih odnosa, pravdu i iskrenost. Njegove mudrosti su se vjekovima prenosile sa generacije na generaciju, a i danas u savremenom društvu njegove ideale prate oni kojima su njegova djela inspiracija.  

Lista ,,Budva može bolje!” – prof. dr Nikola Milović za jedan dan skupila više od 500 potpisa

Subota, 27.04.2024 | 19:41

Za samo jedan dan od predstavljanja odborničke liste „Budva može bolje”, prof. dr Nikola Milović, listu je podržalo više od 500 građana, saopšteno je iz budvanskog odbora Demokratske partije socijalista (DPS).

Sjajna partija kralja šljake: Rafa zapalio magičnu kutiju

Subota, 27.04.2024 | 18:32

Rafael Nadal je nošen sjajnom podrškom sa tribina pobijedio Aleksa De Minora sa 2:0 i plasirao se u treće kolo Mastersa u Madridu.

Ovo je spisak najzdravijeg povrća na svijetu: Iznenadiće vas šta je na posljednjem mjestu

Subota, 27.04.2024 | 17:52

Dijetetičari su za Parade.com otkrili spisak najzdravijeg povrća.

Spajić – Merc: Stabilnost Zapadnog Balkana vrlo važna za snažnu Evropu

Subota, 27.04.2024 | 17:15

Stabilnost Zapadnog Balkana je vrlo važna za snažnu Evropu, istakao je predsjednik Hrišćansko-demokratske unije Fridrih Merca tokom sastanka s premijerom Milojkom Spajićem u Berlinu. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o evropskim integracijama i rezultatima crnogorske Vlade u posljednjih pet mjeseci.